Zijn de bloemen uitgebloeid, gooi ze dan niet bij het restafval, maar doe ze bij het groente-, fruit- en tuinafval.
Grof tuinafval kun je inleveren bij de milieustraat. Soms kun je het ook op afspraak door de gemeente laten ophalen. Takken die je nog met een snoeischaar kunt knippen, mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Als dat niet lukt, zijn ze te dik en moeten ze als grof tuinafval ingeleverd worden.
Zand en aarde: wegbrengen naar Afvalpunt
Zand en tuinaarde is geen tuinafval en halen we niet op. Het mag ook niet bij het gft of restafval. Dit kunt u zelf gratis wegbrengen naar een Afvalpunt.
In het containerpark hakselen ze je snoeiafval en verwerken ze het tot compost of mulchmateriaal voor borders en perken. Je kan je snoeiafval natuurlijk ook zelf composteren. Dit doe je door je snoeihout fijn te malen met een hakselaar en het toe te voegen aan je compostbak.
Een GFT-container aanvragen
Elk gezin krijgt een GFT-container van 40 liter of van 140 liter gratis ter beschikking. De container die je gebruikt, blijft eigendom van ILvA en is gekoppeld aan een adres. Bij een verhuis moet hij dus blijven staan.
Oorspronkelijk was het gebruikelijk om stukken uit de bruidsjurk te scheuren om zo een eigen stukje geluk te bekomen. Om dit te voorkomen, moest de bruid voor afleiding zorgen door het bruidsboeket naar achter te gooien zodat ze kon weglopen en ontsnappen aan haar belagers.
De vrouw die het bruidsboeket nu vangt, heeft volgens bijgeloof erg veel geluk. Waarschijnlijk zal zij dan ook de eerstvolgende zijn die gaat trouwen. Tegenwoordig zien we deze traditie niet meer zo op die manier. We zien het voor nu vaak de leuk, gekkigheid en een geweldig sfeertje ontstaat er.
De traditie van het bruidsboeket
Deze dames doen hun best om het boeket te vangen, want degene die 'm vangt is de volgende die zal trouwen! Er doen overigens ook vaak vrouwen aan mee die niet vrijgezel meer zijn. Of jij je boeket wil gooien is geheel je eigen keuze.
Zelf grond wegbrengen
In veel gemeenten kunt u als particulier uw grond afvoeren naar de milieustraat. Dit is gratis of tegen een kleine vergoeding. Wanneer het gaat om grote hoeveelheden grond, is dit wel een tijdrovende klus.
Voor het uitgraven en afvoeren van grond betaal je gemiddeld tussen €12,50 en €17,50 per m2, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de vervuiling.
Grond is geen afvalstof, daarom kan je er niet mee terecht op het recyclagepark. Grote hoeveelheden grond of aarde kan je alleen verwerken in je eigen tuin of contacteer een privé-firma waar je de grond heen kan brengen of die een container plaatst.
De gemeente moet uw huishoudelijk afval inzamelen. Dat staat in de wet. Elke gemeente mag zelf bepalen hoe zij dit doet. Zo kunnen gemeenten huis-aan-huis ophalen.
Kleine stukken mogen bij het restafval. Of geef het hout een tweede leven: er is een markt voor tweedehands hout. Schoon hout (zonder impregneermiddel, lijm, houtrot of schimmel) gaat naar de spaanplaatindustrie of wordt verbrand in afvalenergiecentrales. Geverfd of geïmpregneerd hout gaat naar de afvalverbranding.
Papier, uit verpakkingskarton, kartonnen dozen en oude kranten/folders. Metaal, verscheidene soorten zoals blik en aluminium, maar ook kleine hoeveelheden koper (uit apparaten). Glas, zoals kapotte glazen, potten en gloeilampen. Textiel, zoals oude kleding.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Heb je veel tuinafval, leg dit dan niet in één keer, maar in porties op de composthoop. Zorg voor voldoende vochtigheid. De composthoop mag niet te nat of te droog worden. Af en toe een beetje water is prima, maar bij te veel regen spoelen de voedingsstoffen uit, of kan een tekort aan lucht ontstaan in de composthoop.