Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Stro is te hard voor konijnen en kan verstoppingen veroorzaken. Brood is lekker, maar ook erg zout, dus: liever niet doen! Lik- en knaagstenen kunnen blaasstenen veroorzaken. Het konijn heeft ze ook niet nodig voor de tanden en kiezen, dus geef deze niet.
Bieslook, prei, uien, maar ook andere groenten zoals aardappelen, sjalotjes en rabarber zijn giftig en dodelijk voor uw konijn. Verder zijn champignons ook erg gevaarlijk voor uw konijn. Ze blijven namelijk achter als stukjes rubber in de darm.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al.
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen.
Voorbeelden hiervan zijn kersen, perziken, nectarines, abrikozen, pruimen, avocado's en olijven. Ook vallen walnoten en bramen hieronder. De hele vrucht is in principe giftig, maar zorg er zeker voor dat je beestje de pit niet te pakken krijgt. In de pit zit namelijk cyanide.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Konijnen kunnen verjaagd worden met ultrasoon geluid. De ultrasoon verjager is een verjager die een geluid uitstoot die vervelend is voor konijnen, hierdoor zullen de konijnen niet meer in uw tuin komen. Door de hoge toon zult u dit geluid zelf niet horen.
Afstand van konijn of knaagdier
Bij Het Knaagspoor kun je alleen afstand doen van een konijn of knaagdier als hiervoor telefonisch een afspraak is gemaakt via 088- 34 37 140.
Welke soorten kruiden mag een konijn eten: brandnetel, dovenetel, duizendblad, herderstasje, kamille, wilde kastanje, kleefkruid, klein hoefblad, paardenbloem, weegbree, zuring, peterselie. Ook de toppen van een brandnetel vinden konijnen lekker, maar laat het wel een dag liggen, zodat de 'brand' eruit is.
Ja, een paprika valt onder wat een konijn mag eten. De meeste konijnen zijn zelfs dol op hierop. Houd wel rekening met het feit dat je alleen de paprika zelf mag voeren, dus niet de groene steel. Het binnenkrijgen van de pitjes is niet gevaarlijk of gezond.
Normaal drinkt een konijn rond de 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht.
Ja, konijnen kunnen tomaten eten. Echter, je moet alleen maar rijpe tomaat geven aan je huisdier konijn als een traktatie. U moet er ook rekening mee houden dat tomatenbladeren, -stengels en -planten giftig kunnen zijn voor konijnen en moeten worden vermeden.
Geef je konijn dagelijks 20 gram biksbrokjes per kilo lichaamsgewicht. Vers hooi mag je onbeperkt geven. Bouw het geven van vers gras en groenten van jongs af aan op en geef het met mate. En zie fruit als snoep: je mag ze af en toe wel wat geven, maar niet te vaak, want dan krijgen ze teveel suikers binnen.
Konijnen mogen bloemkool, het is juist goed voor ze! Konijnen hebben behoefte aan variatie in hun voedsel om een optimaal niveau van gezondheid te behouden.
Een konijn mag nooit zonder water zitten, heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.
Het kan voorkomen dat konijnen of knaagdieren aan het tralies van de kooi of het hout van het hok knagen. Dit kan een teken van verveling of simpelweg de knaagbehoefte zijn. Probeer de leefomgeving zo interessant mogelijk te maken om te ontdekken. Zorg voor voldoende ruimte, knaagspeeltjes en ontdekkingsmogelijkheden.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Voer je konijn of knaagdier nooit vruchten, bladeren of takken van steenvruchten zoals pruimen, perziken, nectarines, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's!