Hoewel RVS zeer bestendig is tegen roest, kan het toch aangetast worden door zure regen, metaaldeeltjes en zeelucht. Goed onderhoud is dus essentieel.
zure regen, staaldeeltjes, zeelucht en andere omgevingsfactoren tasten het oppervlak van RVS aan. Ze leiden tot corrosie en maken het oppervlak dof en vuil. Roestvast staal is een gelegeerde staalsoort die o.a. bestaat uit ijzer, nikkel, chroom en molybdeen.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Het schoonmaken van RVS blijkt vaak een lastige klus te zijn. Je moet immers voorkomen dat de schoonmaakmiddelen het RVS aantasten. Zoute of zure stoffen zoals azijn of citroensap zijn bijvoorbeeld een taboe. En bij inferieure producten op basis van RVS moet je zelfs opletten met de klassieke vaatwastabletten.
Gebruik geen schuurmiddelen, zoals Cif, dit geeft krassen op het RVS-oppervlak. Gebruik geen zuurhoudende middelen, zoals soda of citroen, dit zorgt voor verkleuringen op het RVS-oppervlak. Gebruik geen schuurspons, dit geeft krassen op het RVS-oppervlak.
U kunt roestvrij staal op natuurlijke wijze schoonmaken met verschillende niet-schurende technieken, zoals microvezeldoeken, sponzen en schoonmaakmiddelen zoals zuiveringszout, azijn, citroensap, milde zeep en meer.
Hoewel roestvrij staal een hoog smeltpunt heeft, kunnen extreme temperaturen de corrosiebestendigheid beïnvloeden . Hoge temperaturen (boven 700 graden Celsius) kunnen schilfering veroorzaken, waarbij schilferig materiaal zich op het oppervlak vormt, wat mogelijk leidt tot bimetallische corrosie.
RVS roest niet
De bekendste misvatting over RVS is dat het niet kan roesten. Veel mensen noemen het roestvrij staal, waardoor het idee wordt versterkt dat RVS geheel roestvrij is. Echter is de juiste term roestvast staal. RVS is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof.
Heb je te maken met gepolijst RVS, dan kun je met een doekje met water en mild schoonmaakmiddel de vliegroest verwijderen. Gebruik bij geborsteld RVS reinigingswatten of Scotch Brite, zodat de vliegroest als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Zeer zure voedingsmiddelen, zoals tomatensaus, kunnen na verloop van tijd reageren met roestvrij staal, waardoor het verkleurt .
Chloor en zout. RVS 304 is goed bestand tegen water en vocht maar het materiaal kan niet tegen chloor. Er ontstaan dan kleine putjes in het metaal die steeds dieper worden.
Als je op hoog vuur gaat koken, gebruik dan olie met een hoog rookpunt, zoals druivenpitolie of zonnebloemolie. Als je alleen op middelhoog vuur kookt, werkt olijfolie ook. Vermijd kooksprays, die kunnen polymeriseren op het oppervlak van de pan en moeilijk te verwijderen zijn .
Oorzaken van vlekken en beschadigingen op roestvrij staal
Langdurige blootstelling aan water, vooral in gebieden met hard water, kan kalkaanslag veroorzaken. Bepaalde zuren, zoals citroenzuur of azijn, kunnen het oppervlak aantasten indien ze te lang blijven zitten.
Afhankelijk van de lijm, kunnen resten met water worden verwijderd of met oplosmiddelen waarvan bekend is dat zij roestvast staal niet aantasten, zoals alcohol of aceton.
RVS verkleurt niet
Wanneer RVS aan de lucht wordt blootgesteld, reageert het chroom met zuurstof en vormt een heel dun, maar heel sterk beschermend laagje chroomoxide. Het voorkomt dat water, lucht en andere stoffen die normaal metaal kunnen laten roesten of verkleuren, in contact komen met het RVS.
RVS is een legering van circa 80% ijzer met een aantal toevoegingen zoals chroom, nikkel en molybdeen. Door deze toevoegingen wordt een roestvaste 'huid' op het materiaal gevormd. Daardoor gaat roestvast staal jarenlang mee!
Vergeleken met koolstofarm staal biedt roestvrij staal een enorme upgrade in sterkte, hardheid en, nog belangrijker, corrosiebestendigheid . Koolstofstaal biedt sterkte die wedijvert met roestvrij staal en soms zelfs overtreft, maar is grotendeels een nichemateriaal in de productiewereld.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Het is uiteraard roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal.
Chloride-ion is hiervan het meest voorkomend en wordt aangetroffen in alledaagse materialen zoals zout en bleekmiddel. Harde putcorrosie is een plaatselijke schade die putten in roestvrij staal vreet. Naast chloride-ion kan dit worden veroorzaakt door verhoogde temperaturen gedurende langere tijd of gebrek aan zuurstof aan het oppervlak.
304 vs 316 marien roestvast staal: Hoewel 304 en 316 roestvrij staal beide geschikt zijn voor toepassingen in zout water, is de corrosiesnelheid van 304 roestvrij staal veel hoger. Daarom is roestvrij staal 304 geen roestvrij staal voor gebruik op zee.
Corrosiebestendigheid van roestvast staal
Er is een extra risico op spanningscorrosie (SCC) bij hogere temperaturen. Roestvast staal mag niet als geschikt worden beschouwd voor opslag- of transporttanktoepassingen met geconcentreerde (15%) hypochlorietoplossingen of bleekmiddelen (5%) .
Voor extra glans en een vet- en vuilvrij resultaat kun je een RVS reiniger gebruiken. De RVS Land reiniger spray verwijdert vuil en viezigheid en heeft ook een ontvettende werking. Gebruik vooral geen baby- of olijfolie, want dit maakt het oppervlak juist vet waardoor er meer vuil in blijft plakken.
Gebruik het om kookplaten, ovens, afzuigkappen en zelfs roestvrijstalen apparaten schoon te maken .
Als u op zoek bent naar een snelle en gemakkelijke manier om uw roestvrijstalen producten schoon te maken, hoeft u niet verder te zoeken dan microvezeldoeken. De ingewikkelde vezels in microvezeldoeken houden niet alleen alle vuil vast, maar geven uw roestvrijstalen apparaten ook een gloednieuwe afwerking.