De Bourgondiërs, Boergondiërs of Bourgonden (Latijn: Burgundii of Burgundiones; Grieks: Βουργούντες, Bourgoúntes; Fries: Boergonden; Duits: Burgunden of Burgunder; Frans: Burgondes) waren een Oost-Germaans volk dat oorspronkelijk in Scandinavië woonachtig was, waar zij Bornholm (Burgundarholm) bevolkten.
De term verwijst naar de 15e eeuw, waarin het Franse koningshuis en de hertogen van Bourgondië hun macht uitbreidden naar de Lage Landen. Ze introduceerden er een levensstijl van luxe en rijkdom. Nog steeds worden België en de Zuid-Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg daarom als 'Bourgondisch' beschouwd.
De inwoners van de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg en de Belgen worden vaak 'bourgondiërs' genoemd, omdat ze graag de tijd nemen om van een hapje en een drankje te genieten.
Bourgondisch = bourgondisch bijv. naamw. Uitspraak: [bur`xɔndis] die van het leven geniet en van lekker eten en drinken houdt Voorbeelden: `een bourgondisch diner`, `een bourgondische levensgenieter` ......
Door toekenning op 11 februari 1477 van het Groot Privilege verkreeg Maria financiële en militaire steun van de Staten-Generaal van de Nederlanden. Ook moest zij, om tegemoet te komen aan het particularisme, aan verscheidene gewesten en steden eigen keuren verlenen.
De hertogin Maria van Bourgondië is voor de geschiedenis van de Nederlanden om twee redenen van belang geweest. Ten eerste verleende de gewesten in de Nederlanden privileges die tot die tijd ongekend waren. Hierdoor deed zij een handreiking naar het particularisme in de Nederlandse gewesten.
12 juli - Inname van Hoorn: Hoekse ballingen onder Peter van Nuys nemen de stad Hoorn in. 16 juli - De Kabeljauwse ruiteraanvoerder Jan van Schaffelaar springt van de toren van Barneveld. Hij overleeft de val en wordt alsnog door de Hoeken gedood. juli - Schotse edelen sluiten koning Jacobus III op in Edinburgh Castle.
Bart Van Loo (46) groeide op in Bouwel, in de Kempen. Aan de universiteit van Antwerpen studeerde hij Romaanse filologie, hij zou 20 jaar in de Scheldestad verblijven. Sinds 2012 woont hij in Moorsele, in het woonhuis van de Hoeve 't Kapelriegoed waar ook het hoevemuseum gevestigd is.
Zijn bijnaam dankte hij aan zijn moedig optreden tijdens de Frans (huis Valois) Engelse (huis Plantagenet) Honderdjarige Oorlog over de troon van Frankrijk. De bijnaam kan volgens verschillende kroniekschrijverstoegeschreven worden aan Filips' moedige gedrag tijdens de Slag bij Poitiers.
De Nederlandse gewesten waren ook niet blij met Karel, omdat hij veel macht naar zich toe trok. Toen Maria's vader tijdens één van zijn oorlogen overleed, werd Maria in één klap de rijkste erfgenaam van Europa. Meteen begon de Franse koning de aanval op Bourgondië.
Door Maria's huwelijk komen de Nederlanden onder Habsburgs gezag. Dat zal zo blijven tot het eind van de Tachtigjarige Oorlog. De Nederlandse opstandelingen vechten in die oorlog voor herstel van hun verloren rechten.
De scboonzoon van deze laatste, keizer Maximiliaan I van Oostenrijk, keizer van het Heilige Roomse Rijk, maakte zich de twee talen van bet gebied van zijn vrouw Maria van Bourgondie eigen: bet Frans en het Diets2.
De laatste Bourgondiër-Keizer Karel. Keizer Karel werd als zoon van Filips de Schone en Johanna van Castilië geboren in het Prinsenhof te Gent, op 24 februari 1500.
De Bourgondische Successieoorlog duurde van 1477 tot 1482. De inzet was de verdeling van de Bourgondische erflanden tussen Frankrijk en het huis Habsburg, nadat hertog Karel de Stoute was gesneuveld in de Slag bij Nancy op 5 januari 1477. Paars en gearceerd: in 1477 door Lodewijk XI bezet.
Drie weken na haar aantreden dwingen de Staten-Generaal Maria van Bourgondië het Groot Privilege, een soort grondwet, te ondertekenen. Op 11 februari 1477 bevestigt zij een groot aantal voorrechten van de gewesten van de Bourgondische Nederlanden. De Staten-Generaal mogen voortaan op eigen gezag vergaderen.
Toen Margaretha in 1405 overleed volgde haar oudste zoon Jan zonder Vrees haar op als graaf van Vlaanderen. Begraven in Lille, de St. Pieterskerk naast haar vader Lodewijk van Male.
Jan zonder Vrees (Frans: Jean sans Peur) (Dijon, 28 mei 1371 - Montereau, 10 september 1419) was hertog van Bourgondië. Hij werd geboren te Dijon en was de eerste zoon van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië en Margaretha van Male. In 1419 werd hij vermoord te Montereau-Fault-Yonne.
De hertog verplaatste zijn hof regelmatig en bouwde schitterende paleizen (het Paleis op de Coudenberg in Brussel, het Paleis van de hertogen in Dijon). Hij verbleef meer in zijn noordelijke gewesten dan in Bourgondië (Dijon). In de Nederlanden verbleef hij vooral in Brussel, Rijsel en in Brugge.