Het woord ketchup is waarschijnlijk, net als ketjap, te herleiden tot een woord uit het Chinese Amoy dialect, kêtsiap, dat 'vissaus' betekent. Het woord dat op allerlei manieren geschreven werd, zoals catsup, duikt in Europa op aan het einde van de zeventiende eeuw.
Ketchup zoals wij die nu kennen is afgeleid van een Chinese vissaus. Deze pekelsap van ingemaakte vis werd in het Chinees ke-tsiap genoemd en werd al 300 jaar voor Christus gegeten.
In tegenstelling tot mayonaise of de meeste andere frietsauzen bevat ketchup geen vet en amper calorieën. Bovendien wordt ketchup gemaakt van tomaten. Voor 100 g ketchup zijn ongeveer 120 g rijpe tomaten nodig.
Geschiedenis. Heinz is opgericht in 1869 door Henry John Heinz in Sharpsburg, Pennsylvania. Heinz, destijds 25 jaar oud, begon met het leveren van smaakmakers aan lokale kruideniers met behulp van paard en wagen. Het eerste product van het bedrijf was mierikswortel, gevolgd door augurken, zuurkool en azijn.
Bovenop de klassieke smaken zoals zongedroogde tomaten en curry heeft de voedingsreus wereldwijd inmiddels 20 verschillende variëteiten ketchup in de supermarkt staan: gaande van exotische smaken zoals ketchup met jalapeno peper of sriracha (een scherpe saus) tot gezonde versies zonder suiker of zout en zelfs een zoete ...
Toen onze oprichter, Henry J. Heinz, in 1896 met een trein door New York City reed, zag hij een bord wat 21 schoenstijlen adverteerde, wat hij een goed idee vond. Hoewel Heinz toentertijd al meer dan 60 producten produceerde, vond hij 57 een geluksnummer.
Ketchup wordt namelijk gemaakt van tomaten en bevat daardoor voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Ketchup bevat namelijk lycopeen, vitamine C en vitamine E, een combinatie die positieve effecten heeft op je gezondheid. De meest gezonde eigenschap van ketchup is het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Volgens een verklaring stamt het woord uit het dialect van Amoy (heden: Xiamen) in Oost-China en is het woord ketchup een Engelse verbastering van ketsiap, een saus uit gegiste vis.
De eerste stap, die absoluut essentieel is, naar een lekkere ketchup is namelijk het gebruik van een goede en lekkere tomaat. Door het gebruik van speciale ketchuptomaten met weinig vocht en veel vlees is de ketchup van Heinz dikker dan andere soorten en merken, zonder de toevoeging van zetmeel.
Bij ketchup en mayonaise geldt hetzelfde: er kunnen om levensmiddeltechnologische redenen glutenhoudende ingrediënten toegevoegd worden. Dus: altijd nauwgezet lezen, wat er op de verpakking staat en navraag doen.
Wie kiest voor tomatenketchup in plaats van frietsaus bij z'n patatje om calorieën te besparen, komt er bedrogen uit. Want al zit er geen vet in ketchup, suiker des te meer! Daarom komt Heinz nu met tomatenketchup met 50% minder suiker én zout.
Currysaus. Currysaus is wat ongezonder dan ketchup met 137 kcal per 100 ml. Je zou denken dat het allebei rood is en dus minder vet dan mayonaise, maar curry is geen goed alternatief. Dan kun je nog veel beter ketchup eten.
De prijs varieert van 1,575 euro/l voor Kania Curry Ketchup Mild (Lidl) en Kania Kerry Ketchup Hot (Lidl) tot 6 euro/l voor Zeisner Curry Ketchup (Delhaize, ook elders te koop). Met een score van 9/10 kwam Regalo Curryketchup (Aldi) als beste uit de bus en met een prijs van 1,58 euro/l de absolute topper.
Het woord ketchup is waarschijnlijk, net als ketjap, te herleiden tot een woord uit het Chinese Amoy dialect, kêtsiap, dat 'vissaus' betekent. Het woord dat op allerlei manieren geschreven werd, zoals catsup, duikt in Europa op aan het einde van de zeventiende eeuw.
Waar mayonaise dan wel vandaan komt? De havenstad Maó – of Mahón op z'n Spaans – op het pittoreske Spaanse eiland Menorca. In 1756 zou daar een Franse oorlogsvloot zijn aangemeerd om de Britse vestigingen op het eiland aan te vallen. Met succes!
Wanneer je de calorieën van een eetlepel mayonaise vergelijkt met het aantal calorieën van een eetlepel ketchup, zit er in een eetlepel mayonaise ruim zes keer zoveel calorieën als in een eetlepel ketchup. Ketchup bevat daarentegen verbazingwekkend veel suiker, terwijl aan mayonaise bijna geen suiker is toegevoegd.
Zodoende is tomatensoep, tomatensap, tomatenpuree en tomatenketchup gezonder dan verse tomaten. Tenzij je er natuurlijk nog allerlei extra ingrediënten aan gaat toevoegen, zoals suiker, (te) veel zout en smaakversterkers.
Hoewel er veel suiker zit wordt de smaak van de ketchup niet onder "zoet" geschaard. De smaak van valt onder de categorie umami. Dit is de vijfde basissmaak in het rijtje van zoet, zout, bitter en zuur.
Druppel wat azijn op de vlek en laat dit inwerken. U kunt er daarna ook nog wat afwasmiddel overheen wrijven. Was het kledingstuk daarna normaal. Dit werkt hetzelfde als azijn.
de ketchup
naamw. (m.) 1) Extract 2) Gekruide tomatensaus 3) Pikante saus 4) Pikante tomatensaus 5) Pittige tomatensaus 6) Saus 7) Saus met tomaten en kruiden 8) Smaakmaker 9) Tomatenketchup 10... Angelsaksische, zoetzure emulsie, meestal met tomaten en soms sterk gekruid (hot ketchup).
Neem ketchup. In de kast kun je een geopende ketchupfles slechts een maand bewaren zonder smaakverlies, maar als je de fles in de koelkast bewaart dan is de ketchup 9 maanden tot 1 jaar te gebruiken.
In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven. Curry wordt eigenlijk alleen in Duitsland, België en Nederland gegeten. Samen met frietsaus en uitjes vormt curry een friet speciaal.
Ketchup, of voluit tomatenketchup, is een zoete en pittige saus op basis van tomaten, suiker en azijn met kruiden en specerijen.