Oetker gelatine (poeder) bestellen | Albert Heijn.
Bladgelatine of Poedergelatine
Een groot verschil tussen de functionaliteit van bladgelatine en poedergelatine is er niet, dus de keuze is aan jou. Omrekenen van blad naar poeder is niet nodig. Als in een recept 5 gram bladgelatine staat, dan kun je dit één op één vervangen door hetzelfde grammage poedergelatine.
Wat is gelatine
Gelatine is een eiwit, wat oplost in warm water en na afkoelen een gel vormt. Gelatine is een dierlijk product welke wordt gewonnen uit huid, bindweefsel en/of botten. Het bestaat voor 85% uit eiwitten en is bovendien zeer rijk aan essentiële en niet-essentiële aminozuren.
Oetker Gelatine is verkrijgbaar in een verpakking met 14 blaadjes, waarbij je ongeveer 6 tot 7 blaadjes nodig hebt om een taart te maken. Ingrediënten: 100% varkensgelatine.
Vega alternatieven voor gelatine
Arabische gom (bijvoorbeeld in snoep) en agar-agar (bijvoorbeeld in pudding). Agar-agar is een vega(n) bindmiddel dat wordt gewonnen uit algen. Het is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, toko's en steeds meer in reguliere supermarkten.
Les 1: waarom Agar anders is dan gelatine
Het product wordt vaak vergeleken met gelatine, maar dat is niet altijd terecht. De bindkracht van Agar is tweemaal zo groot. En anders dan bij gelatine lost Agar niet op in koud water, maar juist in kokend water. Verder stolt Agar bij kamertemperatuur.
Meng het poeder met koud water. De verhouding is meestal 1 deel poeder op 5 delen water, maar controleer altijd de verpakking om zeker te zijn. Als het mengsel is ingedikt, voeg je het toe aan een warme vloeistof. Verwerk de massa daarna zoals je met gesmolten gelatineblaadjes zou doen.
Eén blaadje gelatine weegt ongeveer 1,5 gram. In een pakje poedergelatine (Baukje), zitten 3 zakjes van elk 11 gram. Eén liter heldere vloeistof kan met 24 gram gelatine (16 blaadjes dus) zo stijf als een plank worden gemaakt.
Voor deze vraag heb ik Dr. Oetker om meer informatie gevraagd. Negen gram gelatinepoeder is gelijk aan zes blaadjes gelatine.
Gelatinepoeder wordt in zakjes of in potjes verkocht, voor het verstevigen van een liter vloeistof heb je 18 gram gelatinepoeder nodig.
Gelatine is in de basis een bind- en geleermiddel dat het mogelijk maakt om een vloeistof te binden, waardoor de structuur van de vloeistof transformeert tot een stevig en gebonden product. Hoe meer gelatine je gebruikt ten opzichte van de hoeveelheid vloeistof, hoe steviger het eindproduct wordt.
De gehydrolyseerde collageen van Great Lakes wordt gewonnen uit huid, bindweefsel en botten van 100% grasgevoerde runderen. Gelatine is eenvoudig gezegd gekookte collageen, hetzelfde als in echt goede bouillon. Dit is gezuiverd, gedroogd en tot poeder vermalen.
Perfect veganistisch alternatief voor dierlijke gelatine! In deze video zie je de bereiding van een veganistische kwarktaart, chocolademousse en panna cotta. Gebruik voor recepten met 10-12 blaadjes gelatine 5 zakjes Vegatine met 500 ml vloeistof/ water.
Gelatinepoeder 220 Bloom van Epos wordt in poedervorm geleverd in een handige kunststof emmer met stevige deksel. In gesloten verpakking is het middel 24 maanden houdbaar (zie THT-datum op de emmer). Bewaar het product altijd droog.
Meestal wordt 1 eetlepel gelatinepoeder gebruikt voor elke 2 tot 3 kopjes vloeistof. Meng de gelatine met een kleine hoeveelheid koud water of bouillon om het poeder te laten oplossen en te hydrateren. Laat dit enkele minuten staan totdat het mengsel zacht en geleiachtig wordt.
Agar agar is net als gelatine een geleermiddel. Het is een plantaardig product gemaakt van algen.
Gelatine blijft een dierlijk product waarbij je best de houdbaarheidsdatum respecteert. Het zou zonde zijn om een recept te maken met oude gelatine die je gerecht misschien doet mislukken omdat het niet voor de juiste binding zorgt.
De verhouding is ongeveer 1 deel poeder op 5 delen water. Laat het mengsel zo'n 20 minuten staan totdat de poeder door het weken dik is geworden en voeg het dan toe aan de warme vloeistof die je dikker wilt maken. Let op: gelatine mag niet koken want dan raakt het zijn bindkracht kwijt.
Gelatine zorgt ervoor dat je verschillende baksels en zoetjes makkelijk opstijven. Denk hierbij aan toetjes zoals pudding of kwarktaart, maar ook aan winegums of drop.
De blaadjes kan je best weken in koud water, tot ze mals zijn. In de meeste gevallen is dat al na een kwartier gepiept. We kunnen geen reden bedenken waarom de gelatine urenlang dient geweekt te worden.Het kan geen kwaad, maar het is meestal overbodig.
Kant-en-klaar fruit in blik is wel geschikt om direct te verwerken met gelatine. Dit fruit is meestal al gekookt. Soorten fruit die vers niet werken met gelatine zijn onder andere papaya, vijgen, ananas en kiwi, maar ook gember kun je beter niet met gelatine mengen.
Gelatine vermindert maagzuur, maagzweren en zure reflux na het eten. Gelatine levert een enorm hoog percentage aan eiwitten en mineralen per gram. Extra interessant voor sporters. Gelatine is, mede door het hoge eiwitgehalte, een goede vervanger voor je vlees inname.
Gelatine wordt verkregen uit botten en weefsel van dieren, zoals varkens, kalveren, vis of gevogelte. Gelatine levert belangrijke bouwstoffen voor bindweefsel. Het speelt daarom een belangrijke rol in het sterker maken van pezen en gewrichtsbanden [1].
Gelatine is niet vegetarisch
Gelatine wordt gemaakt van slachtafval van varkens en runderen. Onder andere uit de huid, botten en het kraakbeen. Strikte vegetariërs en veganisten onthouden zich van producten waar gelatine in verwerkt is. Gelatine is een eiwit, maar een soort die niet belangrijk is voor je lichaam.