Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken.
Wanneer is gember niet meer goed
Je ziet dat je gember aan het einde van zijn latijn is zodra er schimmelplekjes en een gerimpelde 'huid' ontstaat. Vaak kan je dit nog wel wegsnijden, maar wanneer de gemberstronk bruin van binnen is en niet meer fris ruikt, dan kun je deze beter weggooien.
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en bewaar het in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje in de groentelade van je koelkast en je kunt nog ± 3 weken genieten van je gember!
Gemalen specerijen, zoals kaneelpoeder, kruidnagel en gember, blijven meestal tot twee jaar goed.
De wat oudere wortelstokken zijn geschikter om te vermalen tot gemberpoeder. Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn passen heel goed in een gezond voedingspatroon.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
Je zou die laatste twee nooit eten als ze beschimmeld zijn, maar bij sommige harde voedingsmiddelen, aangezien de schimmel niet zo diep doordringt, kun je de beschimmelde delen er meestal afsnijden (misschien wil je voor de zekerheid iets meer dan alleen de schimmel wegsnijden) en dan zou het nog steeds eetbaar moeten ...
Als u ontdekt dat uw gember bedorven is, kunt u deze het beste meteen weggooien. Gebruik geen beschimmelde gember in eten of drinken, omdat dit schadelijk kan zijn voor uw gezondheid en maagklachten kan veroorzaken . Beschimmelde voedingsmiddelen kunnen gifstoffen bevatten die schadelijk zijn voor uw gezondheid, dus wees voorzichtig en eet ze niet.
Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Aangeraden wordt op per dag niet meer dan 4 gram gember tot je te nemen. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt.
Gedroogde kruiden en specerijen verlopen niet echt of "verslechteren" in de traditionele zin. Wanneer er gezegd wordt dat een specerij bedorven is, betekent dit simpelweg dat het het grootste deel van zijn smaak, kracht en kleur heeft verloren. Gelukkig is het onwaarschijnlijk dat het consumeren van een specerij die bedorven is je ziek zal maken .
In de schil van gember zitten veel gezonde voedingsstoffen. Door de schil te laten zitten, kunt u daar dus ook volop van profiteren. Bovendien heeft de schil geen echte eigen smaak en proeft u het dus niet wanneer u die laat zitten. Overigens geldt dat wel alleen voor de schil van verse gember.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Draai het stuk gember halverwege een keer om want je wilt voorkomen dat de schil verbrandt. De schil beschermt het vocht in de gember, waardoor de gember niet uitdroogt.
Wanneer u verse gember koopt, let dan op stevige stukken, met een strakke bruine schil en minimale droge plekken. Als de gember er verschrompeld, uitgedroogd of met zachte plekken uitziet, is dat een teken dat de gember zijn beste tijd gehad heeft en geen goede textuur of smaak meer heeft .
Te veel gember per dag kan maagklachten veroorzaken, de bloedstolling beïnvloeden, interageren met medicijnen en allergische reacties veroorzaken. Raadpleeg altijd je arts als je twijfelt over de hoeveelheid gember die je veilig kunt consumeren, vooral als je al gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.
Veel mensen leggen dat stukje gemberwortel gewoon in de fruitschaal op het aanrecht. Het aangesneden stukje droogt snel uit, waardoor je de rest straks nog gewoon kunt gebruiken. Dat kan prima. Maar toch kun je het beter in de groentela van je koelkast bewaren om de smaak en versheid zo lang mogelijk te behouden.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder. Hoeveel gember thee dat is per dag? Ongeveer 3 tot 4 kopjes!
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Gember kruidenthee kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten, het verminderen van de vorming van bloedstolsels en het verlagen van de bloeddruk.
Andere visuele signalen die aangeven dat het tijd is om de gember weg te gooien , zijn vlekken of schimmel op de buitenkant of afgesneden uiteinden, of een verkleurde binnenkant (donkergeel, bruin, grijs) wanneer gesneden . Textuur: Verse gember is stevig, dus als het zacht of papperig aanvoelt, is het een teken dat de gember bedorven is.
Veel recepten voor gembershots vragen om rauwe gemberwortel en citroensap, maar een persoon kan er kruiden, honing en sap aan toevoegen. Gember kan bijwerkingen veroorzaken bij hoge doseringen, maar als iemand niet meer dan 2 theelepels gemberwortel in een dagelijkse shot consumeert, zou hij of zij geen problemen moeten ervaren .
Doe de gesneden gember in de kop met heet water en laat het 5 tot 10 minuten weken.Zeef de infusie met een zeef . U kunt deze thee 2 tot 3 keer per dag drinken. De gesneden gemberwortel kan worden hergebruikt voor 2 of 3 extra theebeurten, zolang u kleine sneetjes in de wortels snijdt voordat u ze opnieuw weekt.
Gember heeft een positief effect op hooikoortsklachten.Het is een natuurlijk decongestivum, waardoor het de slijmvliezen helpt te ontzwellen en de ontstekingsreactie kalmeert. Gemberthee drinken is daarom een goed idee in tijden van hooikoorts. Voeg simpelweg 3 à 4 schijfjes verse gember toe aan een kopje heet water.
Gember rauw eten is vooral erg pittig, dus meestal verwerkt men het in een gerecht.