Ja, dat kan!Als een inwonend kind schulden heeft kan de deurwaarder beslag leggen op jouw spullen. Wil je dit voorkomen? Leg dan in een vaststellingsovereenkomst vast welke spullen van wie zijn.
De deurwaarder mag alleen tot beslaglegging overgaan op de inboedel van de huisgenoot waarvan hij zeker weet dat de spullen toebehoren aan de huisgenoot waarop de deurwaarder een vordering heeft.
Als een deurwaarder een dagvaarding wil betekenen maar jij doet de deur niet open dan mag de deurwaarder de dagvaarding achterlaten, bijvoorbeeld in de brievenbus. Wanneer je niet thuis bent dan kan de deurwaarder dagvaarding ook afgeven (betekenen) aan een huisgenoot.
Wel is er een beslagvrije voet: op dat deel van uw inkomen mag geen beslag gelegd worden. U moet namelijk wel een basisbedrag hebben om van te kunnen leven. Een gerechtsdeurwaarder mag ook geen beslag leggen op uw etensvoorraad, uw beddengoed en de kleding die u draagt.
Beslaglegging op huis (onroerend)
De gerechtsdeurwaarder kan en mag alleen beslag leggen op een Nederlands huis, appartement, bedrijfspand of woonboot als deze op naam staat van de schuldenaar en hij er dus eigenaar van is.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Op welke tijden mag de gerechtsdeurwaarder zijn werkzaamheden verrichten? De gerechtsdeurwaarder mag van 7.00 uur tot 20.00 uur gedurende zes dagen per week ambtshandelingen verrichten.
De Rechtbank heeft de Hoge Raad gevraagd om een uitspraak te doen over de vraag of een deurwaarder een exploot dat bestemd is voor een natuurlijk persoon kan en moet uitbrengen aan een in de BRP opgenomen briefadres? De hoge raad oordeelde dat een exploot mag worden uitgebracht aan een briefadres.
Kan ik een betalingsregeling met de gerechtsdeurwaarder afspreken? Dat is mogelijk. U maakt dan samen een afspraak over het terugbetalen van de schuld. Dat betekent dat u én de schuldeiser het eens moeten zijn over de afspraak.
In het algemeen is het opvragen van adresgegevens door de deurwaarder uit de BRP pas toegestaan indien een debiteur na het versturen van een eerste aanmaning niet reageert en dan nog alleen met het oog op het uitbrengen van een dagvaarding.
De schuldeiser kan echter weigeren om u een afbetalingsplan toe te kennen. Een gerechtsdeurwaarder zal zoveel als mogelijk proberen om tot een oplossing te komen en har- de maatregelen, zoals verkoop van uw inboedel of uithuiszetting, te vermijden.
Een schuldeiser kan ook een advocaat, gerechtsdeurwaarder, notaris of incasso inschakelen om een schuld minnelijk in te vorderen. Ook zij moeten zich houden aan wat hierboven staat, maar voor hen gelden er zelfs nog bijkomende regels.
De deurwaarder mag 2 keer per maand voor maximaal € 500 beslagleggen. De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen.
Samenwonen met een partner die schulden heeft, hoeft geen probleem te zijn. Maar dan moet uw partner de schulden wel afbetalen en de betalingsachterstanden wegwerken. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de schulden en vast te leggen van wie de schulden zijn.
De deurwaarder moet zich houden aan de regels van de KBvG (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders). Een deurwaarder mag bijvoorbeeld niet: onnodig dreigen met beslag op uw spullen. onnodig kosten maken om uw schuld betaald te krijgen.
Wilt u weten of er beslag op een woning is gelegd? Beslag wordt gelegd als de verkoper schulden heeft. Is beslag op een woning bij het Kadaster ingeschreven, dan staat dit vermeld in de hypotheekinformatie.
Een betalingsregeling mag niet langer duren dan 12 maanden.
De hoogte van de beslagvrije voet is wettelijk vastgelegd. Het bedrag hangt onder andere af van je gezinssamenstelling en je inkomen. De beslagvrije voet is minimaal 95 procent van de bijstandsnorm voor jouw situatie. Inclusief vakantiegeld.
Betalingsregeling niet verplicht
Een betalingsregeling afspreken is niet verplicht. Dat betekent dat een debiteur niet kan afdwingen dat er een betalingsregeling wordt afgesproken. U bent dus niet verplicht om een betalingsregeling te accepteren en mag dus een betalingsvoorstel van uw debiteur weigeren.
Verschil woonadres en briefadres
Een woonadres is het adres waar u woont. Een briefadres is het adres van een andere persoon of van een instelling (de zogenoemde briefadresgever). Met het adres van de briefadresgever bent u zonder woonadres toch bereikbaar voor de overheid. Een briefadres is daarom nooit een postbus.
Iemand zonder vast woonadres kan een briefadres van een familielid, vriend of kennis gebruiken. De hoofdbewoner moet hiervoor wel toestemming geven. Het geven van een briefadres door de hoofdbewoner heeft geen gevolgen voor zijn of haar uitkeringen en toeslagen.
Inschrijving in de Basisregistratie Persoon (BRP) op een adres in de gemeente is niet afhankelijk van de instemming van de al op dat adres ingeschreven bewoner. Slechts het feitelijk verblijf van de burger op het adres is bepalend.
Om schulden te innen zullen er extra deurwaarders worden ingezet, zo'n 1600 in totaal, die voortaan ook buiten de reguliere werktijden op pad gaan.
Je kunt een deurwaarder inschakelen als iemand zijn schuld aan jou niet betaalt. Een incassobureau kan daar ook bij helpen maar alleen een gerechtsdeurwaarder kan iemand voor de rechter dagen. Ook mag alleen een erkende deurwaarder beslag leggen op iemands spullen of inkomsten.
Wijziging beslag- en executierecht
Eén van deze wijzigingen houdt in dat een gerechtsdeurwaarder geen beslag meer mag leggen op een huisdier, dus ook niet op een waardevolle rashond.