Bekijk het geheugen in Windows taakbeheer
Druk Ctrl + Alt + Delete tegelijkertijd in op je toetsenbord. Ga naar 'Taakbeheer' Ga bovenin het venster naar het tabje 'Prestaties' Klik links op 'Geheugen'
Hoeveelheid en gebruik Intern geheugen controleren
Rechtermuisknop op de Startknop –> Taakbeheer –> meer details –> tabblad prestaties –> linksonder op de knop broncontrole openen klikken. Dit is toepasbaar op alle versies van Windows. Op deze manier kunt u controleren hoeveel intern geheugen (RAM) uw computer heeft.
In de meeste gevallen zitten de sloten voor je RAM geheugen naast de processor, rechtsboven op het moederbord. De processor is te herkennen aan de ventilator die hierop gemonteerd zit. Daarnaast zie je 2 of 4 bankjes met werkgeheugen erin.
Maar 8GB aan werkgeheugen is op dit moment meer dan genoeg om zonder problemen zwaardere taken als foto- en videobewerking te doen. Je computer zal dan niet eens een stuk trager reageren. Maar als je geregeld of dagelijks gebruik maakt van zwaardere software, dan is 8 GB of meer een logische keuze.
RAM staat voor Random Access Memory. Dit is het tijdelijke opslaggeheugen (of kortetermijngeheugen) van de computer. In het RAM-geheugen worden alle gegevens opgeslagen waarmee u op dat moment werkt, van de website die u bekijkt tot verplaatsingen van de muiscursor van de ene kant van het scherm naar de andere kant.
Je hebt minstens 4 GB RAM geheugen nodig om moderne toepassingen voor gamen te kunnen draaien. Als algemene vuistregel geldt eigenlijk al dat 8 GBgeheugen wordt aanbevolen om problemen met prestaties en/of snelheid te voorkomen. Sommige gamers vinden dat ze 16 GB nodig hebben, maar voor de meesten is dit niet nodig.
Druk Ctrl + Alt + Delete tegelijkertijd in op je toetsenbord. Ga naar 'Taakbeheer'. Ga bovenin het venster naar het tabje 'Prestaties'. Klik links op 'Geheugen'.
Schakel de programma's uit of verwijder ze bij het opstarten om het RAM-geheugen te vergroten. Om RAM vrij te maken, wordt aanbevolen om apps en programma's uit te schakelen en te verwijderen om op te starten vanaf het opstarten. Dit zal u effectief helpen het RAM-geheugen op een Windows-pc te vergroten.
De maximale hoeveelheid RAM-geheugen voor alle 32-bits Windows-besturingssystemen bedraagt 4 GB. Zelfs als uw moederbord meer RAM-geheugen kan herbergen, kan het besturingssysteem er niets mee doen, dus dat is zonde.
Over het algemeen geldt: hoe meer werkgeheugen, hoe sneller je laptop. Met meer RAM slaat je laptop meer tijdelijk geheugen op en voert daardoor meerdere taken tegelijkertijd en sneller uit.
De meeste computers hebben minimaal 4GB werkgeheugen. Dat is voor basisgebruik meestal genoeg. Bij af en toe internetten, e-mailen of tekstverwerken blijft je laptop soepel lopen, zo lang je het maar niet allemaal tegelijk doet.
Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken.
De computerspecificaties controleren via Apparaatbeheer
Klik met de rechtermuisknop op het Windows-menu en selecteer Apparaatbeheer. In een venster verschijnt een lijst met alles wat er in uw computer of laptop is ingebouwd.
Als u het intern geheugen van uw laptop wilt uitbreiden, dan hebt u daar andere geheugenmodules voor nodig dan voor een desktop pc. Voor het uitbreiden van het RAM-geheugen in een laptop hebt u zogenaamde SO-DIMM geheugenmodules nodig.
In Windows 10 doe je dit via Taakbeheer onder het menu Prestaties. Hier vind je of er DDR3, of DDR4 geheugen geïnstalleerd is en hoe snel deze is.
Start via de toetsencombinatie Ctrl+Shift+Esc het ingebouwde Taakbeheer. Klik op 'Meer details' onderaan en ga naar het tabblad Prestaties. Klik op Geheugen aan de linkerkant. Onder in het scherm zie je hoeveel slots bezet zijn en hoeveel er nog beschikbaar zijn.
Voor basis en hobbygebruik zit je rond de 4 en 8 gigabyte aan voldoende geheugen. Professioneel gebruik is al vaak 16 of zelfs 32 gigabyte. Wil je meer weten welke soorten RAM geheugen er zijn?
Leer hoe RAM van invloed is op de snelheid en prestaties van uw pc en hoeveel geheugen u mogelijk nodig hebt voor verschillende taken. RAM is sneller dan schijven bij het lezen en schrijven van informatie. Hoe meer geheugen uw apparaat heeft, hoe meer dit tegelijkertijd kan doen zonder vertragingen in de prestaties.
Tegenwoordig heb je in principe genoeg aan 2 tot 3 GB aan werkgeheugen omdat de apps nog niet zo extreem zwaar zijn voor je telefoon. In praktijk zul je dus nog geen 8 GB nodig hebben om je telefoon soepel te laten draaien.
RAM, ook wel intern geheugen of werkgeheugen genoemd, staat voor Random Access Memory. Deze kleine repen zijn een essentieel onderdeel van je computer, omdat je processor hier tijdelijke bestanden bewaart. Hoe meer RAM geheugen, des te meer processen je tegelijkertijd uitvoert.
Helaas: het RAM uitbreiden is niet altijd mogelijk. Zo zit je misschien al aan het maximaal beschikbare RAM. Check hiervoor de specificaties van het moederbord. Daarnaast ligt het ook aan het specifieke model van je apparaat of het überhaupt mogelijk is om het RAM te vervangen.
In tegenstelling tot RAM is ROM niet tijdelijk, maar permanent. Sluit je je computer af, dan wordt dit geheugen dus niet verwijderd. Anders dan RAM heeft ROM geen stroom nodig om data te kunnen bewaren.