Hoewel er in supermarkten veel verse kruiden te koop zijn, is lavas een uitzondering. Gelukkig is het wel te verkrijgen bij markthandelaars die een groot aanbod verse kruiden in pot verkopen, en bovendien is het gemakkelijk te telen in de tuin.
Waar kun je verse lavas kopen? Verse lavas is niet standaard in de supermarkt verkrijgbaar: ga hiervoor naar een gespecialiseerde groothandel, zoals Hanos of een goede groenteboer. Onthoud: de blaadjes van verse lavas gebruik je fijngehakt, de steeltjes kun je geblancheerd gebruiken.
U kunt uw Maggiplant bestellen bij Het Groene Paradijs
Dan kunt u uw Maggiplant bestellen bij Het Groene Paradijs. U krijgt de plant geleverd in een afmeting van 5 tot 10 centimeter en ongetwijfeld zal de plant bij u nog veel groter worden.
Lavas is een kruid met een sterk aroma dat aan Maggi doet denken. Vandaar ook de naam maggiplant. De donkergroene, vrij grote bladeren geven gerechten een licht hartige smaak, zonder dat het veel zout bevat. Het is daarom een perfecte smaakmaker in gerechten voor mensen die zoutarm moeten eten.
De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant, omdat de sterke geur ervan doet denken aan het maggi-aroma, Lavas is echter geen ingrediënt van het originele recept van Maggi. Lavas is een kruidachtige plant die afkomstig is uit Zuid-Europa.
Het kruid heeft namelijk een verlichtende werking op jouw metabolisme. Verder werkt lavas ook ontsmettend voor de urinewegen en geneest kruid ook blaasontstekingen. Ook kan je met lavas jouw huid zuiveren door een afkooksel van de blaadjes in jouw bad te gieten.
Lavas als blad is zowel rauw als gekookt te gebruiken in:
· Lavas mag al vroeg in een gerecht worden toegevoegd. Als het wordt meegekookt geeft het veel meer smaak af.
Op smaak brengen met zout / peper en nootmuskaat kan, maar is eigenlijk helemaal niet nodig. Dan nog een kleine tien minuten zachtjes door laten koken. De soep kan even door de blender en een scheut room erdoor is natuurlijk ook erg lekker.
Fijngesneden blaadjes geven smaak aan soepen, bouillon, stoofschotels en sauzen. Je mag lavas meekoken, de smaak gaat niet verloren. Lavasstengels kun je klaarmaken als selder. De wortel van de lavas bereid je als knolselder of kan je raspen om salades op smaak te brengen.
Je kunt lavas ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord of plaat los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Ingevoren lavas is enkele maanden houdbaar.
Maggikruid Of Lavas (Levisticum Officinale) kopen | Intratuin.
Groei. Maggiplant kan op een goede plek, dus in de zon en in licht-vochtige, voedzame grond, wel anderhalve meter hoog worden.
Lavas kan verlichtend werken bij reumatische pijnen. Het werkt vochtafdrijvend en daardoor kan het meehelpen om de bloeddruk te verlagen. Ook werkt het ontgiftend op de lever, zeker als je het combineert met paardenbloemblad in een thee. Lavas kan helpen tegen winderigheid.
Hoewel er in supermarkten veel verse kruiden te koop zijn, is lavas een uitzondering. Gelukkig is het wel te verkrijgen bij markthandelaars die een groot aanbod verse kruiden in pot verkopen, en bovendien is het gemakkelijk te telen in de tuin.
Misschien zegt het kruid lavas je niet zoveel, maar maggikruid of maggiplant vast wel! Deze vaste plant heeft in de volksmond nog heel wat andere namen, waaronder lubbestok, manskracht en reuzepeterselie. Het is voor sommigen mogelijk een wat “vergeten kruid”, terwijl het eigenlijk een heel veelzijdige smaakmaker is.
Om te drogen knip je enkele stengels tot 10 cm boven de grond af. Bundel ze samen en hang ze op een warme zonnige plek waar ze goed kunnen drogen. Wanneer ze helemaal droog zijn (bij droog weer na zo'n 2 weken) verwijder je de bladeren van de takken. De bladeren verpulver je.
Voor je gezondheid gebruik je deze smaakmaker in elk geval niet. Zoals je kunt lezen in mijn artikel over MSG / E621, heeft ook Maggi een zeer verslavend effect. Door de smaakversterking kun je voeding zonder Maggi smakeloos, flauw en zelfs oneetbaar vinden.
Veel zonlicht heeft dit kruid niet nodig. Met zijn grote bladeren kan Lavas steeds voldoende zon opvangen om te groeien. Je kan het dus perfect een plaatsje in de halfschaduw toewijzen. Lavas wordt heel groot dus is het ook belangrijk om even te kijken dat hij je andere planten niet in de schaduw zet.
Zo is 'lavas' een kruid uit de schermbloemenfamilie, dat een zoute, selderijachtige smaak heeft. Deze smaak zit in alle delen van de plant en de plant is in zijn geheel eetbaar. Lavas wordt ook wel de maggiplant genoemd en groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar hij duikt ook steeds vaker op in Nederland.
De bladeren zijn groen en ongeveer 70 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 175 cm.
Lavas maggikruid is een heel prettig kruid om in de keuken te gebruiken. Voeg het toe aan de soep, saus of een stoofpotje. In Engeland wordt het ook vaak in brood en zelfs koekjes verwerkt. Ook erg lekker voor over een salade.
Lavas zaai je bij voorkeur in een diepe en humusrijke grond die waterdoorlatend is. Om de kieming te stimuleren zaai je de lavaszaadjes eerst in een pot die je buiten op een beschutte plek neerzet. Dek de pot af met geperforeerd plasticfolie of met glas. De zaadjes hebben ongeveer drie weken nodig om te kiemen.
Op een droge en koele plaats bewaren.
Lavas wordt ook wel maggikruid genoemd omdat de geur ervan doet denken aan het aroma van Maggi. Onze gedroogde lavas blaadjes zijn 100% natuurlijk en kunnen gestoomd worden en als groente worden gegeten. Lavas smaakt naar bouillon en is daarmee een ideale vervanger van zout.