Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
Eerste hulp voor een gewonde vogel
Vogel in veiligheid brengen: vang de vogel voorzichtig met een handdoek en leg hem in een kartonnen doos. Leg velletjes keukenrol op de bodem van de doos en maak luchtgaten. Hulp halen: breng de vogel naar een dierenarts brengen die verstand heeft van vogels.
Gewonde dieren
Ook bij een gewond dier belt u met 144. Bijvoorbeeld een kat die door een aanrijding gewond is. De medewerker van 144 kan de beller vragen of hij/zij in staat is om het dier zelf naar een dierenarts of een dierenopvang te brengen.
Het beste antwoord. Bel de dierenambulance, of vang de vogel en breng hem zelf naar de dichtstbijzijnde vogelopvang. Goede kans dat de dierenambulance je wel vraagt iets over de duif heen te zetten, zoals een emmer, kartonnen doos of wasmand.
Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Daarom onderneem je best zelf niets en breng je het dier in kwestie zo vlug mogelijk over naar een erkend opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Daar beschikken de verantwoordelijke en zijn dierenarts over de nodige expertise. In elke Vlaamse provincie is minstens één erkend opvangcentrum actief.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Het alarmnummer is er niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond in de gracht die dreigt te verdrinken, dan bel je 112 of 144!
Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 144. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u met 144. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, ook dan kunt u bellen met 144.
Je kunt de duif wel helpen met aansterken. Geef de vogel een paar dagen wat water en extra voer. Geadviseerd wordt in eerste instantie een universele vogelmix. Als je die niet in huis hebt kun je ook granen- (vogelmix) of peulvruchten, vetbollen zonder netje, rozijnen en ongekruide pinda's of pindakaas geven.
Als een vogel niet meer wil drinken, naar adem hapt, 'bol' zit en amper van zijn plek komt of zich sloom beweegt, dan is de kans dat de vogel ziek is, een stuk groter.
Het is belangrijk om een zieke of gewonde vogel geen eten of drinken te geven! Dit omdat je niet weet wat de vogel mankeert en er mogelijk problemen zijn met slikken of inwendige schade aan de slokdarm. Omdat een vogel een wild dier is, is het bij wet verboden om deze langer dan 24 uur in huis te houden.
Heeft u de duiven in een buitenvolière, zorg er dan voor dat het nachthok vrij is van wind, regen en tocht. Ze kunnen dan ook in de winter buiten blijven. Lachduiven houden van zon, maar zorg ook voor schaduwplekken voor als het te warm wordt. Voor een paartje moet het hok minimaal 90 x 50 x 50 centimeter groot zijn.
Jaarlijks redden de dierenambulances duizenden dieren. Dat zijn huisdieren zoals honden en katten, maar ook dieren in het wild zoals egels, vogels en hazen. Wilde dieren sterken aan in de wildopvang en worden daarna teruggeplaatst in de natuur. Van huisdieren proberen we de eigenaar te vinden.
Soms heeft een duif enkele dagen rust en verzorging nodig, voor hij weer zelf naar zijn hok kan vliegen. U kunt de duif in een kartonnen doos met gaatjes of bv. een reismandje voor katten zetten.
Treft u een gewond huisdier aan, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de dierenambulance. De dierenambulance is meestal 24 uur per dag bereikbaar voor noodgevallen. Tevens hebben zij vaak goede afspraken met dierenartsen als het gaat om de behandeling van gewonde dieren waarvan de eigenaar nog onbekend is.
Het alarmnummer 06 - 11, waarmee mensen in een noodsituatie snel de politie, brandweer of ambulance kunnen bereiken wordt in de praktijk vaak misbruikt. Soms wordt een misbruikpercentage van 75 procent geregistreerd. Het percentage kinderen onder de misbruikers is hoog. Zij bellen vaak op de vrije woensdagmiddag.
Ziet u een dier in nood of is een dier gewond? Bel dan meteen 144. U kunt dit nummer bellen voor alle dieren, dus ook voor huisdieren.
Een overleden huisdier zal worden opgehaald door de dienstdoende rijder (Soms afhankelijk van de situatie). Een in het wild levend dier, afhankelijk van de plek waar het dier ligt, kan ook de volgende ochtend worden opgehaald. Hier zal de dienstdoende rijder een inschatting van maken.
De hulp aan deze dieren wordt bekostigd uit donaties van donateurs, bedrijven en de gemeente. Bel je de dierenambulance voor hulp aan je eigen huisdier dan worden wel kosten in rekening gebracht.
Als een dier in acute nood is, gewond of in een uitzichtloze situatie verkeert, kun je de dierenambulance inschakelen via het landelijke meldnummer 144.
Breuken van poot of vleugel moeten door een dierenarts gezet worden. In de kliniek worden dikwijls duiven aangeboden waarvan de poot (of vleugel) 'door een goede vriend' was gezet. Het gevolg is een verkeerd gegroeide poot, en het verzoek de poot even opnieuw te breken en te zetten.
Als een jonge vogel duidelijk ziek of gewond is, belt u de Dierenambulance (Dierenbescherming) via het landelijke meldingsnummer: 144 of Dierenambulance (Dierenlot). U herkent een zieke of gewonde vogel aan bijvoorbeeld een slepend pootje, een hangende vleugel of bloed op zijn veren.