Wanneer je op een van de heetste plekken ter wereld woont, is het moeilijk slapen. In het zuiden van Irak, waar het al dagen boven de 50 graden Celsius is en 's nachts slechts met zo'n 15 graden afkoelt, zijn veel mensen inmiddels doodop.
In Somalië regent het bijna nooit. Het is daar bijna elke dag minstens 30 graden en de gemiddelde temperatuur ligt rond de 50 graden.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
Waarom gaat de 50 graden dan niet eerder gehaald worden? Tot nu toe is de hoogst gemeten temperatuur ooit in Spanje 47,4 graden wat in augustus 2021 in Montoro (Córdoba) geregistreerd werd.
Hitterecord 25 juli 2019
Op 25 juli 2019 werd ook het hitterecord gevestigd. Op station Gilze-Rijen werd het toen 40,7 graden. Niet op alleen op Gilze-Rijen werd het warmer dan 40 graden. Ook andere stations in het zuiden en oosten gingen door de 40 graden grens.
Portugal verbreekt met 47 graden hitterecord: “Warmste dag in juli ooit gemeten” Europa kreunt onder warme temperaturen door een hittegolf. In verschillende landen stijgt de temperatuur boven 40 graden. In Pinhaõ, in het noorden van Portugal, werd 47 graden gemeten, en dat is een nieuw record.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Waar wij ons opmaken voor de eerste hittegolf van het jaar, is Frankrijk inmiddels aan een vierde hittegolf toe. Temperaturen tot wel 37 graden in het zuiden van het land gaan gepaard met extreme droogte. “De ergste droogte sinds het begin van de metingen in 1958”, volgens Météo-France.
In Portugal, Spanje, Frankrijk en Griekenland stonden tienduizenden hectaren in brand en moesten duizenden bewoners en toeristen een veilig heenkomen zoeken. De bosbranden worden aangewakkerd door een ongekende hittegolf – met temperaturen van meer dan 45 graden – een lange periode van droogte, en de harde wind.
1. Gran Canaria. We trappen de lijst af met de warmste plek van Spanje in de winter: het veelzijdige Canarische Eiland Gran Canaria. De combinatie van de Canarische Stroom en noordoostpassaat zorgt ervoor dat het klimaat en het zeewater op en om Gran Canaria jaarrond constant is.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
1: Mawsynram (India) Met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 11.872 mm per jaar, is Mawsynram nipt de natste plek van India. Ter vergelijking: in de natste gemeente van Nederland (Apeldoorn) valt er jaarlijks gemiddeld 925 mm.
Athene, Griekenland
Hier werd trouwens de hoogste temperatuur van Europa gemeten: 48 graden in 1977! Let wel op dat de winters een stuk frisser zijn: in het noorden van de hoofdstad is zelfs sneeuw niet uitgesloten!
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
In de weersvoorspelling voor de zomer van 2022 staat dat met name de maanden juni en augustus droog en warm zullen zijn. In de maand juli lijkt het iets meer te gaan regenen, maar zelfs dat is niet zeker. Als de wind niet uit het Westen, maar uit het Zuiden komt, zal het ook deze maand extreem warm worden.
"Groot-Brittannië heeft de twijfelachtige eer om momenteel de warmste plek van Europa te zijn", zegt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar. "Maar ook in het noordwesten van Frankrijk wordt het vandaag warmer dan 40 graden.
Smogalarm in heel Nederland
De warmste dag ooit werd op 25 juli 2019 gemeten in Gilze-Rijen. Het werd destijds 40,7 graden. In Zeeland werd het op die dag 40,6 graden. Of we het Zeeuwse óf Nederlandse weerrecord morgen gaan verbreken, is nog even afwachten.
Record temperaturen
De hittegolf duurde weliswaar langer dan gebruikelijk, maar is niet de langste in de geschiedenis is. In 2015 was er een hittegolf die 26 dagen duurde. Wel zijn er nu veel recordtemperaturen gemeten in zowel maximum- als minimumtemperaturen.
Werd het tijdens de hittegolf in juli nergens warmer dan 45,4 graden, gisteren tikte het kwik in de in het zuidoosten van Spanje gelegen regio van Murcia precies 46 graden aan. Het gebied had van AEMET ook een code rood voor de hitte gekregen, evenals tweede andere gebieden in het westen van Andalusië.
Het zuidoosten van Frankrijk heeft een mediterraan klimaat. In Toulouse en Nice wordt het in de zomer gemiddeld 29°C. Ook in de Elzas en het Rhônedal wordt het dikwijls meer dan 25°C. De Pyreneeën, Alpen en Centraal-Massief hebben een semi-landklimaat: warm in de zomer, koud in de winter.
In Nederland is een hittegolf een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn.
Siberisch koud
De koudste plek op aarde waar mensen wonen, is het noordoosten van Siberië. Daar staat het kouderecord op 67,8 graden onder nul. De laatste keer dat die temperatuur werd gemeten was in 1933.
Op 19 juli werd het extreem warm, in een deel van het land gaven we code oranje uit vanwege de hitte. Die dag werd het vrijwel overal warmer dan 35 °C en in Beek werd met 39,5 °C de hoogste temperatuur van de zomer gemeten. Augustus staat in de top 3 warmste augustusmaanden sinds 1901.
Vandaag 80 jaar geleden werd de laagste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Op 27 januari 1942 werd het in Winterswijk -27,4 °C.