Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
De lichtgele olie wordt vooral gebruikt om in te bakken en braden. In combinatie met andere plantaardige oliën, zoals koolzaadolie, sojaolie of lijnzaadolie, wordt het ook gebruikt als slaolie, frituurolie of om margarine mee te maken. Zonnebloemolie wordt ook vaak gebruikt voor het maken van margarines.
Wanneer je oud vet inlevert, kan het gerecycled worden tot biobrandstof. Daartoe bestaan inzamelpunten, inmiddels zo'n 3000 door het hele land. De speciale kliko's vind je bij de milieustraat, maar ook bij supermarkten, sportverenigingen of kinderboerderijen. Clubs kunnen met het inzamelen van olie geld verdienen.
In de voedingsindustrie wordt zonnebloemolie behalve in slaolie, frituurolie en salade dressings, gebruikt voor het maken van margarines. Ook wordt zonnebloemolie verwerkt in veel levensmiddelen, zoals diepvriesfrites, chips, koekjes en vleesvervangers.
Dat komt door de oorlog in Oekraïne, waar Nederlandse bedrijven tweederde van hun zonnebloemolie vandaan halen. Als gevolg van de schaarste raakt het zonnebloemolieschap in de supermarkt leeg. Om tekorten tegen te gaan, wordt de verkoop van zonnebloemolie in supermarkten soms beperkt.
Er wordt naarstig naar alternatieven gezocht. Volgens het FNLI zijn de voorraden zonnebloemolie in ons land nog goed voor zo'n vier tot zes weken en daarna is het op. Dat komt door de oorlog in Oekraïne, dat een grote producent van plantaardige olie is.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.
Wil je groentesoep of pastasaus weggooien? Gebruik dan een zeef om de etensresten uit de soep te halen. Het vloeibare gedeelte spoel je dan weg en de rest gooi je in de prullenbak. Koffiedik en theebladeren gooi je ook in de afvalbak.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Als je geen afvalvernietiger of composthoop hebt, kun je je eieren gewoon in de vuilnisbak gooien. Dit geldt voor eiwitten, dooiers, schalen en hele eieren.
Particulieren mogen gratis hun oude olie naar het recyclagepark brengen. Bedrijven moeten hun afgewerkte olie laten afhalen door een erkend inzamelaar. De prijs en de tarieven voor deze afhaling wordt bepaald door vraag en aanbod.
Om te beginnen giet u kokend water door de afvoer van uw gootsteen. Gooi er vervolgens eerst een kop soda achteraan en vervolgens een kop azijn. Het middeltje gaat bruisen en schuimen, waardoor u de verstopping kunt verhelpen.
Reacties. Volgens het Voedingscentrum minstens een jaar na opening.
Zonnebloemolie bewaren
Onder invloed van licht, warmte en/of lucht kan zonnebloemolie oxideren en ranzig worden. Bewaar zonnebloemolie daarom altijd goed afgesloten op een koele, donkere plaats.
De winnaar: Kokosolie is de gezondste keuze voor frituren
Kokosolie is alles bij elkaar genomen de beste keus. Uit onderzoek blijkt dat zelfs na 8 uur continu frituren bij 180°C de kwaliteit niet afneemt (2). Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan.
Gebruik dan wel even koud water want zoals eerder gezegd gaat sperma stollen van warm water. De wc. Je kan zittend gaan fappen en rechtstreeks in de pot mikken. Of je blijft lekker staan en doet het vanaf daar.
Laat regelmatig wat koffiegruis door je afvoer lopen, het houdt je leidingen proper en voorkomt verstopping. Koffiedik werkt ook als ontgeurder. Een potje in je koelkast en diepvries en vieze geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zo kun je ook je handen met koffiegruis wassen na het snijden van look of ajuin.
Het wordt door sommigen aangeraden om koffiedik door de gootsteen te spoelen, het zou namelijk vetresten in de afvoer oplossen. Voorlichtingsorganisatie Milieucentraal adviseert juist om het niet te doen, de reden: Koffiedik zorgt voor extra slib en vergroot juist de kans op verstoppingen.
Alternatieven voor bakken
Een veelgenoemde vervanger voor zonnebloemolie is arachideolie. Deze olie wordt uit pinda's gewonnen en smaakt daar ook een beetje naar. Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven.
Nederland haalde in 2021 voor 641 miljoen euro ruwe zonnebloemolie uit andere landen, waarvan 538 miljoen euro (84 procent) uit Oekraïne. Nederland is daarmee niet alleen de grootste importeur van ruwe zonnebloemolie in de Europese Unie, maar ook het land dat de meeste ruwe zonnebloemolie uit Oekraïne haalt.
Frituur op maximaal 175 °C en tot de friet een goudgele kleur heeft. Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge). Doe kleine hoeveelheden in de frituurpan, houd maximaal 150 gram per keer aan.