Bruine ratten komen af op voedsel (zoals vogelvoer of andere dierenvoeding). Als er veel voedsel in je tuin te vinden is zullen ze zich meestal vaker laten zien. Ratten graven vaak een burcht. Daarnaast kunnen ze ook kleine gaten of hele ondergrondse tunnels maken.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
De bruine rat is een alleseter, die voornamelijk leeft van eiwit- en zetmeelrijk voedsel. Zo eet hij graan, zaden, slakken, larven, kikkers, jonge zoogdieren, vogeleieren en aas. Maar hij knaagt ook aan botten en producten zoals zeep en kaarsen.
Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen. Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.
Waar bouwen ratten hun nesten? Bruine ratten bouwen nesten op beschutte, liefst wat vochtige plekken. Bijvoorbeeld en bij voorkeur in een woning of bedrijfspand, maar ze leven ook graag op vuilstortplaatsen en in het riool. In de vrije natuur graven de beestjes gewoon holen in de grond, met allerlei in- en uitgangen.
Vallen ratten mensen aan? Ratten vallen alleen mensen aan als ze door hen in het nauw worden gedreven. Ofwel: de rat kan geen kant op, springt tegen je aan en bijt. Echter: dit komt zelden voor, omdat veel mensen niet geneigd zijn om een rat persoonlijk te benaderen.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Zwarte ratten zijn goede klimmers en verblijven graag hoog in het gebouw of op zolder. Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar hebben de neiging in een hol te leven en kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om deze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
De bruine rat is vooral gevaarlijk voor onze gezondheid. Gemiddeld draagt een rat 18 ziektes bij zich. Deze ziektes kunnen verspreid worden door uitwerpselen in je woning te leggen. Niet alleen de uitwerpselen verspreiden ziektes, maar ook de urine van de bruine rat.
Je kunt ratten zelf bestrijden door ze te verjagen met verschillende geuren zoals eucalyptusolie of zwarte peper. Ook zijn er speciale rattenvallen te verkrijgen waarmee je de ratten kunt vangen. Hierbij kan je kiezen om de rat levend of dood te vangen. Let op: ratten zijn slimme dieren en laten zich niet snel vangen.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Ratten in de tuin uitroken
Je moet eerst een rattenhol herkennen. Het hol van een rat is herkenbaar aan gaten in de grond met een doorsnede van 5 tot 9 centimeter.
Ratten vangen kan dus met behulp van gif, maar de beestjes kunnen ook gevangen worden met behulp van een rattenval. Hierbij kun je kiezen voor een rattenklem waarin de rat wordt gedood, maar je kunt ook een diervriendelijke rattenval aanschaffen waarin de rat blijft leven.
Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar geven vaak de voorkeur aan het leven in een hol en ze kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om ze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.
Een rat kan in principe door de rioolbuis heen jouw toilet bereiken. Om in jouw toiletpot te komen, moet hij een stukje duiken. Dat kunnen ratten best, maar ze doen het niet zo graag. Daarom zal er zelden een rat in jouw toiletpot opduiken.
De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is. Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen.
Ze knagen alles kapot om nestmateriaal te verzamelen en ze knagen aan je eten. Maar ratten herkennen kun je voornamelijk aan hun uitwerpselen. Ratten laten de hele dag hun uitwerpselen vallen op elke plaats waar ze zich begeven. De rattenpoep en urine van ratten zijn ziekmakend omdat ze bacteriën en virussen bevatten.
Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen. Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Deze geuren kun je inzetten om ratten te verdrijven. Let er wel op dat deze geuren vaak een tijdelijk effect hebben.
25cm. De tanden van ratten en muizen blijven hun leven lang doorgroeien. Het dier moet daarom voortdurend zijn tanden bijslijpen en zo ontstaat de knaagschade . Muizen kunnen zich door een gaatje wurmen dat 0,5cm groot is maar ook ratten zijn erg slim en behendig, ze hebben slechts een klein ingangspunt nodig.
Katten jagen en doden niet alleen ratten, maar de geur van katten zal helpen knaagdieren te overtuigen om er geen thuis te maken.
Waarom zitten ratten graag in een spouwmuur? De spouw is een open ruimte tussen twee muren, namelijk tussen de binnenmuur en de buitenmuur. De ratten kunnen door die open ruimte van de ene naar de andere kamer in het pand trippelen. Daarnaast is er genoeg ruimte in de spouw om nesten aan te leggen en jonkies te werpen.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.