Het kan gebeuren dat je door omstandigheden niet langer voor een konijn of knaagdier kunt zorgen. In dat geval kun je het (gezonde) dier naar het Knaagspoor brengen en doe je afstand van je huisdier. Dit betekent dat we de zorg van het dier overnemen en op zoek gaan naar een nieuwe eigenaar.
Naar een opvang brengen
Er zijn verschillende goede konijnenopvangen in Nederland. Deze kun je vinden op de website van de Stichting Konijnenbelangen. Je bent er dan van verzekerd, dat er goed voor je konijn wordt gezorgd en er gezocht zal worden naar een goed tehuis met een ander konijnenmaatje en lekker de ruimte.
De kinderboerderij neemt, als er plek is, cavia's en konijnen aan. Je doet dan blijvend afstand van je dier. Bel of mail altijd van tevoren om te vragen of we plek hebben.
De Konijnenherberg – De Konijnenherberg. Bij de Konijnenherberg kunt u terecht als u een konijn wil adopteren, als u een konijn wil afstaan of als u vakantie- opvang zoekt voor uw konijn of cavia. Met zo'n 20 jaar ervaring met konijnen is uw dier hier in goede handen.
Wanneer u begint met het houden van konijnen of een maatje zoekt voor uw huidige konijn, kunt u natuurlijk bij de dierenwinkel of het tuincentrum terecht. Denk aan winkels zoals de Boerenbond/Welkoop, de Discus, Intratuin en Coppelmans.
Een konijn koop je bij een fokker, in een dierenwinkel of je adopteert het bij een asiel of knaagdierenopvang.
Een konijn is meestal niet duur in aanschaf, de prijs van een jong konijn begint vanaf ongeveer 15 euro, soms zelfs nog lager. Raskonijnen zijn vaak wat duurder.
Als je afstand doet van je huisdier, teken je een afstandsverklaring waarmee het asiel eigenaar wordt van het dier. Om de huisvesting, voeding en medische zorg te kunnen betalen, vragen we een onkostenvergoeding voor het opvangen van je huisdier.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
1) Konijnen zijn heel intelligent
Sommige rassen zijn zelfs heel goed te trainen. Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen. Onprettige ervaringen en emoties zullen ze niet gauw vergeten.
Tamme konijnen kunnen, anders dan hun wilde soortgenoten, slechts zeer korte tijd in het wild overleven. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste onderkennen tamme konijnen geen gevaar. Wilde konijnen slaan op de vlucht bij confrontatie met roofdieren, honden, katten of mensen.
Je vindt ze terug in dierenwinkels waar ze meestal te klein en te jong verkocht worden. Van katten en honden is het algemeen geweten dat je deze beter via een erkende fokker koopt of je kan ze uit een asiel gaan halen.
1 konijn/ cavia € 5,00 per nacht. 2 konijnen/ cavia's in 1 hok € 8,00 per nacht. Heeft u meer dan 2 konijnen/ cavia's dan zijn de kosten in overleg. Voor konijnen is er de mogelijkheid om een groot verblijf te reserveren.
Konijnen van gemiddeld formaat (2 tot 5 kg) leven het langst, namelijk 7 jaar. Kleine rassen (tot 2 kg) volgen met een gemiddelde leeftijd van 6,3 jaar.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Hij bijt niet hard, maar doet dit als waarschuwing: 'Weg die voet, ik moet er langs! ' Een konijn kan ook (zacht) bijten om aandacht te trekken, bijvoorbeeld als je ophoudt met aaien. Door even kort te bijten vraagt hij of je door wilt gaan.
Alert gedrag
Languit liggen, met de oren overeind en het staartje omhoog: Het konijn is niet bang, maar ziet wel iets interessants in zijn omgeving, dit kan heel goed een konijn van het andere geslacht zijn! Eén oor omhoog: Als een konijn met één oor omhoog ligt of zit, is hij half geinteresseerd in iets.
Konijnen hebben scherpe tanden waar ze hard mee kunnen bijten. Dit doen ze niet omdat ze een hekel aan mensen hebben. Het is natuurlijk gedrag dat ook bij konijnen voorkomt die als huisdier worden gehouden. Bijten is een manier om te communiceren.
Hoewel de meeste mensen twee konijnen houden, is ook drie of vier een goede optie. Zorg ervoor dat het konijnenhok en de ren groot genoeg zijn, of schaf meerdere hokken en een grote ren aan om uw dieren voldoende ruimte te geven.
De Vlaamse reus is een echt Belgisch ras dat sinds 1848 in Nederland erkend wordt. Dit grote konijnenras weegt maar liefst 6 tot wel 8 kg. Een Vlaamse reus heeft een vriendelijk en betrouwbaar karakter. Hij reageert goed op andere konijnen, mensen, kinderen maar ook op dieren.
Het blijft een kwestie van aanvoelen. Wel kunnen we als vuistregel geven dat u eens per twee weken het gehele verblijf schoon moet maken, als u twee tot drie keer in de week de 'wc-hoek' schoonmaakt. Daarbij merken we op dat u het hok beter een keer te veel dan te weinig kunt verschonen.