Beren komen af op wat voor hun voedsel lijkt. Niet alleen jouw voedsel maar ook alles wat in hun neus als lekker ruikt. Denk daarbij aan zo'n beetje alles wat in je toilettas zit: van je zeep en je deodorant tot je tandpasta. Vooral in de herfst zijn ze actief op zoek naar voedsel om de winter door te komen.
De beer is een alleseter: hij eet planten, wortels, paddenstoelen, vruchten, maar ook vis, insecten en kleine zoogdieren. Hij is ook dol op honing, maar dat wist je waarschijnlijk al, nietwaar?!
Bij een agressieve zwarte beer is het devies: bluffen. Maak u groter dan u bent, zwaai rustig met uw armen heen en weer, praat met een lage, rustige stem en – als de beer toch aanvalt – vecht! Een zwarte beer kunt u daarmee nog wel intimideren en misschien kiest hij het hazenpad.
Zwarte beren kunnen zeer goed boomklimmen. Klim enkel in een boom als u een grizzly ziet, en dan enkel als u voldoende tijd heeft om hoog genoeg in een boom te klimmen. Houdt er rekening mee dat een grizzly in 1 seconde 15 meter kan overbruggen en tot drie meter hoog is als hij op zijn achterpoten gaat staan.
Wat kunt u het beste doen als een ijsbeer u benadeert? Enkele tips van de organisatie Polar Bears International. Ren niet weg, verplaats u liever heel langzaam richting een veilige plaats. Terwijl u beweegt, kunt u het beste enkele kledingstukken of andere spullen laten vallen om de beer af te leiden.
Het dier heeft zich aangepast aan verschillende leefgebieden: zo leven er beren in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Sommigen leven in grotten, anderen weer in holen; de meesten leven wel alleen. De dieren verplaatsen zich over land, maar kunnen ook goed klimmen en zwemmen.
De beren zijn niet tam, eten hier niet uit vuilnisbakken en zeer schuw.
Ten eerste houdt de beer niet echt een winterslaap. Bij beren heet dat winterrust. Beren gaan in de zogenoemde winterrust vanwege hun omvang. Zoogdieren die in winterslaap gaan, zijn echt de hele winter niet te zien.
Grizzlyberen hebben het imago van een zeer gevaarlijke beer, en dat is terecht. De grizzlybeer is gevaarlijk voor de mens, maar de beer zal niet zo snel een mens als prooi hebben. Het is weleens voorgekomen, maar dit gebeurt eigenlijk alleen wanneer mensen te dicht bij het dier komen.
Hij heeft een voorliefde voor honing en andere zoetigheid. Verder eet een bruine beer insecten, vissen, kleine zoogdieren en (dode) grotere dieren. In sommige gebieden jaagt de beer ook op grote hoefdieren, zoals elanden, rendieren en edelherten. Een echte alleseter dus!
Dierlijk voedsel bestaat uit aas, insecten en larven, maar hij kan ook hoefdieren grijpen, van schapen tot elanden. Een bruine beer loopt gemiddeld 5 tot 6 km/u, maar kan 50 tot 60 km/u halen.
De werking van berenspray
De pepperspray zorgt ervoor dat de slijmvliezen van de ogen, neus en longen zwellen, waardoor de beer zijn gezichtsvermogen verliest en gedesoriënteerd raakt. Ook heeft de bear spray een sterke invloed op de ademhaling. Het meest effectief is om de beer recht in de ogen en neus te sprayen.
IJsberen zijn prachtige dieren. Ze zien er lief uit met hun mooie dikke vacht. Toch zijn ijsberen behoorlijk gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen mensen namelijk als hun prooi beschouwen en omdat ijsberen de grootste landroofdieren ter wereld zijn, heeft een mens geen schijn van kans bij een aanval van een ijsbeer.
Lang was niet helemaal duidelijk hoeveel mensen door de leeuwen werden opgegeten. Onderzoek wees in 2011 uit dat de leeuwen zeker van 35 mensen aten. De ene leeuw zou elf mensen hebben buitgemaakt. De andere zou van 24 mensen hebben gegeten.
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
De Maleise beren, die ook wel honingberen worden genoemd, hebben een sterk reukvermogen en ze ruiken van een afstand al waar ze hun maaltijd moeten zoeken. In de dierentuin eten ze dan ook graag honing, vandaar de bijnaam honingberen. Met hun lange tong likken ze de honing van de bomen op.
De realiteit is echter dat de meeste ontmoetingen met beren zelden leiden tot agressie en een aanval door een beer is nog zeldzamer. Realiseer je dat beren het contact met mensen liever vermijden. Vergeet niet dat ze waarschijnlijk net zo bang zijn voor jou als jij voor hen.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de zwarte beer een goede zwemmer en klimt hij gemakkelijk in bomen om aan gevaar te ontsnappen.
Grizzlyberen hebben een enorme bijtkracht. Deze bijtkracht is zelfs zo sterk, dat ze met gemak een bowlingbal kunnen vermorzelen! Met deze sterke kaken, een mondopening van dertig centimeter en vijf centimeter lange hoektanden, is de beer een gevaarlijke vijand.
De Duitse slachterij Tönnies slacht ook steeds meer beren. Het berenvlees gaat naar Nederlandse en Engelse supermarkten. De ontwikkeling van de Nederlandse markt, kan de Duitse en Italiaanse markt sneller klaarstomen voor berenvlees.
Soms blijven beren echter ook in de winters actief, als ze niet-natuurlijk voedsel blijven vinden. Beren zijn nieuwsgierig en erg slim. Ze zijn sterk en snel! Ze halen met gemak snelheden van 15 meter per seconde – sneller dan Olympische sprinters.
Beren Levensloop. Beren hebben een ongewone voortplantingscyclus die men "vertraagde inplanting" noemt. Als een berin in juni bevrucht is, draagt het ze losse embryo vijf maanden lang in haar baarmoeder, waarbij het niet groter wordt dan een microscopisch klein groepje cellen.