Zo kan dit aanrechtblad niet goed tegen grote temperatuurverschillen doordat het hittegevoelige materiaal is. Een composiet aanrechtblad zet namelijk uit met grote temperatuurverschillen. Er kunnen hierdoor scheuren in komen en breuken ontstaan. Als dit gebeurt bij het blad heeft u niet meer de hygiënische afwerking.
Wil u van uw composiet aanrechtblad de kalk verwijderen? Maak dan gebruik van onverdunde azijn. Spoel na het verwijderen van de kalk van uw composiet aanrechtblad met azijn altijd even grondig na met water. Normaal onderhoud is de meest eenvoudige manier om uw composiet aanrechtblad te laten glimmen.
Composiet is erg hygiënisch tijdens het bereiden van jouw maaltijden, omdat er geen bacteriën ophopen in de poriën van het werkblad. Dit komt mede door de afwerking van het composiet. Een aanrechtblad van composiet is hittebestendig en een hete pan kan er zo opgezet worden.
Het materiaal is met name bij het gebruik van zuren (zoals bijvoorbeeld citroen) vlekgevoelig. Graag geven we je later nog aanvullende informatie over het gebruik en onderhoud van het composiet aanrechtblad.
Een aanrechtblad van composiet is erg vlekbestendig, omdat het een gepolijste oppervlakte heeft. Dit kan per blad wel verschillend zijn, bijvoorbeeld een matte oppervlakte (satin) zullen vlekken meer zichtbaar zijn.
Composiet vlonderplanken zijn onderhoudsvrij, omdat ze niet gevoelig zijn voor verkleuring, rot en vocht. De planken zijn zeer eenvoudig te monteren door gebruik te maken van onderbalken en bevestigingsclips.
Schoonmaken composiet werkblad
Agressieve schoonmaakmiddelen zijn sowieso niet aan te raden. Bijtende en schuurmiddelen vallen hieronder. Denk schoonmaakazijn, chloor en schuurmiddel zoals CIF. Het kan voorkomen dat composiet dof wordt.
Composiet keukenbladen zijn bestemd voor alle mogelijke omstandigheden. Het materiaal krimpt of scheurt niet. Een composiet werkblad is krasbestendig, stootvast, waterdicht en slijtvast.
COMPOSIET
Dit maakt dat het een heel sterk materiaal is dat waterdicht, krasvrij, vlekbestendig en hygiënisch is. Maar door de aanwezigheid van harsen is het wel warmtegevoelig. Hete potten of pannen kunnen blijvende kringen of verkleuringen veroorzaken en moeten dus altijd op onderzetters geplaatst worden.
Een blad van composietsteen is nagenoeg onderhoudsvrij. Voor de dagelijkse reiniging en bij lichte vervuiling kunt u een van de zachte huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals groene Dreft gebruiken of Wpro voor steen. Om vetvlekken te verwijderen van composietsteen, kunt u Cif cream (zonder citroen) gebruiken.
Composieten zijn door het gebruik van vezels uiterst sterk. Door gebruik te maken van verschillende versterkingsvezels, zoals glasvezels, koolstof of aramide, is de sterkte van het composiet naar wens te optimaliseren. Composiet overtreft in sterkte klassieke constructiematerialen zoals staal en hout.
Door de hardheid van het composiet is het materiaal krasvast, slijtvast en stootvast. Dit maakt composiet een goed materiaal voor aanrechtbladen. Door de hoge dichtheid van het composiet heeft het composiet een homogene dichte structuur. Hierdoor trekken vloeistoffen, vuil en vlekken moeilijk in het keukenblad.
Het verschil zit in een aantal factoren. Zo is keramiek beter bestand tegen vlekken dan composiet. Bepaalde voedingsmiddelen zoals thee, rode wijn, olie en vet zul je direct moeten verwijderen van een composieten blad. Keramiek is daarnaast hittebestendiger dan composiet.
Neem het blad dagelijks af met een lauwwarm sopje van water en een zacht schoonmaakmiddel. Gebruik hiervoor een spons of een niet-pluizende doek. Hiermee kunt u makkelijk een ruwer oppervlakte schoonmaken, zonder pluisjes achter te laten. Droog het blad tenslotte na met een schone doek.
Gebruik hiervoor een neutraal schoonmaakproduct zonder toevoegingen van onder andere zure of chemische toevoegen. Dreft of groene zeep zonder citroen zijn zeer geschikt voor het schoonmaken. Gebruik dus bijvoorbeeld geen Cif citroen of Dreft met citroen, aangezien deze schoonmaakmiddelen zuurhoudend zijn.
Heeft je composiet een doffe schijn, dan heb je wellicht last van kalkaanslag. In dat geval kan je het blad eens opkuisen met onverdunde azijn. Spoel steeds grondig na. Wil je het oppervlak iets grondiger schoonmaken, gebruik dan een sopje van warm water en wat CIF cream (wit neutraal).
Tegels en aanrechtbladen van Composiet repareren
Voor schade als putjes, inkepingen en diepe krassen in tegels en aanrechtbladen van composiet, zijn de reparatiesets van Proffill ontwikkeld. Deze reparatiesets zijn op basis van twee componenten waardoor de reparatie vele malen sterker is dan reguliere reparatiesets.
Breekbaarheid: Houtcomposiet is een zeer zacht en breekbaar materiaal.
Graniet; is het hardste en sterkste materiaal voor een keukenblad. Dit materiaal is krasbestendig. Je kunt er dus op snijden en je kan er ook hete kookpotten op zetten. Het heeft een elegante uitstraling en is erg duurzaam.
Composiet zal niet kromtrekken of scheuren
De eerste generatie composiet heeft veel problemen gekend. Dat is uitgebreid te lezen op internet.
Kortere levensduur: Hoewel composiet facings duurzaam zijn, gaan ze over het algemeen niet zo lang mee als porseleinen facings. Ze zijn gevoeliger voor slijtage en verkleuring na verloop van tijd, vooral als ze worden blootgesteld aan sterk gekleurd voedsel, dranken en tabak. Meestal gaan ze vier tot acht jaar mee.
Voor het dagelijks onderhoud volstaan een vochtige doek en een neutraal schoonmaakproduct (afwasmiddel bijvoorbeeld), ofwel een oplossing van azijn met water.
Het verschil tussen graniet en composiet
Graniet is minder dicht en poreuzer dan composiet. Hierdoor is het gevoeliger voor bijtende stoffen en dringt vocht sneller het keukenblad in.
Onderhoud composieten werkblad
Bij de dagelijkse reiniging wordt aangeraden een vochtige doek te gebruiken en een neutraal schoonmaakmiddel zoals allesreiniger.
Verkleuring: Hoewel composiet facings aanvankelijk een natuurlijke kleur hebben, kunnen ze na verloop van tijd enigszins verkleuren.