De Clementine is veruit de populairste mandarijn. Ze zijn lekker fris zoet, makkelijk te schillen, bevatten nagenoeg nooit geen pitjes en zijn lekker sappig. Waar komt de Clementine vandaan: De Clementine komt onder andere uit Italië, Spanje, Algerije en Marokko.
Wel, clementines hebben weinig of geen pitten en zijn zoeter dan (satsuma)mandarijnen. Ook de kleur is een beetje anders. Een clementine is fel oranje terwijl een mandarijnschil licht geel/oranje kleurt. Bovendien bewaart een clementine langer.
Clementines bestaan grotendeels uit water en bevatten weinig calorieën (16kcal per stuk). Ze zijn makkelijk te pellen, in partjes te verdelen en plakken niet. Ze bevatten net als andere citrusvruchten veel vitamine C. 2 clementines zijn zelfs genoeg om aan je dagelijkse behoefte van deze vitamine te voldoen.
Waar komen sinaasappels en mandarijnen vandaan? Sinaasappels en mandarijnen komen oorspronkelijk uit China. Sinaasappels groeien aan sinaasappelbomen en mandarijnen aan mandarijnbomen. Sinaasappels en mandarijnen hebben veel zon nodig en groeien dus het beste in warme gebieden.
De mandarijnen van Citrus Sebastia komen uit Valencia. Daar is het bijna oogsttijd voor de Clemenules, een soort die door experts is uitgeroepen tot de beste clementine-mandarijn.
Je geeft je immuunsysteem een boost
Komt dat eens goed uit, want ook mandarijnen zijn rijk aan vitamine c. De vitamine zorgt ervoor dat bacteriën en virussen ons lichaam minder makkelijk kunnen betreden. Een mandarijn kan je helpen om genoeg vitamine C binnen te krijgen.
Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.
De beste indicator voor een goede mandarijn is om te kijken naar het ras. Veelal wordt de clementine erkent als lekkerste soort: zoet-zuur met een dunne schil. Een andere goede is de Satsuma, een van origine Japans ras wat nu in Spanje verbouwd wordt. Ze zijn vooral later in het seizoen zoeter.
Als je puur kijkt naar het gehalte vitamine c, dan heeft een mandarijn 55 mg per 100 gram vruchtvlees en een sinaasappel kan tot 80 mg vitamine c per 100 gram vruchtvlees hebben. Dan zou een sinaasappel op die manier gezonder zijn.
In de schil en die slierten zitten ook belangrijke voedingsstoffen en vezels. Om van alle gezondheidseffecten van mandarijnen te profiteren, is het daarom geen slecht idee om af en toe de mandarijn met draadjes en al te verorberen.
1. Stimuleert het immuunsysteem. Als je elke dag twee clementines eet, heb je al de helft van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Vitamine C stimuleert ons immuunsysteem en zorgt er dus voor dat we goed gewapend zijn tegen alle ziektes en bacteriën die in de lucht hangen tijdens deze koude dagen.
Mandarijnen ogen zomers, maar je kunt ze in Nederland vooral in de winter verkrijgen. Dat komt omdat ze enkel verkleuren door de invloed van erg koude temperaturen. Wanneer ze geplukt worden zijn ze nog groen. Van oktober tot februari worden ze ingevoerd van Spanje en Marokko.
Mandarijnen bevatten hoge hoeveelheden voedingsvezels, deze zorgen voor een goede werking van onze spijsvertering. Dit helpt om spijsvertering-gerelateerde aandoeningen te helpen voorkomen, denk bijvoorbeeld aan vervelende problemen zoals constipatie.
Clementine is afgeleid van Clemens. Clemens is een jongensnaam uit het Latijn en betekent 'zachtmoedig, toegevend, genadig', het woord clementie komt hier ook vandaan. Al vroeg in de middeleeuwen was de naam bekend, er is een vermelding uit 830 van een monnik met de naam Clemens.
Op een koele plek kun je clementines tot wel 10 dagen bewaren.
Ze zijn rijk aan vitamine C en bevatten verschillende andere vitaminen en mineralen, met name thiamine en foliumzuur. Clementines zijn rijk aan antioxidanten zoals vitamine C, die de gezondheid en het uiterlijk van je huid kunnen helpen verbeteren. Ze kunnen ook helpen je vezelinname te stimuleren.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Het eten van mandarijnen draagt bij aan een gezonde en stralende huid. Dit komt onder andere door de antioxidanten die ze bevatten. Antioxidanten helpen namelijk bij het verminderen van oxidatieve stress in je lichaam. Oxidatieve stress heeft veel nadelige gezondheidsgevolgen en ook je huid kan erdoor achteruitgaan.
“Als de schimmel op de schil zit, dan zou de inhoud van de mandarijn nog goed kunnen zijn.” Wel raadt ze aan om de helft waarop het beschimmelde schil zat wél weg te gooien.
Gezondheidscoaches raden aan om je eerste portie fruit 's ochtends te eten, op een nuchtere maag. De reden hiervoor is heel eenvoudig: het fruit zal sneller verteren en je zult de vitamines zo het best in je lichaam opnemen. Eet je fruit na de maaltijd? Dan zou je weleens last kunnen krijgen van een opgeblazen gevoel.
Mandarijnen kunnen ongeveer 1 tot 2 weken bij kamertemperatuur bewaard worden, maar na verloop van tijd kunnen de vruchten ietwat uitdrogen. In de koelkast duurt het langer voordat de mandarijnen uitdrogen. In de vriezer kunnen de mandarijnen, partjes, stukjes, of sap, ongeveer een jaar bewaard worden.
Snijd de einden van de mandarijn eraf, maak een klein sneetje aan de zijkant en rol de mandarijn open. Voilà, eet smakelijk!
Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn: maar Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van mandarijnen kan helpen als je af wil vallen. Dit heeft alles te maken met de stof bio-flavonoïden. Hiermee wakker je namelijk de vetverbranding van je lichaam aan.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.