Nee, accuzuur mag niet meer los verkocht worden! Vanaf 1 februari 2021 is dit onder nieuwe wetgeving niet meer toegestaan. Vanaf deze datum is de EU verordening 2019/1148 over het op de markt brengen en het gebruik van precursoren voor explosieven van toepassing.
Accuzuur, ook wel zwavelzuur 37% genoemd, is een mengsel van water en zwavelzuur. Zwavelzuur is verkrijgbaar in verschillende toestanden. Denk hierbij aan de zuivere toestand, vloeibare toestand, gasvormige toestand of een vaste toestand.
Sinds 01-02-2021 is zwavelzuur met een percentage van meer dan 15% een gereguleerd product. Dat betekent dat het alleen verkocht mag worden aan bedrijven of particulieren met een vergunning, die werkzaamheden uitvoeren met deze gereguleerde producten.
Zuurspatten op de huid en kleding onmiddellijk met soda of zeepsop neutraliseren en met veel water naspoelen. Heb je accuzuur ingeslikt, spoel dan direct je mond, eventueel een kleine hoeveelheid water drinken (maximaal 1 glas) en raadpleeg onmiddellijk een arts.
Het elektrolyt, ook wel accuzuur genoemd, is de vloeibare component in de lood-zuuraccu. Het bestaat uit een 37% oplossing van zwavelzuur (H2SO) in water (H2O). In de lood-zuuraccu vormt het elektrolyt niet alleen de geleidende component tussen de positieve en negatieve platen.
Het inademen van SO3 dampen en/of de bijhorende zwavelzuurmist kan onmiddellijke ademnood veroorzaken en enkele uren nadien leiden tot longoedeem. Contact van zwavelzuur of oleum met de huid zal leiden tot ernstige brandwonden als niet snel wordt gespoeld met een overmaat aan water of met een absorptiemiddel.
Loodaccu's bevatten accuzuur (elektrolyt), accuzuur is een corrosief product. Dit is een gevaarlijke stof en kan bij huidcontact of inslikken brandwonden veroorzaken. Als het op je kleren komt brand het er doorheen.
Hierdoor treedt het accuzuur uit de accu en verdampt het, om uiteindelijk in gasvorm de ruimte te vullen. Dit gas, H2S, is zeer giftig bij inademing! Omdat H2S zwaarder is dan lucht, blijft het laag bij de grond. Honden, katten, maar ook kleine kinderen zullen daarom eerder door het gas bevangen worden.
Een van de grootste afnemers van zwavelzuur is de kunstmeststoffenindustrie. Daarnaast wordt het toegepast als elektrolyt in loodaccu's, als (industrieel) schoonmaakmiddel, bij de synthese van sulfaatzouten, bij de raffinage van aardolie, als droogmiddel voor gassen en als reagens bij organische syntheses.
Kan ik als particulier 20L zoutzuur kopen? Ja dat kan, mits u ons via email of een klantbericht wil uit leggen waarvoor u het gaat gebruiken. Grote hoeveelheden en verdachte zaken zullen wij altijd melden.
De 98%-oplossing wordt ook wel geconcentreerd zwavelzuur genoemd en is een viskeuze olieachtige vloeistof, die om die reden vroeger wel vitrioololie werd genoemd.
Het bijvullen van de batterij mag alleen na het laden!!
Om te voorkomen dat er te veel bijgevuld wordt kan er een automatisch watervulsysteem geplaatst worden op de batterij, dit zorgt middels een vlottersysteem dat de batterij niet te vol gevuld kan worden.
Zwavelzuur is niet extreem giftig, maar contact met hoge concentraties kan leiden tot irritatie van de ogen en slijmvliezen, en van het ademhalingsstelsel. Ook kan het tanserosie veroorzaken.
Bedek de gelekte vloeistof met een royale hoeveelheid zuiveringszout, totdat de vloeistof niet meer bruist of bubbelt. Ruim de resterende vloeistof op met een dikke pasta van zuiveringszout en water.
Accu stink naar rotte eieren.
Een rotte eierenlucht zou kunnen komen door een overbeladen accu. Als je een heel sterke rotte eieren lucht ruikt pas dan wel op met open vuur. Die lucht is het zogenaamde knalgas en dat is bijzonder explosief.
Alle accucellen zijn gevuld met een mengsel van zwavelzuur met gedemineraliseerd water ook wel elektrolyt genoemd. In gedemineraliseerd water oftewel gedestilleerd water zitten geen verontreinigende stoffen meer. De accu is zover gevuld dat het vloeistof niveau boven de accu platen is.
Meestal lekken batterijen als ze een lange tijd in een apparaat zitten dat niet (meer) gebruikt wordt. De vloeistoffen in de batterij tasten het omhulsel aan. Daardoor kan het zijn dat de vloeistof naar buiten lekt.
Zwavelzuur wordt gemaakt van zwavel. Zwavel is een gele vaste stof en zit in verschillende mineralen in de aardkorst. Het zit ook in aardolie, waar we de meeste zwavel uithalen om zwavelzuur van te maken. Door zwavel te verbranden (onder hoge druk) en daarna met water te laten reageren kun je zwavelzuur maken.
De zuurweger is een buis met een ballonnetje waarmee het elektrolyt opgezogen kan worden. In de buis zit een drijver met een schaalverdeling van 1,08 (bovenaan) tot 1,30 (onderaan). In een geladen accu is, doordat de dichtheid van het zuur hoog is, het drijfvermogen ook hoog.
Je kan beginnen met zoutzuur, of waterstofchloride, soms ook "geest van zout" genoemd. Dit kan je kopen in flessen van 1 liter in de meeste doe-het zelf-zaken. Dit wordt vaak gebruikt om tegels te ontsluieren van cement. Moeilijker te vinden is zwavelzuur.
Zoutzuur is een waterige oplossing van het gas waterstofchloride. Bij aanraken kan het de huid aantasten en brandwonden veroorzaken, ogen en luchtwegen irriteren en als het ingeslikt wordt, tast het de keel en slokdarm aan.
Spoel de huid met lauw, stromend water gedurende minstens 30 minuten. Raadpleeg een arts als het letsel ernstiger is dan een lichte roodheid, bijvoorbeeld als het gaat om een wit- of grijsverkleuring, afschilferen, blaarvorming … Bij ernstige gevallen zal een behandeling in een brandwondencentrum nodig zijn.