Het woord papier stamt af van de plant papyrus, dat duizenden jaren geleden als informatiedrager werd gebruikt door de Babyloniërs, daarna door de Egyptenaren en vervolgens door Grieken en Romeinen.
Papier wordt van origine gemaakt van vezels (ook wel cellulose genoemd) uit hout van bomen. Dit hout kom uit zogenoemde productiebossen, ook wel houtakkers genoemd. Dit zijn gecertificeerde en duurzaam beheerde bossen waar het hout wordt geoogst: een duurzame, hernieuwbare grondstof voor vele producten.
Papyrus, het eerste papier
Dit materiaal werd gemaakt door de dunne stammen van de papyrusplant overlappend naast elkaar te leggen en samen te drukken. Het gebruik van papyrus verspreidde zich naar andere landen en werd steeds populairder.
De Chinees Ts'ai Lun vond uit dat papier uit plantaardige vezels kan worden gemaakt. In het jaar 105 na Chr. Vermengde hij textielvezels met vezels uit de bast van de moerbeiboom en maakte daaruit een vel papier. Een van de redenen van de bloei van China was door de uitvinding van papier.
Hout dat in Europa wordt gebruikt voor de productie van papier en karton is zowel afkomstig van naaldhout als van loofhout. Het overgrote deel komt uit productiebossen en plantages in Scandinavië, Zuidwest-Europa en Noord-Amerika.
Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid.
Papiervisjes zijn kleine langwerpige insecten die tot de groep Franjestaarten behoren, een groep van primitieve ongevleugelde insecten. Papiervisjes hebben hun naam te danken aan de visachtige manier waarop ze voortbewegen en het voedsel waar ze van leven, namelijk papier.
Een (optische) witmaker (opwitter) wordt gebruikt om het papier witter te maken. Het effect van een opwitter is dat straling uit het onzichtbare ultraviolette deel van het spectrum wordt omgezet in zichtbaar blauw licht. Een blauwe toon in wit geeft een gevoel van verhoging van de witheid.
Wist u dat? De eerste commerciële kartonnen dozen werden voor het eerst geproduceerd in 1817 in Engeland. Gegolfd (ook wel geplooid ) papier werd gepatenteerd in Engeland in 1856, het werd gebruikt als een voering voor hoge hoeden. Golfkarton werd pas gepatenteerd als verpakkingsmateriaal op 20 december 1871.
Papier is wanneer het materiaal een gewicht heeft van 16 gram per m2 tot 179 gram per m2. Karton is wanneer het materiaal een gewicht heeft van 180 gram per m2 tot 600 gram per m2. Dik Karton noemen ze het wanneer het boven de 600 gram per m2.
Als eerste papiermolen in Europa wordt de molen van Xàtiva bij Valencia uit 1050 vermeldt. In Italië werd 200 jaar later een papiermolen gesignaleerd. Her en der duiken er in de volgende eeuwen papiermolens op die zich verspreiden van Zuid- naar Noord-Europa.
Het maken van papier begint meestal met hout.Hout bestaat uit vezels, en deze vezels bestaan grotendeels weer uit cellulose. De vezels komen erg goed van pas bij het maken van papier. Want als je hier water aan toevoegt, dan krijg je een soort pap die de basis van papier vormt (pulp).
We kunnen ons dus indenken dat de eerste woordvorming zich op de volgende manieren kan hebben voorgedaan: als een spontane vorming als een kreet of schreeuw. als klanknabootsing. door omvorming en uitbreiding van bestaande stamwoorden en.
6.700 bomen
Maar de website papierenkarton.nl schat dat één boom ongeveer 60.000 A4'tjes kan leveren. (Met de terechte toevoeging: 'Let wel, dit is een heel algemeen rekenvoorbeeld en geldt voor papier dat is gemaakt van verse houtvezels. ') Voor 400 miljoen printjes zijn dus bijna 6.700 bomen nodig.
Waarom mag vies papier of karton niet bij het oud papier? Vies papier of karton mag niet bij het oud papier maar hoort bij het restafval, omdat het niet goed gerecycled kan worden. Het vet in de papiervezels maakt de vezels onbruikbaar voor recycling. Gooi dus alleen schoon papier en karton bij het oud papier.
Na de inzameling gaat het oud papier naar een regionaal verwerkingsbedrijf. Door het papier na reiniging en sortering op te lossen in water wordt het papierpulp: vezelbrij. Vervuiling zoals plakband, paperclips en nietjes wordt verwijderd.
Sinds kort mogen drankenkartons bij de plastic verpakkingen. In het verleden gooiden mensen ze vaak bij het oud papier, maar daar horen ze niet. Drankenkartons zitten erg slim in elkaar en bestaan uit verschillende laagjes en materialen waaronder kunststof. Hierdoor zijn ze waterdicht.
Toiletpapier wordt vaak gemaakt van oud papier. Dit wordt geweekt en in vele productiestappen gereinigd, gefilterd en gecentrifugeerd, om verontreinigingen te verwijderen, en alleen de vezels over te houden. De schone vezels zijn van zichzelf wit, en hoeven dus niet te worden gebleekt.
Het papier bevat nieuwe houtvezel waardoor het karton een diepe en natuurlijke bruine kleur krijgt. Bovendien is het materiaal beter bestand tegen vocht en scheurt minder snel dan testliner papier. Een andere papiersoort is testliner.
Papier zit niet boordevol gezonde vezels. Het hoofdbestanddeel van papier is cellulose, een ingewikkelde molecule opgebouwd uit glucose die we niet kunnen verteren. Bovendien wordt papier behandeld met scheikundige stoffen, en soms bedrukt met inkt. Zulke stoffen zijn niet bedoeld voor consumptie.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
Deze eiwitten halen ze voornamelijk uit vlees. Wespen jagen op verschillende vliegende en kruipende insecten.Wespen eten onder andere muggen, vliegen en teken.Daarnaast voeden ze zich soms ook met de kadavers van andere kleine dieren.
Om de larven in het nest te voeden, vangen de werksters vliegen en muggen. Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo'n 130.000 muggen vangen.