Alle haaien zijn roofdieren die andere dieren eten. Die prooidieren kunnen klein zijn, maar ook heel groot: plankton, weekdieren, inktvissen, vissen, zeezoogdieren en zelfs andere haaien.
Verspreiding. De verschillende soorten haaien komen vrijwel wereldwijd voor in alle zeeën en oceanen met uitzondering van de zeer koude wateren rond de noord- en de zuidpool.
Nee, haaien komen niet af op mensenbloed. Dit vinden ze totaal niet interessant. Ze eten veel liever wat vis of andere zeedieren zoals schildpadden.
Maar de kans dat je ooit wordt gebeten door een haai is extreem klein. Per jaar overlijden gemiddeld tien mensen door een haaienbeet. In vergelijking: muggen zijn verantwoordelijk voor 725.000 doden per jaar.
Een haai heeft namelijk vlijmscherpe tanden! Een haai kan zich ook bedreigd of uitgedaagd voelen. Hij is namelijk erg gevoelig voor bewegingen in het water. De haai is bang en probeert zichzelf te verdedigen door te bijten.
Aanval op de lever
Fysiek is de orka superieur aan de haai. Bovendien jagen walvissen in een school. In tegenstelling tot andere vissen hebben haaien – en andere kraakbeenvissen als roggen – geen zwemblaas vol met lucht om ervoor te zorgen dat ze boven kunnen komen.
De mens is namelijk geen natuurlijke prooi voor de haai en men neemt aan dat haaien alleen mensen aanvallen wanneer zij zich bedreigd voelen of indien zij de mens verkeerdelijk aanzien voor een zeehond.
De enige vijand van de haai is een andere haai. Verder is de grootste vijand de mens, die de taaie huid van de haai gebruikt om leer van de maken, de tanden voor sieraden, de kaken als souvenirs en de vinnen voor haaienvinnensoep. Ook de rest van zijn vlees wordt gegeten.
Het is in Nederland dus beslist mogelijk om met haaien te zwemmen, soms zonder dat je het zelf weet. Trouwens al die haaien zijn ongevaarlijk voor de mens. De reuzenhaai, de grootste haai die in de natuur voorkomt, is een onschuldige plankton-eter.
De kans om door een haai aangevallen te worden is erg klein. In Amerika is zelfs de kans dat je door de bliksem geraakt wordt, groter dan de kans dat je door een haai aangevallen wordt. In 2005 werden wereldwijd 58 aanvallen door haaien gemeld, waarvan 4 met fatale afloop.
Ja, echt. Het is zelfs een hele goede manier om pijn, krampen en PMS-symptomen te verlichten en je humeur te verbeteren. Lees onze tips om zelfverzekerd een duik te nemen tijdens je menstruatie.
Sla de haai op zijn snuit
Het klinkt misschien als iets uit een stripboek, maar dit is wel degelijk een beproefde en relatief betrouwbare manier om een haai af te schrikken. Sla het dier met volle kracht recht op de neus, en zorg er vooral voor dat je eerste slag hard aankomt.
Kas. Kas behoort tot de top duiklocaties van Turkije en staat in de top-50 van beste duiklocaties ter wereld. Zowel voor beginnende als gevorderde duikers. Hier zwemmen haaien, tonijn, roggen en misschien zelfs wel grote zeeschildpadden.
Haaiensoorten die je als mens maar beter niet tegen kunt komen zie je eigenlijk nooit in de buurt van Nederland. Die leven vooral in tropische wateren. De meest algemene haaien die in de Noordzee zwemmen zijn klein van stuk. Nu en dan worden ook grotere soorten gezien, zoals de reuzenhaai.
Haaien komen in bijna alle zeeën voor en je kunt dus ook bijna overal met haaien duiken. van de rif –en verpleegsterhaaien in het Caribisch gebied tot de voshaaien in Malapascua. Er is bijna geen bestemming waar niet de mogelijkheid bestaat dat je een haai tegenkomt tijdens het duiken.
Toch slagen orka's er blijkbaar in witte haaien te doden én - opmerkelijk - vooral hun lever op te peuzelen. De carcharodon carcharias of mensenhaai staat in de biologieboeken omschreven als toppredator in de meeste voedselketens over de hele wereld.
De grote witte haai is een van de meest gevreesde roofdieren van de zee – en met reden. Deze haai heeft namelijk de meeste haaienaanvallen op zijn geweten – op enige afstand gevolgd door de agressieve tijgerhaai en stierhaai.
De belangrijkste reden dat er in de Noordzee zo weinig haaienaanvallen voorkomen, is dat de haaien de voorkeur geven aan diep water. Hun prooien, zoals haring en makreel, leven vooral in open zee, en daarom is er voor de haaien in de Noordzee geen reden om naar de kust te komen.
Van onderen
Ziet hij een lekker hapje, dan zwemt hij er eerst rustig van onderaf naartoe. Pas dan zet het roofdier de aanval in: hij zwemt er zo hard mogelijk tegenaan. Met één beweging pakt hij zijn prooi vast. Soms springt ie daarbij een eind uit het water.
Soms valt een haai toch een mens aan, maar eigenlijk is dat altijd per ongeluk. Van onderaf lijkt een surfer op een plank net een spartelende zeehond. In plaats van een vette hap, bijt de haai in een surfplank en vlees met veel botten. De kans is groot dat hij het hapje snel weer uitspuugt.
Haaien zijn veel slimmer dan we dachten, zo blijkt uit onderzoek naar voshaaien. Dit zijn normaal schuwe nachtdieren, maar vanwege voedselgebrek jagen ze nu ook overdag.
Haaien houden niet van ondiep water, ondanks hetgeen er in sommige (Hollywood)-speelfilms wordt gesuggereerd. Zwem dus niet ver uit de kust en niet in diepe geulen. Zwem ook niet in wateren waar haaien zijn gesignaleerd, of als er daaromtrent een waarschuwing is uitgegaan.
De meeste haaien leven in open zee en vaak op grote diepte. Ze naderen de kust vooral als ze op prooi jagen. Het meest waarschijnlijk is dat u een haai tegenkomt waar de zeebodem steil afloopt van het ondiepe, meestal op een diepte van 1,5 tot 3 meter. Sommige soorten leven in de buurt van koraalriffen.
Deze week werd een blauw exemplaar gespot in de haven van Allicante, in de wijk San Gabriel. Grofweg een week eerder zwom een blauwe haai ongeveer vijftig kilometer zuidelijker in de haven van Torrevieja. Volgens deskundigen komen haaien dicht bij de kust als ze ziek of gedesoriënteerd zijn of als ze willen 'relaxen'.