OORSPRONG. Hoewel hij op meer plaatsen in Oost-Europa voorkomt en er op kleine schaal in Nieuw-Zeeland mee wordt geëxperimenteerd, hoort grüner veltliner bij Oostenrijk. Een van de drie wijnstokken daar is grüner veltliner. De druif komt het meest voor in Niederösterreich, het gebied ten noorden van Wenen.
De naam betekent zoveel als 'groene uit Veltlin', wat verwijst naar de vermeende oorsprong van de druif: een gebied in de Alpen dat nu onderdeel is van Valtellina in Italië. Je vindt de druif in heel Oostenrijk, maar de beste wijnen komen uit Wachau, Kamptal, Kremstal, Traisental, Weinviertel en Wagram.
Riesling is een aromatische witte druivensoort uit de Rijnstreek, zoeter met een lager alcoholpercentage. Gruner Veltliner een witte citruswijn uit Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië, Slowakije en is een echte “foodie” druivensoort.
Is Gruner Veltliner droog of zoet? De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
De zuurgraad maakt het een uitzonderlijke aanvulling op gefrituurde gerechten zoals fish & chips, gefrituurde kip en varkensschnitzel . Vrijwel alles past bij een Grüner Veltliner, inclusief sommige gerechten die notoir moeilijk te combineren zijn met wijn. Artisjokken zijn bijvoorbeeld berucht om hun koppigheid om te combineren.
Het beste glas voor grüner veltliner is een slank, iets smaller, tulpvormig glas waarin de fruitige geuren gevangen blijven en de zuren naar het midden van de mond begeleid worden. Bewaren: de meeste grüner veltliner wijnen kunnen maximaal 2 jaar worden bewaard op fles.
Oostenrijkse wijnbouwgebieden
Oostenrijk heeft drie grote wijnbouwgebieden: Niederoesterreich (Neder-Oostenrijk), Burgenland en Steiermark (Stiermarken) .
Gruner Veltliner is een witte wijndruif die snel aan populariteit wint sinds het in 2002 een aantal witte Bourgognes versloeg tijdens een beroemde blinde proeverij. De Oostenrijkse oorsprong, maar de naam Veltliner, wat " uit de Valtellina " betekent in de Italiaanse Alpen, blijft een mysterie. "Gruner" betekent groen.
Het is niet mijn favoriete druif, maar het staat buiten kijf dat hij goed kan rijpen en beter kan worden met de jaren . De smaken blijven grotendeels hetzelfde, maar de randen ronden af, het zuur integreert en de mondsmaak wordt wat rijker en romiger in het midden van het gehemelte en de afdronk. Vooral een wijn die gemaakt is van oude druiven.
Gruner Veltliner-wijnen lijken op Sauvignon Blanc : een hoge zuurgraad en citrustonen zoals limoen, grapefruit en citroen, gevolgd door een kruidige afdronk.
De Grüner Veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt, maar ook in Hongarije als Zöldveltelini. De witte wijn die van deze druiven wordt gemaakt is vaak fris en peperig, maar citrus en honing is ook mogelijk.
Sommige mensen verwarren Grüner Veltliner met Riesling, omdat het ook een vrij hoge zuurgraad heeft en meestal niet op eikenhout is gerijpt. Het wordt echter normaal gesproken gemaakt als een droge wijn, in tegenstelling tot Riesling die in een heel scala aan stijlen wordt gemaakt, van droog tot zoet .
Deze wijnen zijn bedoeld om jong te drinken, wanneer de zuurgraad en fruitige smaken levendig zijn . Als u echter een duurdere Grüner hebt, zoals een Smaragd-botteling, kunt u deze het beste een paar jaar of zelfs een decennium laten staan.
In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
Schlumberger Gruner Veltliner Sparkling Wine Brut is een heerlijke mousserende wijn afkomstig uit Oostenrijk van het merk Schlumberger.
Vanwege zijn mooie zuren contrasteert deze wijn perfect bij een kaasfondue of bij een Wiener Schnitzel. Maar ook spicy food of gerechten met veel specerijen kan grüner veltliner prima hebben. Van Indiase curry tot Thaise gerechten met garnalen.
Grüner Veltliner (Groene Veltliner) is een witte wijndruivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Oostenrijk, Hongarije, Slowakije en Tsjechië.
deposit zelfst. nw.
Ik moest een borg betalen toen ik de auto huurde. I had to pay a deposit when renting the car.
Grüner Veltliner is het bekendste exportproduct van Oostenrijk. De wijn produceert heerlijke, frisse witte wijnen met tonen van rijpe appel en een kenmerkende, intrigerende toets van witte peper.
De Zweigelt druif levert fruitige rode wijnen. Het wordt ook wel de nationale trots genoemd, deze druivensoort vindt u in verschillende Oostenrijkse wijngebieden. Een uitstekende wijn van de Zweigelt druif is de Pfaffl Vom Haus Zweigelt.
Het zuiden van Opper-Oostenrijk (bij de grens met het Salzburgerland en Stiermarken) is het mooist en meest typisch voor Oostenrijk: idyllische meren en de besneeuwde bergtoppen van de Alpen. Deze regio wordt Salzkammergut genoemd, ook wordt wel eens gekscherend de beschrijving 'Oostenrijks Lake District' gebruikt.
De meeste rode en witte wijnen blijven na opening nog 3 tot 4 dagen goed, mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard. Ja, ook een geopende fles rode wijn kan je best in de koelkast zetten, hier blijven de smaak en aroma's beter behouden.
Grüner Veltliner biedt primaire smaken van citroen, limoen, grapefruit en nectarine, gevolgd door secundaire tonen van witte peper, iris, groene bonen, radijs, lavas en dragon, gember en honing. Het is het beste om het gekoeld te serveren tot ongeveer 46 graden Fahrenheit .