In 1985 rolde de eerste Zure Mat van de band in de Katja fabriek. Hoe dit is ontstaan gaan we in dit blog uitleggen. Jaren geleden werden er al snoepveters met fruitsmaken geproduceerd in de Katja fabriek. Na een tijdje kwamen de vragen vanuit diverse landen of er niet eens iets anders kon worden geproduceerd.
Zo maak je Aarbei matjes:
Pureer de aardbeien in een keukenmachine of met de staafmixer totdat het goed glad is. Er mogen geen stukjes meer inzitten. Doe het in een pan en voeg het citroensap en de suiker toe. Laat het ongeveer 20 minuten zachtjes koken totdat het lekker dik is geworden.
De zure smaak van snoepgoed komt meestal van citroenzuur. Dit zuur zit van nature in citroenen en in heel wat andere fruitsoorten.
Gaatjes (tandcariës) worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze mondbacteriën vormen zuur uit suikers en andere koolhydraten (zoals in bijvoorbeeld pasta, aardappelen en brood).
In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!
Kan tandbederf herstellen? Nee, tandbederf kan niet herstellen. Dat komt omdat tandglazuur niet opnieuw aangroeit. Bestaande schade kan je dus niet terugdraaien.
Toxic waste Candy is volgens kenners de zuurste snoepjes die er bestaan. We dagen je uit voor een toxic challenge met deze Toxic waste sour candy, probeer de zuurste snoepjes die zo sterk zijn dat je ze niet in je mond kan houden, langer dan 60 seconden in je mond te houden.
Suiker kan gaatjes (ook wel cariës genoemd) in het gebit veroorzaken. Dit omdat suiker door bacteriën in de mond worden omgezet in zuur. Dit zuur lost het tandglazuur van tanden en kiezen op. Het tandglazuur kan zich hiervan zelf herstellen, maar heeft daar wel wat tijd voor nodig.
De substantie van zuurtjes is hard, en de smaak is zoet. De naam slaat dan ook op de bereidingswijze, ter onderscheid van borstplaat dat uit suiker en water bestaat. De zuurstok is ook snoepgoed en kan beschouwd worden als een groot zuurtje.
Afmetingen: de totale lengte van de mat is ongeveer 50 cm.
Kunstmatige zoetstoffen
Suikervrij snoep is nog steeds snoep. Het bevat misschien niet dezelfde hoeveelheid aan suikers, maar veel suikervrije snoepjes hebben hetzelfde aantal calorieën, koolhydraten en vet als de gewone versie. Daarnaast zijn de toegevoegde stofjes niet bepaald goed voor je gezondheid.
Met trots presenteren wij Katja roomijs, gebaseerd op de smaak van de populaire snoepjes. Net als het snoep, maken we veggie ijs en ijs gemaakt met natuurlijke ingrediënten. Het Apekoppen ijs, Biggetjes ijs en Yoghurtgums ijs koop je bij Plus, Coop, Vomar, Hoogvliet, Dirk en Deka.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Het eten van kaas verlaagt de zuurgraad in de mond. Zo kan het tandgaatjes helpen voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kothiwal Dental College in India.
Groenten en Fruit
Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten. Vele soorten fruit als appels en peren zijn ideaal voor onze speekselproductie.
Het zuurst van allemaal is cola met 2,5, wat bijna net zo zuur is als azijn. Omdat er vaak ook veel suiker in de meeste dranken zit, proeven wij niet hoe zuur deze zijn.
Winegums, fruitgums, gomballen en andere snoepjes met 'gom' zijn bijna net zo populair. Pepermunt, pastilles en andere mintsnoepjes staan op de vierde plek. Daarna komen snoepjes voor de keel, kauwbonbons, toffees en caramels en zuurtjes.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
De aantasting van de tand of kies wordt in de eerste fase meestal gezien als een witte doffe plek op het glazuur, die naarmate de tijd verstrijkt kan verkleuren. Tot dit punt kan de tand zich nog herstellen door remineralisatie.
Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.
Als de paarsblauwe rodekoolsap mengt met iets zuurs verandert het van kleur. Dat is een scheikundige reactie! Een zure mat is dus echt zuur! Er zit namelijk citroenzuur en appelzuur in.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.