Ook pasta is gemakkelijk klaar te maken met de waterkoker. Dit werkt beter met waterkokers zonder metalen spiraal op de bodem, want de pasta kan hier makkelijk aan vast te komen zitten.
Het enige wat je hoeft te doen is de rauwe pasta in een ovenschaal te leggen en daar een plens koud water bij te doen. Laat je spaghetti, fusilli of macaroni een uurtje weken. Daarna gooi je je weke pasta in een pan met kokend water en 60 seconden later kun je aan tafel.
Rijst koken
Vul een kopje (grootte naar wens, afhankelijk van het aantal personen waarmee je eet) tot de rand met rijst en giet de rijst een pan. Zet het vuur aan zodra het water in de waterkoker kookt. Vul het kopje dat je zojuist hebt gebruikt twee keer tot de rand met water en giet dit water bij de rijst.
Nee, de waterkoker is alleen bedoeld voor het verwarmen van water.
Reken 1 liter water per 100 g pasta. Voeg flink wat zout toe zodra het water kookt. Doe vervolgens de pasta in de pan en roer even om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt. Houd de kooktijd van de verpakking aan, maar proef voor de zekerheid al een minuutje eerder of de pasta goed is.
Gas is dus goedkoper. Daarnaast, wanneer je water in de waterkoker kookt en het vervolgens verder opwarmt in de pan, ben je nog meer kwijt. Het loont dus om voortaan het water direct op te warmen in de pan.
Het kan. Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Wat niets uitmaakt is hoe u het opwarmt om tot het kookpunt te komen. Want of u het water in een waterkoker kookt of in een pan, het kookt altijd bij 100 graden. Het is eenvoudig te zien of het kookt of niet, want dat ontstaan er luchtbelletjes (belletjes met stoom). Dus als het borrelt is het gekookt.
Als je de rijst vervolgens kookt en het zetmeel dus verwarmt, verandert het zetmeel in een gelatineachtig laagje.Hierdoor wordt de rijst plakkerig en kan het gaan klonteren. Als je de rijst voor het koken dus even wast, verwijder je het zetmeel en kook je de allerlekkerste luchtige rijst!
Met de dubbelwandige waterkoker kan je snel melk, chocolademelk, boter, room sauzen, rijst, havermout, etc.opwarmen zonder over te koken, dankzij de indirecte warmte.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi.
Doe de macaroni of spaghetti in een schaal, giet het water erbij en eventueel wat zout. Doe de deksel op de schaal. Kook de macaroni of spaghetti gaar in 6 minuten op HOOG (100%).
Pasta zonder saus opwarmen
Heb je de pastasaus wel perfect gedoseerd, maar houd je toch te veel pasta over? Dan kun je dit ook opwarmen in kokend water. Dit doe je door je pasta in een zeef onder te dompelen in een pan kokend water op het vuur. Binnen een halve minuut is je pasta al opgewarmd.
De wetenschap achter het wassen van je rijst
Voor de meeste rijst met een lange korrel is dat inderdaad een goed idee. Maar als je witte rijst met een korte korrel gebruikt om bijvoorbeeld risotto te maken of rijstepap, dan is afspoelen niet nodig. Het extra zetmeel zorgt juist voor die lekkere romige textuur.
Zetmeel kleeft van nature aan elkaar vast en wie zijn rijst niet wast voor het koken, krijgt al snel een kleverige boel.
Droge rijst of plakrijst
Bij een gerecht waar droge rijst voor nodig is, wilt u dit zo veel mogelijk voorkomen. Wanneer er juist plakkerige rijst nodig is, voor bijvoorbeeld een risotto, pudding of sushi, dan kunt u de rijst beter niet wassen.
Als je bijvoorbeeld weinig kokend water op een dag nodig hebt, dan zou je aan een waterkoker genoeg hebben. Het water in een reservoir van Quooker wordt namelijk altijd op temperatuur gehouden: ook als dat niet nodig is. Indien je meerdere keren per dag kokend water nodig hebt, is een Quooker een betere optie.
Het water kan alleen maar kokend uit de kraan komen als het continu op een temperatuur van 110 graden blijft. Dat kost energie, en dus geld. Een waterkoker is goedkoper, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt. Een handige tip: het eventueel te veel gekookte water kun je in een thermosfles doen voor later!
Waterkokers zijn sneller en efficiënter. Ook ideaal als je snel even water op wilt warmen voor je bouillon. Als je gebruik maakt van een inductieplaat is het verschil tussen een waterkoker en fluitketel minder groot.
Gepocheerde eieren
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts.
Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Laat het ei schrikken
Als je eieren direct na het koken onder koud water houdt om af te koelen schrikt het ei hier als het ware van. Dit komt door de temperatuurverandering die opeens ontstaat waardoor het eiwit iets krimpt en daardoor loskomt van de schaal. Zo gaat het pellen vaak al een stuk makkelijker!
Het is niet alleen het water dat je kookt, maar ook de energie die de waterkoker verbruikt als hij op stand-by staat. Dit noemen we het sluipverbruik van de waterkoker. Neem bijvoorbeeld de lampjes of display op de waterkoker. Wanneer deze aanstaan, kosten ze jaarlijks ongeveer 13 kWh.
De jaarlijkse kosten voor het gemiddelde verbruik van een Quooker liggen lager dan wanneer je een waterkoker of fluitketel gebruikt. Ter vergelijking: een Quooker verbruikt in 170 minuten stand-bystand ongeveer evenveel energie als een waterkoker in 1 minuut verbruikt.