Van alle jongens van Marokkaanse herkomst is 65% tussen zijn twaalfde en drie'ntwintigste levensjaar wel eens aangehouden; van alle Antilliaans-Nederlandse jongens 55%. Onder de jongens uit andere niet-westerse groepen lopen de aandelen tegen de 50%. Van de autochtone jongens is ook 25% ooit verdacht van criminaliteit.
Piek in verdachten rond achttiende levensjaar
Onder personen met een Marokkaanse achtergrond is de piek het hoogst, maar zo rond het dertigste levensjaar zakt het percentage verdachten met een Marokkaanse achtergrond onder dat van personen met een Antilliaanse achtergrond.
Ter vergelijking: in de grote steden Amsterdam (49), Rotterdam (45), Utrecht (44) werden de meeste misdrijven geregistreerd per duizend inwoners. In Oost-Nederland noteren Zwolle (30), Zutphen (29) en Lelystad (29) de minst gunstige cijfers.
Wie? Welke mensen plegen nou eigenlijk de meeste criminaliteit? Opvallend is dat mannen veel vaker dan vrouwen delicten plegen. Mannen zijn ook weer vaker slachtoffer van delicten, behalve als het om sexuele delicten gaat.
In 2021 werd 2,0 procent van de inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond verdacht van een misdrijf. Het aandeel verdachten onder de bevolking met een westerse migratieachtergrond was 0,8 procent, en bij een Nederlandse achtergrond 0,6 procent.
Alleen bij jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar is met 7,8 procent het aandeel verdachten groter bij mensen met een Marokkaanse achtergrond. Dit is bijna tweemaal zo vaak als de gehele niet-westerse groep (4,4 procent) en vijf maal zo vaak als personen met een Nederlandse achtergrond van dezelfde leeftijd (1,6 procent).
In vergelijking met leeftijdgenoten met een andere achtergrond komen de onderzochte jongeren twee keer zo vaak in aanraking met de politie. Van alle jongeren hebben 18,5 procent een strafblad; bij de Marokkaanse jeugd is dat 40 procent.
De wetgever deelt de misdrijven in, in drie categorieën: misdaden, wanbedrijven en overtredingen. Dit onderscheid is gebaseerd op de aard van de mogelijke straf: Een misdrijf waarop een criminele straf staat, is een misdaad.
Jong volwassen mannen van Marokkaanse herkomst spannen de kroon met een verdachtencijfer van bijna 20%, gevolgd door Antilliaans-Nederlandse jonge mannen met 13%. Van de minderjarige jongens van Marokkaanse herkomst is bijna 13% verdacht.
Iemand wordt crimineel genoemd wanneer hij voortdurend tegen de algemeen geldende maatschappelijke regels ingaat. Deze regels kunnen overigens van cultuur tot cultuur verschillen. In bijna alle culturen worden echter diefstal, toebrengen van lichamelijk letsel, chantage, verkrachting, doodslag en moord veroordeeld.
Uit onderzoek blijkt dat je op de Waddeneilanden verreweg het veiligst kunt wonen. Ook in Rozendaal of Montfoort is de kans vrijwel nihil dat je woont in de buurt van een mogelijk gevaarlijke plek. Plaatsen waar je wat dat betreft een veel groter risico loopt zijn Beesel, Rhenen en Vught.
1. IJsland | GPI score: 1.078. De scores van IJsland blijven onverminderd sterk. IJsland is en blijft voor het 12e jaar op rij (sinds 2008) het meest veilige land van Europa en zelfs ter wereld.
Kiev. Op de nummer 1 van meest onveilige grote Europese steden staat Kiev. Dit komt uiteraard door de oorlog met Rusland en het bijkomende geweld. Het Russische leger schiet met regelmaat raketten af op de stad waarbij verschillende gebouwen zijn ingestort.
Er zijn veel mensen betrokken bij het onderwerp 'Jeugdcriminaliteit'. De betrokkenen bij de jeugdcriminaliteit zijn ; de jeugd zelf, ouders, slachtoffers, wijkagent, politie, school, gemeente, overheid.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Voor de moord zijn twee schutters veroordeeld tot 30 jaar cel. Daarnaast worden nog drie mensen door OM verdacht van betrokkenheid, waaronder Jaoud F. en nog een andere neef van Taghi. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die als vertrouwenspersoon de kroongetuige bijstond, werd op 6 juli 2021 vermoord in Amsterdam.
Uit de structuur van Marokkaanse gezinnen kun je opmaken dat dat te wijten is aan “coercive behaviour”, dwingend gedrag dat de jongens thuis oppikken bij gebrek aan echte opvoeding. Bij jeugdcriminaliteit spelen sociale, culturele en psychologische kenmerken van de jongeren en hun leefomgeving een belangrijke rol.
Het aandeel verdachten onder jongeren verschilt per gemeente. Dit was het hoogst in de gemeenten Vlissingen, Terneuzen en Zandvoort (3,1 procent) en het laagst in de gemeenten Dinkelland en Mill en Sint Hubert (0,5 procent).
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 2,4 procent van de Nederlanders met een migratieachtergrond wel eens verdacht is van een misdrijf. Bij inwoners met een Nederlandse achtergrond is dat maar 0,7 procent.
Voor ernstige misdrijven, zoals moord, geldt geen verjaringstermijn.
U bent verplicht de waarheid te vertellen en dus aan te geven als u een strafblad heeft. Ook kan een strafblad problemen opleveren met het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning. Of uw verblijfsvergunning kan worden ingetrokken. Verder wordt het onmogelijk om bepaalde beroepen uit te oefenen.
Eerste onderscheid
Eerst dient nog opgemerkt te worden dat er twee smaken bestaan qua misdrijven: Lichte misdrijven (feit waarbij de verdachte niet meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt) Zware misdrijven (feit waarbij de verdachte meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt)
Marokkanen zijn personen met de Marokkaanse nationaliteit. De bevolking is in de twintigste eeuw verachtvoudigd. In 1900 waren er 3,8 miljoen Marokkanen. Marokko had in 2018 een bevolking bestaande uit ruim 36,1 miljoen mensen.
Landelijk daalde het aantal mensen dat slachtoffer was van traditionele criminaliteit tussen 2012 en 2021 met 43 procent. Het aantal misdrijven dat de politie op dit gebied registreerde nam met 52 procent af.
Hoe vaak komt crimineel gedrag voor? Bijna 4 op de 100 jongeren tussen de 12 en 18 jaar zegt wel eens iets crimineels te hebben gedaan. En ruim 2 op de 100 jongeren is in diezelfde leeftijd aangehouden als verdachte door de politie, net als bijna 4 op de 100 18- tot 25-jarigen.