Je kan natuurlijk je broek naar de plaatselijke kledingmaker brengen. Dit kost je meestal rond de €25,00 en is binnen een aantal dagen gemaakt. Wanneer je iets handiger bent zou je zelf achter de naaimachine kunnen kruipen en de taille innemen.
Hoe duur het is om een broek te laten inkorten, hangt af van de stof waarvan hij is gemaakt en of er bijzonderheden in de broek verwerkt zijn. De prijs begint gemiddeld bij ongeveer acht euro. Een broek kun je professioneel – dat wil zeggen bij de kleermaker – al vanaf ongeveer acht euro laten inkorten.
Een supereenvoudige oplossing, want je hebt geen naaimachine nodig. Stap 1: Trek je broek aan. Stap 2: Pak een haarelastiekje en doe hem over de knoop van je broek. Stap 3: Rijg vervolgens het elastiekje door het gaatje en weer over de knoop.
Het verkleinen van je jeans kan natuurlijk ook gewoon met je strijkijzer. In feite is dit gewoon een snelle manier om veel hitte toe te dienen aan de specifieke plek die je wilt verkleinen. Voor een nog sneller effect kan je het te laten krimpen deel eerst goed nat maken.
Zorg ervoor dat je benen en taille helemaal ondergedompeld zijn. Blijf in het water zitten tot het is afgekoeld tot kamertemperatuur (zo'n 20 minuten). De vezels van je broek trekken zich samen, aangepast aan jouw lichaamsbouw. Blijf je jeans dragen tot ze voldoende aan de buitenlucht heeft kunnen drogen.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.
Kies dan voor een broek met een hoge taille. Een bootcut, flared, slim of straight model brengt je figuur in balans en laat je benen langer en slanker lijken. Vermijd jeansbroeken die los zitten aan je billen (zoals de boyfriend fit, bijvoorbeeld), want die bezorgen je net het omgekeerde effect.
Was je spijkerbroek in heet water.
Door het hete water en de draaiende beweging van de wasmachine krimpen de vezels. Was je spijkerbroek binnenstebuiten, want dan beschadig je de stof het minst. Deze methode werkt niet bij spijkerbroeken die al voorgekrompen zijn of die gemaakt zijn van synthetische vezels.
*Was je jeans in de wasmachine op 60 graden met gewoon normaal wasmiddel. *Laat de wasmachine op de hoogst mogelijke stand centrifugeren. Door het hoge toerental zullen de vezels in de jeans zich samentrekken waardoor hij iets zal gaan krimpen.
Een edgy, gerafelde zoom
Neem een broek uit jouw garderobe die jouw ideale lengte heeft en gebruik deze als voorbeeld. Knip met een scherpe schaar jouw jeans op dezelfde lengte. Als laatste stap haal je de scherpe zijkant van de schaar langs de zoom of gooi je jouw jeans in de wasmachine zodat de zoom ontrafelt.
Gebruik een tornmesje of een ander klein, scherp mesje om de naad los te halen. Eventueel kun je ook een schaar gebruiken. Snijd de draad door tot de zoom van beide broekspijpen helemaal los is.
Span je jeans in vochtige toestand om een kledinghanger of speciale tailleband-oprekker en laat hem aan de lucht drogen. 2. Gericht oprekken van bepaalde delen van je jeans: spreid de jeans in vochtige toestand uit op de strijkplank en rek de tailleband of het bovenbeengedeelte tijdens het strijken gelijkmatig op.
Restylen is het aanpassen van kledingstukken, om ze beter bij u te laten passen. Dit kunnen kleine aanpassingen zijn, zoals mouw lengte of zelfs iets dat het een volledig andere look en feel geeft. Soms kan een kleine verandering een groot effect hebben, daarom durven veel mensen niet om hun kledij aan te passen.
En wil je toch graag je jeans laten krimpen zet dan de wasmachine op 60 of 90 graden en laat de wasmachine zijn werk doen. Wel lekker makkelijk om je spijkerbroek op deze manier te laten krimpen, En mocht de spijkerbroek te veel zijn gekrompen kan je hem altijd nog als korte broek gaan dragen toch!
Door de warmte van de wasdroger krimpen ze namelijk behoorlijk. Een paar kanttekeningen hierbij. Ten eerste beschadigt de wasmachine je jeans waardoor ze sneller slijten en de kleuren sneller vervagen. De wasdroger maakt ze er ook niet mooier op en verbruikt bovendien veel energie.
Ook elastaan is een synthetische stof die je niet te heet kan wassen. Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden.
Koop je spijkerbroek het liefst altijd ietsje te klein, in ieder geval nooit te groot. Een jeans loopt nu eenmaal uit, hou daar bij het kopen rekening mee. Zorg dat je knoop en rits net aan dicht kunnen als je de spijkerbroek koopt. Na een paar keer dragen zit de broek dan perfect.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Hij of zij kan een extra stuk stof in je broek naaien om de tailleband wijder te maken. Bij verschillende winkels kun je speciale hulpmiddelen kopen voor het oprekken van de tailleband. Deze kunnen helpen om de tailleband op te rekken tot de juiste grootte. Spijkerbroeken kun je het gemakkelijkst oprekken.