Papiloedeem: de papil is de uitmonding van de oogzenuw achter in het oog. Door een verhoogde druk (bijv.van een tumor), zuurstoftekort (bijv.bij een doorbloedingsstoornis) of een infectie kan er vocht ophopen in de zenuwvezels, waardoor de papil opzwelt.
De oogzenuw (nervus opticus) komt aan de achterkant het oog binnen. De kop ervan heet de papil. De papil is op het netvlies te zien als een bleke stip met een diameter van ongeveer 1,5 millimeter. Dit deel van het netvlies bevat geen kegeltjes en staafjes en kan daardoor geen licht omzetten.
Als er schade is aan een oogzenuw kan dit meestal niet meer genezen. Wel is er soms een behandeling mogelijk om te zorgen dat de schade niet erger wordt. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een oogzenuw beschadigd kan raken.
Stuwingspapillen duiden op het gestuwd zijn van de intredeplaats van de oogzenuw in het oog. Normaal ziet deze intredeplaats er bij het oogspiegelen uit als een hol schoteltje met scherpe randen. Met de oogspiegel kijkt men tegen het netvlies op de achterwand van het oog aan.
De meeste oogzenuwontstekingen gaan gelukkig vanzelf over. Maar dit kan wel maanden duren. En soms blijft u nog last houden van klachten als doffe kleuren of wazig zien. Er bestaat helaas geen vaste behandeling.
Door stress spannen uw spieren aan, ook die in uw ogen. Hierdoor neemt uw gezichtsscherpte af. Het wazig zien door stress is een tijdelijke klacht. Zodra de stress minder wordt, wordt uw zicht weer helderder.
Oogzenuwontsteking symptomen
Voornamelijk in één oog, soms in beide ogen. De kleuren zijn anders en het contrast wordt minder. Het lijkt alsof iemand het licht zachter heeft gedraaid. Ook kan het gebied rondom het oog pijn doen, met name als de ogen bewogen worden.
Papiloedeem: de papil is de uitmonding van de oogzenuw achter in het oog. Door een verhoogde druk (bijv. van een tumor), zuurstoftekort (bijv. bij een doorbloedingsstoornis) of een infectie kan er vocht ophopen in de zenuwvezels, waardoor de papil opzwelt.
Een normale hersendruk/ intracraniële druk (ICP) is tussen de 5 en 15 mmHG (kwikdruk), maar moet onder de 20 mmHg (kwikdruk) blijven. ICP < 20mmHg. Een andere waarde is de cerebrale perfusiedruk (CPP), die ook gemeten wordt om hersenoedeem vast te stellen en te behandelen.
Macula degeneratie is een oogaandoening waarbij schade ontstaat aan het centrale gedeelte van het netvlies: de gele vlek (oftewel de macula lutea). Als u macula degeneratie heeft, is uw beeld vervormd. Ook ziet u niet meer scherp en centraal minder details. Middenin uw beeld zit dus een wazige, vervormde vlek.
Uit onderzoek blijkt dat: vooral Luteïne, Zeaxanthine maar ook vitamine C, vitamine E en betacaroteen, vooral op de macula de meeste invloed hebben. Deze stoffen komen met name voor in groente en fruit. Ook zink en omega 3 hebben een grote rol om het netvlies te beschermen tegen vrije radicalen.
Symptomen. Bij een ooginfarct verslechtert of verdwijnt plotseling het zicht aan één oog. Hoe slecht u ziet, hangt af van de plek waar de slagader is afgesloten. Is dat in het midden van het netvlies, dan geeft dat meer problemen, dan aan de zijkanten.
Het prikkelen van de hersenzenuw kan komen door: Vermoeidheid en stress > Dit zijn de belangrijkste oorzaken van een trillend ooglid. Ingespannen kijken > Langdurig ingespannen een boek lezen of naar een beeldscherm kijken (tv, computer, tablet, smartphone) kan een trillend ooglid veroorzaken.
Herken de alarmsignalen van een oogziekte!
regelmatig flitsen of vlekken ziet. zicht in korte tijd erg achteruit is gegaan. dubbelziet met één oog. rechte lijnen opeens als golven ziet.
De oogarts kan vaststellen dat u glaucoom hebt met: het meten van uw oogdruk; het bekijken van uw oogzenuw; het doen van verschillende onderzoeken, onder andere een gezichtsveldonderzoek.
Een oogdrukmeting. Bij glaucoom kan de druk in het oog hoger zijn, maar dit is niet altijd zo. Een onderzoek van de oogzenuw. De oogarts kan de oogzenuw bekijken en eventueel een OCT-scan (optical coherence tomography scan) maken.
verminderd gevoel, verlammingsverschijnselen langs één kant, verlies van spierkracht, scheefstand van de mond, epileptische aanvallen, bewusteloosheid, vergrote pupillen.
Een snelgroeiende of grote tumor veroorzaakt drukverhoging in de hersenen. Een gevolg van drukverhoging kan hoofdpijn zijn. Dit krijg je vooral bij activiteiten die zelf ook de druk laten toenemen, zoals bukken, niezen of persen. Soms gaat de hoofdpijn samen met misselijkheid en overgeven, vaak vroeg in de ochtend.
Deuk in de schedel
Dan hoeven we u niet te behandelen. Is de deuk ernstiger, dan moeten we botstukjes in die de hersenen beschadigen recht zetten. Doen we dat niet, dan kan er een litteken in de hersenen ontstaan waardoor u epilepsie kunt krijgen.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes door glasvochttroebelingen, wordt ook wel 'mouches volantes' genoemd. dat bij het ouder worden hoort. Het treedt bij veel mensen op, vaak op een wat oudere leeftijd. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn.
Neuritis optica komt bij mensen met MS meestal maar in één oog voor, maar het kan de ogen ook tegelijkertijd of beide oogzenuwen na elkaar aantasten. De meeste mensen met neuritis optica zeggen dat het pijnlijk is als ze hun ogen bewegen, maar dat de pijn hen niet uit de slaap houdt.
Een oogarts zal jouw symptomen met je doornemen en daarna je ogen onderzoeken. De oogzenuw is vrij duidelijk te zien met een oftalmoscoop en zwelling (door ontsteking) is hierdoor bijna altijd zichtbaar. Als er optische neuritis wordt gediagnosticeerd, kan de oogarts je doorverwijzen naar een neuroloog.
De oorzaak van oogzenuwontsteking kan te maken hebben met multiple sclerose, vasculitis (ontsteking van de bloedvaten), infectie- en auto-immuunziekten, diabetes (suikerziekte), intoxicatie door tabak en alcohol enz. Optische neuritis komt meestal voor bij mensen tussen 18 en 45 jaar.