Dazen komen vooral voor op vochtige plaatsen die naast zon ook wat schaduw bieden. Bij warm, zwoel en windstil weer vormen ze een ware plaag voor de meeste paardenhouders. Alleen bij veel wind zullen er minder dazen zijn. Dazen steken niet, maar ze bijten.
Dazen komen vooral voor op iets vochtige plaatsen die naast zon ook wat schaduw bieden. Ze leggen honderden of duizenden eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, moerasachtige gebieden, de modder, op de bodems van sloten en op planten. De eitjes ontwikkelen zich in die vochtige omgevingen tot larven en poppen.
Dazen komen voornamelijk af op donkerdere paarden. Hierdoor hebben schimmels er vaak minder last van. Wanneer de vrouwtjesdaas eenmaal op het paard geland is, bijt ze direct.
De regendaas kan zeer hinderlijk zijn voor de mens, in tegenstelling tot andere soorten dazen. Alleen de vrouwtjes bijten, op zoek naar bloed. De beet is pijnlijk en de daas laat niet los als zij wordt ontdekt. In België en Nederland is de regendaas voornamelijk actief van mei tot oktober.
Dazen worden aangetrokken door donkere kleuren.
Sprays of smeersels kunnen worden gebruikt als geurbarricade om dazen af te stoppen. Na elke dazenbeet is er een kans op bacteriële infectie die goed te behandelen is met antibiotica. Na een dazenbeet is er pijn en vervolgens jeuk en irritatie.
Mannetjes dazen bijten niet omdat ze geen bijtende monddelen hebben. Ze voeden zich met bloemennectar. De larve van een daas heeft een jaar nodig om volwassen te worden. Een volwassen daas leeft maar een paar dagen.
Dazen leggen hun eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, moerasachtige gebieden, op de bodems van sloten en op planten. De eitjes ontwikkelen zich in die vochtige omgevingen tot larven en poppen. De hornaar bouwt net als de meeste wespen een wespennest.
Dazen (of paardenvliegen) zijn insecten die agressief gedrag kunnen vertonen. Zodra een daas op jouw huid landt, steekt hij zijn tanden in jouw huid. Hierbij snijdt hij de huid open, wat pijn veroorzaakt.
Dazen steken niet zoals wespen of muggen. Zij bijten met vlijmscherpe mesvormige tandjes in de huid en drinken vervolgens het vrijkomende bloed op. Dazen zijn snel en bijzonder agressief en bijten zodra zij contact maken met de huid. Zij komen vooral op warmte en beweging af.
Heeft de daas jou te pakken gekregen? Dan is het ten eerste verstandig om de beet schoon te maken met water, en daarna te desinfecteren, om zwelling te verminderen, maar ook om de kans op een eerder genoemde bacteriële infectie te verkleinen.
Dazen worden vaak verward met horzels, dit is echter een totaal andere groep van vliegen. Horzels kunnen in tegenstelling tot dazen niet bijten. Daarnaast parasiteren de larven van horzels in levende dieren terwijl de larven van dazen zich ontwikkelen rond wateroppervlaktes.
Horzels kunnen niet steken of bijten. Ze hebben namelijk geen bewegende monddelen en ook geen angel. Toch kunnen horzels behoorlijk wat overlast veroorzaken. Dit insect met een harig lichaam, slecht ontwikkelde monddelen en kleine antennen wordt maximaal 2,5 centimeter.
Ben's Anti-Bite Insectenspray 30% DEET beschermt tegen muggen, wespen, teken, dazen en muskieten. Laat je niet steken of bijten!
Horzelbeet/dazenbeet herkennen
Het veroorzaakt een klein, maar pijnlijk wondje dat erg kan jeuken. Verder krijg je een dikke, rode huid. Wees alert bij een dazenbeet, want de beet leidt soms tot een bacteriële infectie van de huid.
De meest voorkomende daas is de regendaas (Haematopota pluvialis) en deze is een stuk groter dan een gewone vlieg. Gemiddeld zijn ze 1 tot 2,5 cm groot en ze hebben grote, metaalachtige facetogen. Ze zijn wat harig, bruin of grijs van kleur en hebben vlekkerige vleugels.
Een insectenbeet in de huid is oppervlakkig en kan je krijgen door muggen, vlooien, luizen, dazen, teken of bedwantsen. De insecten voeden zich met je bloed. De huidreactie ontstaat door het speeksel van het insect. Een insectensteek dringt dieper door in je huid en is meestal pijnlijker.
Knutten zijn zeer kleine steekvliegjes van slechts 1 tot 4 millimeter groot. Na een knut- tensteek zwelt de huid ter plaatse sterk op, ge- volgd door een branderig en jeukend gevoel. Bij een overgevoeligheid voor muggenbeten kan een rode verdikte plek overgaan in een met vocht gevulde blaas.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Bij een dazenval met een mantel of net zal de daas eerst proberen te bijten. Vervolgens zal de daas weer weg willen vliegen. De daas vliegt dan omhoog waardoor deze door de trechter met fuik heen gaat. Vervolgens komt de daas in het reservoir waaruit hij niet meer kan ontsnappen.
Deze angel is hol en heeft geen weerhaken. Het is een fabeltje dat een horzel na één keer steken dood gaat. Een horzel kan zijn angel namelijk keer op keer gebruiken en heeft dit ook nodig, omdat hij op deze manier zijn prooi dood.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Ze leven vaak van vloeistoffen en hebben een voorliefde voor bloed. We hebben het over de stalvlieg. De officiële benaming van dit beestje is Stomoxys calcitrans. De stalvlieg lijkt veel op de huisvlieg, welke niet zal steken.