Vermijd bijtende of schurende producten Een natuurlijke zeep is eigenlijk de beste optie. Vermijd hoe dan ook bijtende, chemische producten zoals chloor, azijn of zoutzuur. Natuursteen is daar heel gevoelig voor en het gebruik ervan kan de oppervlakte aantasten.
Reinig natuursteen nooit met bleekwater, soda of azijn
Bleekwater, soda, azijn, citroen: het zijn over het algemeen top producten om mee schoon te maken… behalve dan natuursteen! Dit zijn namelijk agressieve middelen en verbranden juist je steen.
Natuursteen is broos en gevoelig. Dit is het addertje onder het gras. Als u nadenkt over een terras van natuursteen tegels, moet u zeker ook rekening houden met problematisch onderhoud. Alle schoonmaakmiddelen tasten de natuursteen aan en kunnen zelfs vlekken achterlaten.
Gebruik geen zure schoonmaakmiddelen, zoals schoonmaakazijn, maar ook geen alkalische (ontvettende) schoonmaakmiddelen zoals Dasty. Schoonmaakmiddelen met een PH waarde tussen 5 en 7 zijn wel te gebruiken.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Je kan niet-gepolijste ruwe natuursteen reinigen door hem af te borstelen met een staalborstel of staalwol. Gebruik op een natuurstenen vloer nooit een detergent, dus ook geen afwasmiddel!
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
Vlekken die zijn ontstaan door het gebruik van antikalk, azijn of een ander zuurhoudend product hebben een agressievere uitwerking op het natuursteen. De doffe, witte vlekken kunnen we alleen verwijderen door het natuursteen licht te schuren en na afloop te polijsten.
Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen. Ook het gebruik van soda moet worden afgeraden. Marmer natuursteen kan uitbijten met baking soda, dus dit moet u echt niet gebruiken.
Hou je natuursteen altijd schoon van zand, grind, aarde, bladeren, vogelpoep, vet, olie en andere soorten van vervuiling. Deze kunnen namelijk beschadigingen en/of vlekken achterlaten die niet meer te herstellen/verwijderen zijn.
Het natuursteen herstellen doen we door middel van schuren, zoeten en polijsten. Er wordt een machine met diamantschijven gebruikt om fijne krassen en een doffe look te verwijderen. Op deze manier kunnen we de hele woning weer voorzien van stralend natuursteen.
Vermijd bijtende of schurende producten
Natuurlijke zeep is de beste optie om je tegels te reinigen en je vloer te doen glanzen. Eventueel kun je het water ook aanlengen met een mild product speciaal voor natuurstenen. Let altijd op de pH-waarde van het schoonmaakmiddel: die mag nooit te hoog zijn.
Hoelang gaat een natuurstenen vloer mee? Als je je natuurstenen vloer goed onderhoudt en laat impregneren, gaat hij een leven lang mee. Zelfs in een leefruimte of hal, waar er veel verloop is, blijven je tegels echte blikvangers als je een beschermlaagje voorziet.
Ruwol Gekookte lijnolie dringt in de zeer kleine poriën van de steen waardoor het beschermd wordt tegen vuil en water. Deze toepassing is zowel voor binnen als buiten geschikt. Het is aan te bevelen de lijnolie circa 20% te verdunnen met terpentine bij het aanbrengen op natuursteen.
Het eerste wat u doet is een sopje maken van lauw water en zeepsop. Om verdere vlekken te voorkomen moet u kiezen voor een zeep met een lage pH-waarde. Hiermee kuist u de natuurstenen tegels zo snel mogelijk af.
Om Hardsteen donkerder te maken of om lichte krasjes en vlekjes te verwijderen adviseren wij het gebruik van Moeller HMK P333 Hardsteen Olie. Dit middel verdiept de kleur van de hardsteen waardoor deze een mooi donker gezoet effect krijgt.
Antikalk producten en natuursteen zijn geen vrienden van elkaar. Het antikalk product tast natuursteen aan, dus het is absoluut noodzakelijk om voorzichtig te werk te gaan en een dergelijk middel niet in aanraking te laten komen met steen.
Stoomreiniging is een zachte methode voor het reinigen van natuursteen, wat betekent dat het oppervlak van de steen niet zal beschadigen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld schurende sponzen of agressieve chemicaliën.
U kunt zich eventueel zelf wagen aan het schuren (polijsten) van natuursteen. Zorg er dan wel voor dat u over het juiste materiaal beschikt: een goede polijstmachine met een set polijstpads, of voldoende schuurmateriaal is het absolute minimum.
Boenzeep is een natuurlijke zeep met plantaardige oliën. Hiermee kunt u de toplaag van natuursteen reinigen en voeden. Door de toplaag te voeden wordt uw natuurstenen minder gevoelig voor beschadigingen en verkleuring.
Doffe vlekken van uw marmer verwijderen
Met een neutrale reiniger kunt u gerust uw marmeren vloer schoonmaken. Gebruik hiervoor een zeer licht staalwol sponsje en schuur de doffe plek met de neutrale reiniger op. De doffe plek zal na de behandeling voor 85% tot 90% verdwijnen.
Vlekken op natuursteen zijn vooral gevaarlijk als ze zuren of vetten bevatten. Denk bijvoorbeeld aan azijn, citroen, wijn, olie, … Niet toevallig komen vlekken op natuursteen dan ook vooral voor in de keuken, en meer bepaald op het aanrecht.
Het grote verschil hierin is dat de vloerenzeep gebaseerd is op groene zeep. Dit werd vroeger gebruikt als onderhoudsmiddel voor natuursteen / hardsteen. Helaas is het natuurlijk nog steeds maar zeep. Boenzeep wordt gedragen door plantenextracten die de eigenschap hebben de natuursteen / hardsteen te voeden.
Neutrale synthetische zepen reinigen natuursteen zonder te voeden. Doordat deze zepen de voegen kunnen aantasten, is het belangrijk om met zuiver water te spoelen. Natuurlijke zepen voeden natuursteen terrastegels wél. Alleen laten ze een laagje achter dat je best verwijdert met schoon water.