Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Bijna alle textiel mag in de inzamelingscontainer - ook als het versleten of kapot is. Kleding, handdoeken, lakens, gordijnen, knuffels en schoenen gooi je in de container, verpakt in dichte plastic zakken.
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt deze spullen ook naar de kringloopwinkel brengen. Sommige goede doelen zamelen oude kleding huis-aan-huis in.
Gooi de kussens weg als je geen andere mogelijkheden meer hebt. Als je geen andere opties meer hebt, dan is soms het enige wat je nog kunt doen om je kussens in de vuilnisbak te gooien. Je kunt ze ook naar het afvalbrengstation van je gemeente brengen.
Stop je zak met kleding in de bak
Natuurlijk gooi je je oude kleren en schoenen niet bij het restafval. Je brengt ze gewoon naar de textielbak (of kledingcontainer). Je mag daar vrijwel alle kleren en schoenen in stoppen, ook als ze gescheurd of versleten zijn.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Milieuparken. Je kunt jouw oude schoenen en textiel (zoals jassen, jurken, broeken, truien en gordijnen, dekens, lakens) ook inleveren bij een milieupark. Spullen die nog kunnen worden hergebruikt, gaan naar een Kringloopwinkel.
Hoe aanbieden? Textiel deponeer je in een gesloten zak in de textielcontainer. Onderaan deze pagina kan je een textielcontainer in jouw buurt vinden. Je kan er ook mee terecht op je recyclagepark.
Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval tussen de kleding uitgehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit. Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming.
Als je een kledingstuk echt niet meer gaat dragen, wat kun je er dan het beste mee doen? 'Je kunt het in een bak van het Leger des Heils of Sympany doen. Alles wat je daarin gooit, wordt verkocht aan bedrijven.
In de BEST-tas kunt u boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel kwijt. De spullen mogen nog bruikbaar of kapot zijn. De tas wordt gratis bij u aan huis opgehaald en dat is 'Best makkelijk'! Door de BEST-tas krijgen gebruikte spullen een tweede leven en worden materialen gerecycled.
Luchtdichte oplossing
Plooi je dekbed en steek het in een grote zak van licht plastic. Omsluit de open kant van de zak met je hand en steek de slang van je stofzuiger erin. Zuig de lucht uit de zak terwijl je die met je hand luchtdicht houdt. Sluit de zak zonder weer lucht in de zak te laten komen.
Oud laken wordt strandmat
Een hoeslaken is ideaal om als strandmat te gebruiken. Je hebt voldoende ruimte en je spullen (en baby) blijven relatief zandvrij. Voor een picknick is het ook ideaal. Je zet in de vier hoeken je spullen neer en klaar!
De truc. Gebruik deze simpele truc voor het opbergen van je beddengoed: stop het laken en de overtrek in een van de kussenslopen. Stapel ze vervolgens naar grootte op in de kast (eenpersoons, tweepersoons) óf per kamer (slaapkamer, kinderkamer, logeerkamer).
Naast herbruikbare kledij en schoenen worden nu ook versleten (lees: met een 'klein defect') kledij, schoenen, handdoeken, lakens en andere stoffen via de textielcontainer ingezameld. Voorwaarde is wel dat het textiel droog en proper moet zijn. Nat en besmeurd textiel (bijvoorbeeld met verf) hoort in het restafval.
Waar kan ik mijn oude kleding en textiel doneren aan Leger des Heils ReShare? Kijk op onze containerlocator of bel gratis 0800 0322 voor het dichtstbijzijnde inzamelpunt voor kleding en textiel bij jou in de buurt.
Oude kleding, schoenen en tassen kun je nu een tweede leven geven via Cash4YourFashion. Consumenten kunnen hun spullen in een doos of vuilniszak stoppen en naar de inzameldepots van Cash4YourFashion brengen. Voor elke kilo krijg je 0,65 euro.
€0,40 per kilo. We zamelen kleding en schoenen in die u zelf niet meer draagt, maar nog wel zo mooi, netjes en modieus is dat we er nog iemand een plezier mee kunnen doen. Dit wordt bij ons gewogen en ingenomen en u krijgt het aantal kilo's dat hieraan voldoet direct contant of per bank uitbetaald!
Textielcontainers | De Kringloopwinkel. Voor het schenken van herbruikbare kledij kan je terecht bij de ongeveer 145 textielcontainers. Je vindt ze in je gemeente langs straten, op pleinen en op een aantal recyclageparken.
Spullen doneren voor vluchtelingen kan via het platform van VluchtelingenWerk Nederland. Hier vindt u een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen. En informatie over het doneren van spullen. Ook kunt u er een eigen initiatief aanmelden.
1 maart 2022. De WHOE heeft op 1 maart een inzamelingsactie voor Oekraïne gehouden. Naast verbandmateriaal, paracetamol zijn ook dekens, dekbedden, handdoeken en diverse andere spullen uit heel Nederland ontvangst genomen. Ook mochten we diverse financiële bijdragen ontvangen voor de financiering van het transport.
Maar op lokaal niveau, voor de lokale opvang van vluchtelingen, kan men wel nog steeds spullen gebruiken. Daarnaast vragen organisaties als UNICEF, een organisatie die opkomt voor het welzijn van kinderen, vooral om financiële donaties.