“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
Temperatuur
De meeste koelkasten hebben de mogelijkheid om zelf de temperatuur in te stellen. Ideaal is is 4 graden Celsius. Maar dan nog verschilt het iets per zone. De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken.
Heb je de gebruiksaanwijzing niet meer, dan kun je als vuistregel aanhouden dat de standenknop op ongeveer 60 procent van de maximale stand moet staan. Heb je dus een knop met vijf standen, dan zet je hem op 3. Over het algemeen geldt trouwens: hoe hoger het getal dat de stand aangeeft, hoe lager de temperatuur.
Bij verpakte, gekoelde of diepgevroren producten kan de thermometer tussen twee verpakkingen worden gelegd. Steek de thermometer niet tot aan de body van de thermometer in het product, omdat deze minder goed tegen hoge temperaturen kan en moeilijker te reinigen is.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Koorts meet je in principe 's ochtends en 's avonds. Herhaaldelijk meten of controleren van de lichaamstemperatuur is meestal niet nodig. Afhankelijk van de situatie kan het echter noodzakelijk zijn om vaker te controleren. De wijze waarop je koorts meet, varieert afhankelijk van de leeftijd.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol.
Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
De gemiddelde koelkast wordt bij stand 2 ongeveer 7 graden. Bij stand vijf zal het rond het vriespunt uitkomen. Dit is bij een buiten temperatuur tot ongeveer 20 graden.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Bovenste plank(en)
Op de bovenste plank van de koelkast is het, ten opzichte van de lagere planken, iets warmer. Hier kun je producten bewaren zoals kaas, yoghurt, vleeswaren en open potjes. Zet de open potjes vooraan op de plank, zo weet je wat je hebt staan!
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Wat je wel kunt aanhouden is: hoe hoger de stand, hoe meer hij koelt. De beste temperatuur om je etenswaren te bewaren, is 4 °C. Als je je koelkast op een lage temperatuur zet, dan bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks.
Wanneer ik de koelkast kouder wil zetten moet ik dan naar een hoger of een lager cijfer draaien? De cijfers op de thermostaatknop staan voor het koudeniveau binnenin de koelkast. Hoe lager het cijfer des te hoger (warmer) zal de temperatuur in het koelgedeelte zijn.
Maak de koelkast goed schoon. Stel de thermostaat opnieuw in. Controleer de temperatuur. Zorg voor een volle koelkast.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan. Maar wanneer er heel veel ijs in de koelkast zit betekent dit meestal dat er iets defect is.
Je kunt de koelkast thermostaat met een multimeter doormeten op ohmse weerstand. Je koelkast thermostaat moet op ohm een meting van 0 of 0,2 aangeven. Dan weet je dat hij nog goed werkt. Is de weerstand, echter, groter dan deze waarde, dan is je koelkast thermostaat kapot en moet hij vervangen worden.
In het algemeen wordt de traditionele thermometer wordt oraal, rectaal of onder de oksel gebruikt. Tegenwoordig zijn bijna alleen digitale thermometers verkrijgbaar. Deze meten de temperatuur op een nauwkeurige, veilige en snelle manier.
Afhankelijk van het soort thermometer dat je gebruikt, kun je je temperatuur meten onder de tong, onder de oksel, in je anus, in het oor of op je voorhoofd. Afhankelijk van het soort thermometer dat je gebruikt, kun je je temperatuur meten onder de tong, onder de oksel, in je anus, in het oor of op je voorhoofd.
Een staafthermometer is de meest betrouwbare manier om koorts te meten, en een voorhoofdthermometer is hygiënischer, sneller en comfortabeler in gebruik.