Wij halen onze eieren zoveel mogelijk uit Nederland en kennen onze boeren graag persoonlijk. Zo ook de Familie van Ginkel, die al sinds 1964 aan het boeren is.
Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
De Groot Westerveld Boerderij uit Terschuur is een van de pluimveehouders die meedoet aan de open dag. Hier worden iedere dag 60 dames gemolken en 6.000 eitjes van de kippen geraapt. De biologische melk wordt vermarkt door Eko Holland en de bio eieren gaan naar afnemer Guliker en Roodbol.
Op de eierdoos van de diervriendelijkste eieren vind je het Beter Leven keurmerk met drie sterren. Naast biologische eieren dragen ook Rondeeleieren (bij Albert Heijn), de vrije-uitloopeieren van GIJS streekproducten (PLUS) en Kipster (Lidl) dit keurmerk.
Alle eieren bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Er is dus geen verschil tussen bruine en witte eieren op het vlak van dierenwelzijn en voedingswaarden, maar wel als het op milieuvriendelijkheid aankomt. Witte eieren zijn iets milieuvriendelijker, want de kippen die ze leggen eten minder voer, leven langer en leggen daardoor meer eieren.
De hoeveelheid eieren die wij adviseren is gebaseerd op de gemiddelde consumptie van eieren in Nederland. Daarom is het advies om 2 tot 3 eieren per week te eten, voor vegetariërs ligt dat op 3 tot 4 eieren per week.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar.Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water. Hoelang kun je eieren buiten de koelkast bewaren?
Boer flink goedkoper dan supers
Uit de prijs-scan van Lekkerder blijkt verder dat gangbare eieren in april 2023 bij de boer gemiddeld 2,61 euro per doos van 10 kosten en eieren die biologisch zijn, gemiddeld 3,38 euro.
Een biologisch ei is gelegd door een kip die volgens de regels van de biologische landbouw gehouden wordt. Deze kippen krijgen biologisch voer, hebben méér ruimte en daglicht in de stal en moeten overdag naar buiten kunnen.
Dier- en milieuvriendelijk eierschap
Daarnaast hebben we producten die ei bevatten, zoals mayonaise, koekjes en broodsalades. Onze eieren zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland.
Supermarkten mogen eieren voortaan verkopen tot aan de minimale houdbaarheidsdatum. Deze is vastgesteld op 28 dagen na de legdatum. Met de verlenging van zeven dagen hoopt de Europese Commissie de voedselverspilling flink te verminderen.
Als het gaat om de prijs van eieren, zijn eieren van de boerderij over het algemeen goedkoper dan die van de supermarkt. Dit komt doordat er geen tussenpersonen zijn en het geld rechtstreeks naar de boer gaat.
Wat kosten eieren bij de boer? Ze zijn vaak goedkoper dan bij de supermarkt! De eieren bij de boer zijn niet alleen veel verser maar zijn vaak ook goedkoper ten opzicht van de supermarkt. Eieren in de supermarkt kosten vaak rond de 3 of 4 euro voor 10 stuks.
Wel worden de eieren verkocht op markten en winkels die niet zijn aangesloten bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. De eieren komen van 'kooikippen' of 'batterijkippen'. Deze kippen komen niet buiten en leven in een kooi van ongeveer 1 a-4tje.
Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Dit kosten eieren in 2023
Een eitje hoort bij Pasen: om ze te verven of versieren, te verstoppen of om simpelweg een lekker ontbijtje op tafel te zetten. Gemiddeld zijn eieren 4 cent per stuk in prijs gestegen ten opzichte van vorig jaar, toen je bij Plus 10 witte M scharreleieren voor maar € 1,66 kocht.
Ook in 2023 zijn de eierprijzen in de winkel, nog wel gestegen, maar duidelijk minder dan in de afgelopen jaren. De index voor de prijzen af pakstation (PPI, producentenprijs binnenland) is in de maanden juli tot september gestegen van 163 naar 165 punten, een stijging van ongeveer 1%.
Schaaleieren. De kosten van schaaleieren geproduceerd in verrijkte kooien in de EU bedroegen in 2021 gemiddeld 99 cent per kilo. In de belangrijkste eierproducerende landen varieerden de productiekosten van schaaleieren in 2021 van € 1,01 in Duitsland tot € 0,96 euro per kilo eieren in Polen.
Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen. Daarom worden eieren niet in de koelkast bewaard in het verkoopscircuit.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
''Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten, maar ook verzadigd vet en cholesterol. De aanbeveling is daarom om maar 2 tot 3 eieren per week te eten, omdat je anders teveel verzadigd vet en cholesterol binnen kunt krijgen.