De naam bluetooth is afkomstig van een Deense Vikingleider, Harald I van Denemarken, ook wel Harald Blauwtand genoemd. Omdat hij verbindingen maakte tussen Scandinavië en het vasteland van Europa, werd aan hem gedacht bij de naamgeving van het communicatieprotocol.
De toepassing werd naar deze koning vernoemd: Bluetooth is Engels voor Blauwtand. Niet alleen de toepassing Bluetooth is naar de koning vernoemd, ook het logo is een eerbetoon aan de oude koning Blauwtand. Dit logo is namelijk opgebouwd uit de initialen van Harald I, geschreven in runentekens.
Koning Harald I van Denemarken werd ook wel Harald Blåtand oftewel Harald Blauwtand genoemd. Deze koning werd vaak gezien met blauwe mond en tanden door het eten van blauwe bessen waar hij dol op was. De naam werd gekozen, omdat hij als koning een verbinding maakte tussen Scandinavië en de rest van Europa.
Bluetooth is een methode om draadloos gegevens uit te wisselen tussen twee of meer apparaten. Dat gebeurt met radiogolven. Meestal is één apparaat de zender en het andere apparaat de ontvanger. Een belangrijke voorwaarde is dat de afstand tussen de apparaten niet te groot is.
In 1994 begon Jaap Haartsen bij Ericsson met zijn onderzoekswerk naar radiosystemen, dat uiteindelijk zou uitmonden in de lancering van Bluetooth in 1999. Bluetooth is de techniek waarmee verschillende elektrische apparaten draadloos met elkaar kunnen communiceren.
Normaal gesproken zal het binnen een straal van 1 tot 10 meter functioneren, maar wanneer het zendvermogen wordt opgevoerd, kan de 100 meter worden gehaald.
Maak je bluetooth apparaat niet detecteerbaar
Bij de meest voorkomende bluetooth-aanvallen hebben hackers het gemunt op bluetooth-apparaten die in de buurt zijn en kunnen worden ontdekt. Maak het hackers moeilijker om jouw apparaat te vinden door bluetooth in te stellen op 'niet detecteerbaar'.
Je bent namelijk heel erg vatbaar voor hackers als je bluetooth altijd aan staat. Hackers kunnen je hacken door met hun eigen bluetooth-apparaat verbinding te maken met jouw apparaat. Iets wat natuurlijk extra gemakkelijk gaat als je je bluetooth altijd aan hebt staan.
Verschil tussen Bluetooth en WiFi in functionaliteit
Met WiFi kan een apparaat, zoals je laptop, via een router een draadloze verbinding krijgen met internet. Met Bluetooth worden apparaten rechtstreeks aan elkaar gekoppeld in plaats van aan een netwerk.
De stenen staan bij het plaatsje Jelling, in Denemarken. Er staat op: "Harald, koning, liet deze steen maken ter herinnering aan Gorm, zijn vader en Thyra, zijn moeder.
Het huidige koningshuis van Denemarken is de dynastie Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.
Conclusie: straling van bluetooth koptelefoons is niet schadelijk. Fabrikanten van bluetooth apparaten moeten zich houden aan bepaalde maximumwaarden voor de uitgezonden elektromagnetische straling. De bluetooth straling van een headset is zo laag dat deze onschadelijk is.
De uitvinder van Bluetooth komt uit Hardenberg, zijn naam is Jaap Haartsen en hij wordt vandaag opgenomen in de National Inventors Hall of Fame in de Verenigde Staten.
Omdat het hacken van bluetooth moeilijk is, en het bereik van het signaal niet erg groot, is bluetooth in principe erg veilig, mits je er verantwoord mee omspringt. Zelfs een deur met het allerstevigste slot houdt niemand buiten als je hem zelf open laat staan.
Bluetooth wordt namelijk gebruikt om apparaten met een kort bereik met elkaar te verbinden. Wifi echter biedt snelle draadloze internettoegang. Met Bluetooth kunnen we draadloos verbinding van ons device met een beperkt aantal andere devices maken (Peer to Peer verbindingen).
De website Radiozenders.FM leent zich bij uitstek voor het streamen van al je favoriete soorten muziek via je bluetooth-speaker. Om hier muziek te streamen, heb je A: geen enkele app nodig en hoef je dus ook niets te installeren op je apparaat.
Omdat communicatie via Bluetooth draadloos verloopt, is het een technologie die erg interessant is voor hackers. Het signaal reikt doorgaans tot een meter of tien, dus hoeft een kwaadwillende slechts in de buurt van een apparaat met Bluetooth te komen om een inbraakpoging te kunnen wagen.
Alle verbindingen (gsm, bluetooth, wifi) moeten uit omdat je telefoon daarmee potentieel gevaarlijke elektromagnetische straling veroorzaakt. En je laptop mag niet op schoot tijdens het opstijgen en landen omdat 'ie het gangpad kan blokkeren of door de cabine kan schieten als er iets misgaat.
bluetooth kost niets. het gaan namelijk niet via de telefoonverbinding maar direct van de ene telefoon naar de andere. internet wél ! je kan nakijken wat hij 'verbruikt' qua geld kun je meestal een (gratis) nummer bellen vanaf je mobiel en 't zo bijhouden.
Door het veelvuldig gebruik van een Bluetooth headset wordt straling door het hoofd geabsorbeerd met hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en moeite met focussen als mogelijk gevolg. En in het ergste geval kan overmatige blootstelling aan Bluetooth straling resulteren in onvruchtbaarheid en kanker.
Haartsen bedacht bluetooth, het systeem waardoor apparaten draadloos met elkaar kunnen communiceren. Zijn uitvinding zit in miljarden apparaten in de hele wereld. De Hardenbergse uitvinder ontwikkelde bluetooth in de jaren 90 in Zweden, bij zijn vroegere werkgever Ericsson.
Niet alle TV's zijn voorzien van Bluetooth, maar er is een manier om het toe te voegen. Om Bluetooth toe te voegen aan jouw TV: Controleer of jouw TV Bluetooth-compatibel is. Kijk naar de audio-uitgangen op de TV.
En andere elektrische apparaten
Ook babyfoons, draadloze vaste telefoons, draadloze beveiligingsapparaten en bluetooth apparaten zenden straling uit die de werking van je wifi kan verstoren.
Bluetooth 5.0 is de nieuwste versie van bluetooth. Het signaal is sneller en heeft een groter bereik.