Agar Agar bestellen doe je eenvoudig online bij Holland & Barrett.
Waar te koop
Agar agar is te koop bij biosupermarkten als Ekoplaza, Aziatische supermarkten en gewone supermarkten.
Swallow Globe Brand Agar agar powder bestellen | Albert Heijn.
Agar-Agar wordt gewonnen uit algen, heeft een neutrale smaak en is een goed alternatief voor gelatine. Met het geleermiddel van Lecker kun je gelei, jam, crèmes en taarten maken. 1 theelepel (ongeveer 5 g) is gelijk aan 6 vellen gelatine en is voldoende voor 500 g fruit of 500 ml vloeistof.
Het grote verschil zit hem vooral in de structuur. Agar geeft een stevige vaste gelei en gelatine een flexibelere gelei. Ook kan Agar niet goed tegen een hoge zuurgraad, terwijl gelatine niet tegen bepaalde enzymen kan zoals die van ananas, papaya en kiwi. Een voordeel van Agar is dat het zijn bindkracht behoudt.
Gezondheidsvoordelen: Agar-agar bevat weinig calorieën en heeft geen vet- of cholesterolgehalte. Het is ook een bron van vezels en bevat mineralen zoals calcium en ijzer. Bovendien kan agar-agar helpen bij een gezonde spijsvertering vanwege zijn vezelrijke eigenschappen.
Staven en vlokken hebben een kooktijd van ongeveer 20 minuten, poeder hoeft slechts enkele minuten te koken. Eén gram agaragar vervangt 3 gram gelatine. Net als gelatine, moet je agaragar weken in ruim water. Vlokken en poeder lossen vaak rechtstreeks in de vloeistof op, maar de staven moet men goed uitknijpen.
Als geleermiddel kan je het natuurlijk vervangen door gelatine. Andere opties zijn pectine, tapioca of Arabische gom. Er zijn een paar redenen waarom je agar agar zou willen vervangen. Ten eerste neemt net als bij gelatine de bindkracht af; na enkele dagen zal je gelei waterig worden.
Je kan Agar Agar ook gebruiken in koude bereidingen. Je mengt de juiste hoeveelheid Agar Agar met een beetje vruchtensap of water. Laat deze mengeling enkele minuten koken en voeg ze toe aan je bereiding. Voor toetjes die geserveerd worden in een kommetje, heb je een heel lichte gelei nodig.
Agar agar is net als gelatine een geleermiddel. Het is een plantaardig product gemaakt van algen. Het is smaak- en reukloos en geschikt in allerlei recepten. Gebruik het bijvoorbeeld in een (vegan) cheesecake, pudding of in sauzen.
Gebruik: Agar agar gebruik je altijd in warme vloeistoffen, want pas dan gaat agar echt werken. Gelatine gebruik je juist in koude gerechten. Smaak: Agar agar is neutraal van smaak, waar gelatine een licht bijsmaakje heeft.
De bindkracht van agar-agar is groter als dat van gelatine. 4 à 5 gram geconcentreerd agar-agar poeder of 10 gram sticks of vlokken staat gelijk aan 12 blaadjes gelatine en is dus voldoende voor een liter vloeistof.
Agar agar is verkrijgbaar in poedervorm en de verhouding is voor 10 blaadjes gelatine ongeveer 4 gram agar agar op een liter vloeistof.
Agar-agar, of gewoon 'agar' zoals het ook wel genoemd wordt, is een vegan bind- en geleermiddel. Je kunt er taarten of toetjes door op laten stijven, soepen mee binden of pudding mee maken. Het wordt gemaakt van gedroogd roodwier, dat is een soort alg/zeewier.
In de regel kan je deze verhouding gebruiken: 4 gram agar agarpoeder op 1 kilo fruit (voor confituur/jam en marmelade) 4 gram agar-agarpoeder op 1 liter vloeistof naar keuze (water, plantaardige melk, vruchtensap, …)
Agar agar (E406) is een plantaardig alternatief voor gelatine dat zowel geschikt is voor vegetariërs als voor veganisten. Agar agar is namelijk afkomstig uit een bepaalde soort rode algen. Agar agar poeder is wit, kleurloos en smaakloos. Een gram agar agar vervangt ongeveer drie gram gelatine.
Dit fruit is meestal al gekookt. Soorten fruit die vers niet werken met gelatine zijn onder andere papaya, vijgen, ananas en kiwi, maar ook gember kun je beter niet met gelatine mengen. Mocht je nog vragen hebben over gelatine, stel ze dan hieronder.
Bladgelatine of Poedergelatine
Een groot verschil tussen de functionaliteit van bladgelatine en poedergelatine is er niet, dus de keuze is aan jou. Omrekenen van blad naar poeder is niet nodig. Als in een recept 5 gram bladgelatine staat, dan kun je dit één op één vervangen door hetzelfde grammage poedergelatine.
Gelatine is in de basis een bind- en geleermiddel dat het mogelijk maakt om een vloeistof te binden, waardoor de structuur van de vloeistof transformeert tot een stevig en gebonden product. Hoe meer gelatine je gebruikt ten opzichte van de hoeveelheid vloeistof, hoe steviger het eindproduct wordt.
Agaragar of agar is een witachtige, smaak- en reukloze, onvertakte polysacharide die uit de celwanden van sommige soorten roodwieren gewonnen wordt, voornamelijk op Sri Lanka, op Java en in Japan.
Agar agar vs arrowroot
De werking van agar agar is echt anders dan die van arrowrootpoeder. Agar agar geleert en wordt stijf zodra de vloeistof afkoelt. Arrowrootpoeder is geen geleermiddel, maar een bindmiddel. Je gebruikt dit dus meer in warme gerechten, om bijvoorbeeld soep of saus te verdikken.
Pectine en agar agar zijn beide plantaardige geleermiddelen, onmisbaar bij het maken van jam en gelei. Pectine is een restproduct uit de vruchtensapindustrie, het wordt gewonnen uit de schillen van citrusvruchten en appels.
Hoe te gebruiken: De dosering van Agar Agar ligt tussen 2-10g per 1kg oplossing. Om een stevige gelei/gel te maken heb je ongeveer 7-10 g nodig. Week de Agar Agar in de vloeibare oplossing gedurende 5-10 minuten, breng dan zachtjes aan de kook onder voortdurend roeren tot alle Agar Agar is opgelost.
De dosering verschilt per merk, maar globaal gezien bindt 2 gram Agar Agar een liter vloeistof en zo'n 500 gram vruchten. Wil je wat extra bindkracht, gebruik dan wat arrowroot extra.