Laos bestellen | Albert Heijn.
Verse laos is helaas nog niet bij iedere supermarkt te verkrijgen. In biowinkels maak je de meeste kans om deze gezonde wortel te bemachtigen en ook bij de toko liggen ze in de schappen. Je kunt ook online kijken. Let er bij aankoop op dat je een stevig en fris ruikend exemplaar uitkiest.
Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper. Laoswortel wordt in Indonesië gezien als een pepmiddel en een afrodisiacum.
Verse laos heeft eenzelfde wortelachtige vorm, maar de smaak en geur zijn echt anders dan die van gember. Niet zoet-pittig, maar eerder pijnboom-achtig en sterk. Sommige mensen vinden de smaak citrusachtig, anderen vinden het naar zeep ruiken.
Galangawortel of laos is familie van de gember en de kurkuma en is rijk aan antioxidanten. Galanga wortel heeft een scherpe, pittige smaak en wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Tegenwoordig is het een heerlijke specerij om allerlei gerechten op smaak te brengen.
Laos is een geneeskrachtig kruid en wordt in Azië veel toegepast vanwege de medicinale eigenschappen. Het wordt gebruikt om ademhalingsproblemen en misselijkheid te verlichten. Ook bevordert het de spijsvertering en helpt het tegen darmklachten.
Djahe is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast djahe is er ook ketoembar (gemalen koriander), Laos (gemalen galangawortel) en djintan (gemalen komijnzaad).
Laos ligt vers, gedroogd en in poedervorm in de winkel. Wanneer een recept aangeeft dat het 1 centimeter laos nodig heeft dan is een halve eetlepel laospoeder voldoende.
Laos is het hele jaar door verkrijgbaar. Wat is de houdbaarheid van de laos: Je kunt laos het beste in plastic in de koelkast bewaren. In de diepvries kan ook; dan is de wortel maandenlang houdbaar.
Laos wordt gemaakt van de wortels van de galangaplant. De galangaplant is familie van de gemberplant en heeft een prikkelende, citrusachtige smaak. Gemalen Laos is een goed alternatief voor verse galangawortel en is bovendien een stuk langer houdbaar.
Een volle theelepel laos vervangt 2 ½ centimeter gedroogde wortel. Gedroogde laos moet voor gebruik in plakjes gesneden worden en dertig minuten ondergedompeld in kokend water geweekt worden. Het weken is niet nodig als men de gedroogde plakjes gebruikt in gerechten die lang gestoofd (of gekookt) moeten worden.
Laospoeder- Laoswortel (Alpinia galanga) ofwel de galangawortel, heet ook wel Thaise gember of maagwortel. Deze tropische plant is familie van gember en groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied. Laos gebruikt men zowel als verse wortel als in gedroogde, vermalen vorm veel.
Laos bestellen | Albert Heijn.
Laos heeft een fruitige, licht gemberachtige smaak. Het is een smaakmaker in diverse gerechten, waaronder soepen en currypasta's. Ook in gerechten als aardappelsoep, bij schapenvlees, rundergebraad en salade is Laos erg lekker. Probeer laos ook eens bij haringgerechten en Oosterse gerechten.
Citroengras is een soort gras. De Indonesische naam is sereh. De stengels hebben een frisse, citroenachtige en licht gemberachtige smaak. Citroengras wordt niet rauw gegeten, maar altijd meegekookt of gestoofd.
Kentjoer is niet hetzelfde als laos, hoewel beide behoren tot de galangal-familie. Buiten de koelkast droogt kentjoer snel uit, maar het kan nog steeds gebruikt worden in stoofschotels.
Koop laos die er fris lichtgeel uitziet, met lichtroze uitsteeksels. Gedroogd of in poedervorm heb ik nog nooit gebruikt. Verse laos heeft natuurlijk de beste smaak en geur en bovendien niet heel duur: rond € 2,00 voor 100 gram. Hier kan je heel veel currypasta en soep mee maken.
Ketoembar wordt gemaakt van gedroogde en gemalen zaden van de koriander plant. Het heeft een mildere smaak dan verse korianderblaadjes.
Ketoembar = korianderzaad. Koenjit = Kurkuma of geelwortel.
Is laos komijn? Laos kruiden worden met name in de thaise en indonesische keuken gebruikt. Laos is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast Laos is er ook djintan (gemalen komijnzaad), ketoembar (gemalen korianderzaad) en djahe (gemalen gemberwortel).
Voor Indonesische kruiden hoef je niet meer naar de toko. Voordeelkruiden heeft namelijk een uitgebreid assortiment lekkere kruiden die je in de Indonesische kruiden kunt gebruiken. Geef met onze Indonesische kruiden een heerlijke smaak en geur aan je nasi, bami, of gado-gado.
De jonge scheuten en bloemen kunnen rauw worden gegeten. Het is vooral de wortel die wordt gebruikt voor het kruiden van allerlei gerechten zoals soepen en currygerechten.
De plant gedijt zowel op schaduwrijke als zonnige plaatsen op voedselrijke niet te natte grond. In het wild zie je de plant vooral op open plekken in het bos, tot op een hoogte van 1.200 meter. De teelt van laos gaat als volgt. Stukjes rhizoom worden in een kuiltje in de grond gedaan en afgedekt met compost.
kentjoer word ook gebruikt als medicijn tegen allerlei ziektes zo heeft onderzoek uitgewezen dat het onder meer helpt tegen trombose en hersenaandoeningen. het kruid maakt een stof aan die je hersenen beschermt tegen beschadiging. Verder helpt kentjoer bij winderigheid en is het slijmoplossend.