Tegenwoordig heeft elke groenteboer en supermarkt knoflook in zijn assortiment. De meeste van deze knoflook komt nog steeds uit Azië, voornamelijk China, en kan soms tot wel drie jaar in een koelcel zijn bewaard voordat deze hier in de winkel ligt.
Er zijn vermeldingen van knoflook gevonden in India, minstens van 3000 BC en uit China van rond het jaar 0 en misschien al van 2000 BC. De duizenden jaren van handel en uitwisseling hebben knoflook gebracht tot over een groot deel van de wereld. Ook Westwaarts kwam de knoflook via Rusland tot in Duitsland.
De plant is afkomstig uit Midden-Azië en is via het Midden-Oosten terechtgekomen in Zuid- en Midden-Europa. In Spanje worden meerdere soorten knoflook gekweekt die verschillen in grootte, kleur, smaak, vorm. Dit land produceert jaarlijks zo'n tweehonderd miljoen kilo knoflook waarvan 40.000 ton geëxporteerd wordt.
Er kunnen goed meer dan 600 soorten knoflook zijn. Wat zijn tenen, bollen en broedbollen? De volwassen knoflookplant produceert een bol, soms ook voet genoemd, met verschillende individuele tenen binnen de papierachtige schutbladeren.
Een knoflookbol kan tot 20 teentjes knoflook bevatten. Knoflookbollen worden in hun geheel gedroogd. Het verschil met de andere uien is dat knoflook niet bestaat uit "rokken", maar is opgebouwd uit verschillende kleine "teentjes" die samen een bol vormen,verpakt in een papierachtig omhulsel.
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.
Plaatselijke toepassing kan brandwonden veroorzaken: in de literatuur zijn enkele gevallen gerapporteerd. Knoflook (vooral verse) is giftig voor honden en (vooral) katten. In Rusland wordt knoflook ook wel 'penicilline voor de armen' genoemd. Knoflook wordt ook gebruikt als afrodisiacum.
Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas en broertje van de ui, bieslook, sjalot en prei. Oorspronkelijk was knoflook inheems in Centraal Azië, maar zijn faam als voedingsmiddel en medicinaal kruid verspreidde zich snel over de toen bekende wereld.
De grootste knoflookproducent ter wereld is in elk geval China. En ze eten hun eigen productie grotendeels zelf op, gemiddelde consumptie is 14,3 kilo knoflook per persoon per jaar.
In supermarkten verkopen ze vaak die kleine witgrijze bolletjes, met drie in een netje. Dat is vaak knoflook uit China, licht muf van smaak, met neiging tot uitdrogen. Als je de keuze hebt, kun je beter Spaanse of Franse knoflook nemen. De bollen zijn groter, de tenen sappiger en de smaak heerlijk rijk.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
De allerlekkerste knoflook komt uit Nederland: uit Slootdorp. Al sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Niet die gedroogde bolletjes in een netje. Nee, verse sappige witte bollen met een mooie groene stengel.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Als oorsprong van het gewas geven de boeken China op. Daar komt dan nog steeds, blijkt in supermarkten, onvoorstelbaar veel knoflook vandaan.
Duizenden jaren van handel en uitwisseling hebben de knoflook tot over een groot deel van de wereld gebracht. De knoflook kwam ook via Rusland tot in Duitsland. In de jaren vanaf 1950 kwamen er veel mensen in Nederland werken vanuit Turkije en Marokko. Deze gastarbeiders wilden hun geliefde knoflook graag in het eten.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners wordt gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. Hierdoor wordt de kans op blauwe plekken en inwendige bloedingen groter.
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Knof zelf betekent niets; knoflook is een verbastering van kloflook, dat moeilijk uit te spreken was vanwege de twee l'en die zo vlak na elkaar staan.
Knoflook heeft een sterke smaak en indringend aroma. Gebruik ongeveer 1-4 teentjes knoflook per recept voor 4 personen.
3. Goed voor je hersenen. Gember en knoflook kunnen de gezondheid van je hersenen ten goede komen door ze te beschermen tegen cognitieve achteruitgang. Je geheugen is hierdoor beter, waardoor je alles sneller in je opneemt.
Knoflook ondersteunt de leverenzymen die helpen je lichaam bij het ontgiftingsproces. Knoflook heeft ook een hoog gehalte aan allicine en selenium, twee natuurlijke stoffen die helpen bij leverreiniging.
Het eten van knoflook zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam.