Het worstenbroodje is een Brabantse specialiteit. Het is een langwerpig rond broodje gemaakt van luxe witbrooddeeg dat is gevuld met lekker gekruid gehakt. Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken.
Het Brabantse worstenbroodje is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. Hoe oud dit gebruik is, weet niemand. Het was in ieder geval in het begin van de twintigste eeuw bekend als lekkernij als de mensen terugkwamen van de kerk met kerstmis.
Worstenbroodjes opwarmen kan in een koekenpan of oven en met een beetje handigheid zelfs op de BBQ. Zelf eten wij worstenbrood het liefste warm, maar koud kan ook gewoon (behalve de vegetarische variant). Persoonlijk vinden wij ze het lekkerste als ze bevroren zijn geweest.
Worstenbrood met een frikandel heeft doorgaans maar één worst en wordt rond Antwerpen ook wel curryrol genoemd, naar de lokale benaming voor een frikandel: curryworst.
Verloren maandag zou komen van 'Verzworen maandag': de dag waarop ambtenaren in de Middeleeuwen hun eed aflegden en er in plaats van gewerkt, gefeest werd. De stad trakteerde op die dag z'n ambtenaren op worstenbrood en appelbollen, kwestie van het feest betaalbaar te houden.
- Maak een dubbele hoeveelheid worstenbroodjes en vries ze in. Bak de broodjes die je invriest maar 20 minuten i.p.v. 25 minuten, laat ze afkoelen en verpak ze goed in een diepvrieszakje in de diepvries zijn ze nog (uiterlijk) 2 maanden houdbaar.
De meeste mensen zijn te porren voor een worstenbroodje met… mosterd! Deze scherpe saus staat op de tweede plaats, met 11%. Daarna volgen curry, mayo en ketchup.
We willen natuurlijk niet dat men iets tekort komt. Daarom rekenen we 3 stuks per persoon en iets erbij.
Saucijzenbroodjes zoals deze tegenwoordig bekend zijn, lijken in het begin van de 19e eeuw in Frankrijk te zijn ontstaan. Het is vooral populair in Nederland, Engeland en Australië. In Nederland komt het saucijzenbroodje al voor in kookboeken van 1893.
Twee gewone (kippen)worstenbroodjes kosten dan 3 euro, twee (kippen)worstenbroodjes met topping kosten 4 euro.
Er zitten 286 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) worstenbroodje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'worstenbroodje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het openscheuren van worstenbroodjes zorgt voor een minder aantrekkelijk en sneller uitdrogend product. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn: De deegstukjes zijn te dun uitgerold. De ovenwerking die ontstaat bij het bakken, creëert te veel druk op het deeg waardoor het scheurt.
Rol de bollen uit tot een ronde plak en vorm de worstenbroodjes. Bestrijk de worstenbroodjes met een losgeklopte eidooier en bak ze af in de Airfryer. De baktijd is 15 minuten op 170 graden.
Bestrijk ze met het geklutste ei voordat ze de oven ingaan. Bak de Brabanste worstenbroodjes in 16-18 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
Een paar minuten opwarmen en u heeft de juiste smaak te pakken. Let wel op: houd de worstenbroodjes nooit langer dan vier dagen in de koelkast.
Het worstenbroodje is een Brabantse specialiteit. Het is een langwerpig rond broodje gemaakt van luxe witbrooddeeg dat is gevuld met lekker gekruid gehakt. Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken.
Giel Vermeulen wint Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2022. Giel Vermeulen van Bakkertje Deeg is de winnaar van de 25e editie van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Hij kreeg 23 maart de wisseltrofee in De Rooi Pannen in Eindhoven uit handen van Rob Scheepers, bekend tonprater, entertainer en columnist.
Heerlijke worstenbroodjes bestellen doe je bij Bakker Bart
Het lekkerste worstenbroodje bestellen doe je bij Bakker Bart. De worstenbroodjes van Bakker Bart zijn gemaakt van zacht witbrooddeeg gevuld met overheerlijke worst van gehakt.
Als de worstenbroodjes niet bevroren zijn maar op kamertemperatuur dan hoeven ze niet zo lang in de oven. Verwarm de oven voor op 170°C en leg de broodjes circa 8 minuten erin. Opwarmen van de worstenbroodjes mag op een bakplaat of gewoon op het rooster een beetje in het midden van de oven.
Wanneer een oven niet voorhanden is, kan de magnetron ook prima dienen als opwarmer. Houd hierbij voor ieder worstenbroodje 20 seconden opwarmtijd aan. Dus voor één worstenbroodje 20 seconden, voor 2 worstenbroodjes veertig seconden, enzovoorts.
Als u de worstenbroodjes hetzelfde weekend nog gaat eten, kunt u ze gerust buiten de koeling bewaren.
2,2 gram suikers. 0,7 gram vezels. 8,9 gram eiwit. 1,23 gram zout.
De karren met vleesvulling worden in deze trechter gestort. En aan de onderkant van de trechter wordt worst op de stroken deeg gespoten. Het deeg met de worstvulling wordt daarna omgerold en dichtgevouwen tot meterslange worstenbroodjes. De worstenbroodjes worden vervolgens in het juiste formaat geknipt of gehakt.