Spoel de wond goed schoon. Heb je geen water dan kun je ontsmettingsmiddelen gebruiken. Bekendste zijn povidon-jodium (Betadine) en chloorhexidine (sterilon/dettol). Andere voorbeelden van ontsmettingsmiddelen zijn hibicet en hibisol.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Een ontstoken wond ontsmetten
Een wond ontsmetten doe je als eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken zoals Betadine, dit is een jodiumoplossing die niet prikt. De producten van Betadine zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een zalf of een vloeibare oplossing.
De wonde moet altijd licht vochtig blijven om de genezing te stimuleren. De eerste dag(en) is het beter om de wonde af te dekken. Met een pleister of niet-klevend verband komt er geen vuil in de wonde, is het minder pijnlijk en is er minder kans op korstvorming. Wanneer de wonde te nat is, dek je ze beter niet af.
Welke producten heb ik nodig om een wond te desinfecteren? Bij snijwonden of schaafwonden kunt u beter ontsmettingsmiddelen met alcohol vermijden. U kunt beter Betadine gebruiken. Betadine prikt niet en is dus ook uitermate geschikt voor het desinfecteren van wonden bij kinderen.
Om te desinfecteren worden desinfectiemiddelen zoals alcohol, bleek of chloor gebruikt. Tenslotte kan je een oppervlak ook nog steriliseren. Hierbij worden microben volledig uitgeroeid. Dit zijn dus niet alleen bacteriën, maar ook virussen, schimmels en bacteriële sporen.
Gebruik bijvoorbeeld Hansaplast Wondelende zalf om de open wond verder te verzorgen. Met een gaasje breng je de zalf aan op de wond. Open blaren moet je ook schoonmaken. Een dichte blaar kun je het beste dichtlaten.
Hoe kun je een wond schoonmaken? Het beste is om jouw wond voorzichtig schoon te spoelen met lauw, steriel water. Daarna kun je de wond verder reinigen met bijvoorbeeld de. Dep je wond droog met een schone, niet-pluizende doek.
Als u stopt met het reinigen van de wond, verhoogt u niet alleen het risico op infectie van de wond zelf: ziekteverwekkers kunnen zich via bloedvaten door het lichaam verspreiden.
Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden.Dat zorgt voor een optimale genezing. U mag eventueel een pleister over de wond plakken. U hoeft de wond niet steriel te behandelen.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Spoel de wond met lauwwarm water uit douche of kraan.1 of 2 minuten spoelen is voldoende.Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddel (dus ook geen jodium, soda of biotex). Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze middelen niet beter werken dan spoelen met water om een infectie te voorkomen.
Al 120 jaar hét duurzame schoonmaakmiddel
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep.
Met zijn zure karakter lost azijn deze hardnekkige vlekken op als een pro. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft azijn ook desinfecterende krachten, waardoor het een uitstekende keuze is voor het schoonmaken van oppervlakken en het bestrijden van ziektekiemen.
De Dettol Citroen & Limoen is de beste allesreiniger met een rapportcijfer van een 8,7! Het middel zit bomvol met detergenten, waardoor het vet en ander vuil goed oplost.
Staudt® wondzalf kan gebruikt worden voor het wondbed, wondrand en de huid rondom de wond en is geschikt voor zowel acute als voor chronische wonden ongeacht een droge, vochtige of natte wondomgeving. Voorbeelden zijn geïnfecteerde wonden, brandwonden, schaafwonden, doorligwonden, diabetische wonden en open wonden.
Veel mensen denken dat het goed is om schaaf-, snij- of andere wonden aan de lucht te laten drogen. Toch is dit niet altijd de beste optie. Het afdekken van je wond is vaak veel effectiever. Met speciale vochtige pleisters zorg je ervoor dat jij snel weer de oude bent.
Een van de symptomen van een wondinfectie is dat de huid rond de wond helderrood, gezwollen en warm wordt. Verder kan wond vloeistof gaan produceren of meer pijn doen dan voorheen.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
Sudocreme zinkzalf beschermt de huid als ook beschadigde huid. Het is daarom ook goed te gebruiken als men een schaafwond heeft.