Ook verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën horen niet in het riool, lever deze in bij de gemeente (klein chemisch afval). Gooi het pluis dat overblijft in je droger bij het restafval en was slim zodat minder microplasticvezels van kleding in het riool eindigen.
Vaak wordt terpentine gebruikt als verdunner of oplosmiddel van verf, vernis en lak. Ook wordt het soms als ontvetter gebruikt, maar het middel is niet geschikt als je een oppervlak wilt ontvetten voor het lijmen of schilderen.
Terpentine is een licht ontvlambare stof en dus erg gevaarlijk in huis. Inademing kan bovendien voor gezondheidsproblemen zorgen zoals hoofdpijn, duizeligheid en geïrriteerde ogen en slijmvliezen.
Klein chemisch afval, kortweg kca genoemd, bestaat hoofdzakelijk uit producten die giftig, brandgevaarlijk of op een andere manier schadelijk zijn. Lever deze stoffen dus apart in. Denk hierbij aan batterijen, accu's, verf, lijm, bestrijdingsmiddelen en olieproducten zoals bijvoorbeeld motorolie.
Nog natte verfresten gelden als Klein Chemisch Afval (kca) en zijn belastend voor het milieu. Lever ze daarom in bij de dichtstbijzijnde milieustraat. Tip: Opgedroogde verf is geen chemisch afval en kan gewoon bij het huisvuil.
Wanneer de verfpot leeg en opgedroogd is mag je de verfpot gewoon bij het restafval gooien. Is de verf nog vloeibaar, dan moet je die bij een KCA-punt inleveren.
Bewaren en weggooien
Nagellak zit meestal in een glazen flesje. Als de nagellak op is, mag het flesje met een restant nagellak in de glasbak. Het kwastje gaat bij het restafval.
Brandstof kunt u inleveren bij de afval innamepunt van de gemeente. Ze nemen geen 'losse' brandstof in, u zult in dat geval dus ook afscheid moeten nemen van de jerrycan.
Die halflege flessen schoonmaakmiddel, verfblikken en oude lampen zijn allemaal Klein Chemisch Afval. Om er voor te zorgen dat er geen giftige stoffen in de lucht of het water terecht komen is het goed dit op de juiste plek in te leveren. Je kunt hiervoor altijd terecht bij de milieustraat.
Zo sterk is de geur van terpentine. Misschien denk je dat de verflucht alleen schadelijk of ongezond is als je de lucht nog kunt ruiken, maar dat klopt niet. Terpentinegedragen verf kan zelfs maanden na het aanbrengen nog een negatief effect hebben op de gezondheid. Bij verf op waterbasis is dit niet het geval.
Zet onmiddellijk na het schilderen alle ramen en deuren open (met nadruk op NA en niet tijdens, anders droogt de verf te snel). Vergeet je toch onmiddellijk alles open te zetten om te verluchten, dan blijft de geur meer in de verf zitten en kan het dagen tot weken duren vooraleer de geur helemaal weg is.
Slapen in een kamer waar je een verflucht ruikt, kan schadelijk voor je gezondheid zijn. Dit hangt ervan af of je een verf hebt gekozen met weinig of veel vluchtige organische stoffen (VOS). Hoe hoger het VOS-gehalte in de verf, hoe schadelijker het is. Dit kan resulteren in hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
Het weggooien van terpentine, thinner, wasbenzine en ammoniak moet bij het klein chemisch afval (kca). Klein chemisch afval kun je inleveren bij de milieustraat of een afvalscheidingsstation van je gemeente.
Overeenkomst van terpentine en terpentijn is dus dat ze allebei gebruikt worden om verf te verdunnen maar terpentijn gebruikt u voor de natuurlijke produkten zoals lijnolie, Tungolie en alle natuurlijke wassen terwijl terpentine gebruikt wordt voor het verdunnen van de moderne kunstharslakken.
Zo zijn wasbenzine en thinner snel verdampende oplosmiddelen terwijl terpentine veel trager verdampt. Ze worden alle 3 gebruikt als verdunner maar wel voor verschillende soorten van coatings. Als enige van de 3 is thinner een mengsel met een samenstelling die verschilt per fabrikant.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Als je het bewaart in de goed gesloten oorspronkelijke verpakking op een koele, goed geventileerde plaats (en gescheiden van oxidatiemiddelen) dan kun je een fles terpentine gebruiken tot die leeg is.
Terpentine is geschikt voor het verdunnen van verf op terpentinebasis en het reinigen van kwasten. Terpentine ook wel peut of white spirit genoemd is ook zeer geschikt voor het ontvetten van hardboard en mdf en het verwijderen van verfresten en vloerwas van parket.
Nagellakflesjes bijvoorbeeld mogen gewoon (met restanten nagellak) in de glasbak als het flesje van glas is. Het kwastje mag daarentegen wel bij het restafval. Oude nagellak nooit door de gootsteen spoelen, en ook niet naar het chemisch afval brengen.
Spoel nagellak vooral niet door de gootsteen. Inleveren als klein chemisch afval (kca) is niet nodig. Het ingezamelde glas gaat naar een fabriek die alles wat geen glas is, zoals deksels, kurken en etiketten, eruit haalt.
Aan nagellak wordt formaldehyde toegevoegd om ervoor te zorgen dat de nagel hard en stevig wordt. Om deze reden vind je formaldehyde vooral in nagelverharders. Formaldehyde is een kleurloos gas dat erg giftig is. Het heeft een sterke, vieze geur en de stof staat erom bekend kankerverwekkend te zijn.
Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren. Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven. Een andere vraag is hoe lang je muurverf kunt bewaren. Muurverf is verf op waterbasis en dit soort verf kun je in het gunstigste geval ongeveer 2 jaar bewaren.
Verf wordt beschouwd als klein gevaarlijk afval en hoort thuis in het containerpark van uw gemeente. Giet verfresten die u niet bewaart dus nooit door de gootsteen of in het riool! Dit geldt voor zowel solventgedragen- als watergedragen verf.