Als je kaal wordt, verlies je je haar omdat je lichaam steeds gevoeliger wordt voor mannelijke sexhormonen genaamd androgenen. In hoeverre je schedel hierbij betrokken wordt is erfelijk. Je kunt ook je haar verliezen door ziekte of een operatie, stress, veranderingen in je hormoonbalans en schedelinfecties.
Haren groeien uit haarzakjes in je huid. Bij kaal worden zijn die haarzakjes overgevoelig voor mannelijke hormonen. Het gaat dan vooral om het hormoon testosteron. De haarzakjes verdwijnen hierdoor langzaam en je wordt kaal.
Erfelijk bepaald
Bij erfelijk bepaalde kaalheid (alopecia androgenetica) speelt DHT de hoofdrol. Deze stof, ookwel kortweg DHT genoemd, ontstaat in het haarwortelzakje door omzetting van het mannelijke hormoon testosteron. Hierbij kan de DHT zich binden aan de androgene receptoren van het haarwortelzakje.
Als DHT op de haarzakjes werkt, produceren die dunner en korter haar dat sneller uitvalt. Vooral als je ouder wordt, wat de haarzakjes sowieso al uitput. Of je snel kaal wordt, hangt af van je testosteronniveau en de hoeveelheid en gevoeligheid van de DHT-receptoren in je haarzakjes. Erfelijkheid speelt een grote rol.
Dikker haar krijgen is de droom van velen, maar blijkt in de praktijk net even wat ingewikkelder te zijn. Want kan je haar wel weer dikker worden? Je haardikte is genetisch bepaald, waardoor het niet mogelijk is om je haar écht dikker te maken.
Meestal groeien de uitgevallen haren binnen de 6 maanden gewoon terug. De bestaande producten voor de behandeling van haaruitval zijn meestal duur en werken niet goed.
Een enkele keer zien jongens in de puberteit de eerste haarverlies. Veel mannen zien het haar vanaf het 30e jaar dunner worden. Hoe hoger de leeftijd, hoe groter de kans op erfelijke haaruitval. Vrouwen met erfelijk haarverlies zien dit vaak ontstaan vanaf de overgang en op latere leeftijd.
In Europa verliest maar liefst 70% van de mannen op een gegeven moment een deel van zijn of haar haren. Meestal begint de haaruitval bij de voorste haargrens, de kruin en de haargrens bij de slapen. Vooral mannen met relatief veel lichaams- en gezichtsbeharing lopen de kans om kaal te worden.
Erfelijke kaalheid is niet omkeerbaar. Met behandeling kun je de haaruitval verminderen. Om nieuwe haargroei te zien op kale, uitgedunde plaatsen is een haartransplantatie meestal de beste oplossing.
Veel mannen beginnen kaal te worden in hun twintigerjaren, maar het duurt gemiddeld zo'n 15-25 jaar om helemaal kaal te worden. De helft van de vijftigers is redelijk kaal. Toch kunnen sommige mannen in minder dan 5 jaar kaal worden. Het is bijna onmogelijk om een vinger te leggen op hoe lang het proces zal duren.
- Huidskleur: als algemene regel geldt: hoe donkerder je huidskleur, hoe makkelijker het is om er kaal uit te zien. Hoewel er uitzonderingen zijn, staat een kaalgeschoren hoofd beter bij een gebruinde huidskleur. Als je meer een bleek type bent, overweeg dan wat blootstelling aan de zon voor (en na) het kaal worden.
Onderzoek heeft aangetoond dat het belangrijkste gen dat met kaalheid in verband wordt gebracht op het X-chromosoom zit. Omdat er vijftig procent kans is dat dit X-chromosoom door je grootvader aan je moeder is doorgeven, is de kaalheid van je opa aan moederszijde een goede voorspeller van jouw toekomstige kaalheid.
Haaruitval door stress is zowel bij mannen als bij vrouwen een veel voorkomende oorzaak van haaruitval. Gelukkig is het ook een oorzaak waar je iets aan kunt doen. Als je van de stress af kunt komen, kan je haar ook weer gaan groeien.
De afkorting DHI staat voor Direct Hair Implantation. Dit is een methode waarbij ons team gezonde haarzakjes (grafts) één voor één verzamelt uit het achterhoofd en transplanteert in de kale plekken. De inhammen worden dus eigenlijk opgevuld.Zo zal het haar op de kale plekken weer gaan groeien.
Kaalheid bij mannen begint vaak rond 18-20 jaar. Soms al van je 16e. Je leeftijd zegt dus wel iets. Meer bepalend voor kaalheid is hoeveel haar je verliest.
Ja, het is geen fabeltje – haarverlies en dunner wordend haar kan erfelijk zijn. Maar als je opa van moederskant kaal is, wil dat niet automatisch zeggen dat jij ook last zult hebben van haarverlies; verder kan het haarverlies ook van vaderskant komen.
Bij haaruitval kun je dus ervaren dat de hoofdhuid pijnlijk en geïrriteerd is. In andere gevallen is haaruitval niet het gevolg van iets wat van buitenaf komt, maar slechts een erfelijke aandoening, en dan doet de hoofdhuid meestal geen pijn.
Hoewel klassieke mannelijke kaalheid vaak pas op latere leeftijd optreedt, zijn er ook mensen die al op jonge leeftijd last krijgen van inhammen, een terugtrekkende haargrens of dunner wordend haar. Is een haartransplantatie op jonge leeftijd dan een optie? Ja! Maar houd dan ook rekening met de lange termijn…
Silica, biotine en vitamine B kunnen haaruitval helpen te voorkomen. Deze zijn verkrijgbaar als voedingssupplement en versterken niet alleen je haar, maar ook je nagels en bindweefsel. Door je haar de juiste zorg te bieden of extra aandacht te geven aan je haar kun je haaruitval bij vrouwen verminderen.
Bij veel haartuitval verlies je meer dan 120 haren per dag en hierdoor wordt je haar dun. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, koorts, erg dun zijn, te weinig ijzer in uw lichaam, een bevalling, een ziekte of een operatie.
Haaruitval wordt als abnormaal beschouwd wanneer je gedurende langer dan een maand meer dan 100 haren per dag verliest.
Niet elk middel heeft daadwerkelijk effect. Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen zijn uitvoerig onderzocht en getest op de invloed die deze middelen hebben op de haargroei. Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen zijn onder meer Finasteride, Dutasteride, Minoxidil, de Diane pil en ketoconazol shampoo.