Zwangerschapscholestase is een aandoening die vooral in het laatste trimester van de zwangerschap optreedt en wordt gekenmerkt door jeuk over het hele lichaam (meestal ook handpalmen en voetzolen).
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpal- men en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Na de bevalling
Vaak neemt de jeuk al binnen een dag af en verdwijnt binnen een week. Dit geldt voor zowel gewone zwangerschapsjeuk als voor zwangerschapscholestase. Vrouwen die Ursochol gebruiken, kunnen veilig borstvoeding geven aan de baby. De cholestase verdwijnt vanzelf en je lever herstelt weer.
De eerste keus is Ursochol. Daarnaast kun je voor de nacht een medicijn gebruiken waardoor je beter slaapt zoals hydroxyzine. Ursochol verbetert het vervoer van gal vanuit de lever naar de galblaas. Veel vrouwen krijgen minder last van jeuk.
Icterus ontstaat bij een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed, het bilirubine wordt dan afgezet in huid en sclerae. Het oogwit is geel verkleurd. De ontlasting is ontkleurd en de urine is donker van kleur. Bij een te hoog galzoutgehalte in het bloed bestaan er vaak ook jeukklachten.
Stress kan een oorzaak zijn. Heb je vaak spanning, probeer dan stress- en angstklachten te verminderen. Ook je organen of bepaalde medicijnen kunnen een oorzaak zijn van jeuk van binnenuit. Daarom is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts als je jeuk van binnenuit ervaart.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer uitdrogen van de huid te voorkomen: niet te vaak, lang en heet douchen/in bad gaan.
Zwangerschapscholestase is een aandoening die vooral in het laatste trimester van de zwangerschap optreedt en wordt gekenmerkt door jeuk over het hele lichaam (meestal ook handpalmen en voetzolen). Wordt 's nachts vaak erger en kan als ondraaglijk worden ervaren.
Jeuk is een complex en lastig te controleren probleem bij nierpatiënten. Veel patiënten hebben er last van, maar artsen begrijpen nog niet volledig waar de jeuk vandaan komt. Waarschijnlijk spelen zowel schadelijke stoffen als afweerreacties een rol.
Een droge huid is gevoelig, schilfert vaak en kan jeuken. Ga niet te vaak en te lang onder de douche of in bad. Gebruik lauw of warm water.
Een deel van de vrouwen krijgt wel tekenen van schade aan de lever. Je kunt wat geel worden, donkere urine krijgen, vette ontlasting of ontkleurde ontlasting krijgen. Daarnaast kun je last hebben van een onprettig gevoel onder de ribben rechts.
Na de bloedafname weten we na enkele dagen de uitslag. Wanneer u verhoogde galzure zouten heeft, is er sprake van zwangerschapscholestase. Soms heeft u jeuk en zien we geen afwijkende waarden in het bloed. Als uw jeukklachten blijven bestaan, herhalen we na 1-2 weken het bloedonderzoek.
De belangrijkste oorzaak voor jeuk aan de voeten is een droge huid. Deze klacht treedt vooral in de wintermaanden op. Ouderen hebben sneller last van droge voeten (en een droge huid in het algemeen) omdat op oudere leeftijd de talgklieren minder talg aanmaken.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Ook galstenen kunnen de afvoer van gal blokkeren. Klachten door galstuwing zijn hevige jeuk, gele kleur van huid en slijmvliezen en vettige, licht gekleurde ontlasting. Verder kan galstuwing door zwangerschap ontstaan. Door de verandering in hormonen kan de gal langzamer worden afgevoerd.
Je hebt jeuk overal.
Je nieren hebben moeite om de balans te houden met mineralen en andere stoffen; dit kan tot onder andere jeuk en een droge huid leiden, maar ook tot botziektes.
Bij patiënten met jeuk bij eindstadium nierfalen: Start met een neutrale vette crème (zoals cetomacrogolcrème met 20% vaseline of koelzalf) als er sprake is van een droge huid. Bij een minder droge huid is een gewone crème (zoals ureumcrème of cetomacrogol crème zonder toevoegingen) een goed alternatief.
De huid is de enige plek waar je jeuk kunt voelen. In de organen binnen in het lichaam, zoals het hart, de nieren en de lever, kan dat niet. Via meer dan een miljoen zenuwuiteinden in de huid kan het jeuksignaal binnenkomen.
De jeuk kan behandeld worden met een anti-jeukmiddel (anti-histaminicum). Als er sprake is van osteoporose, kan deze behandeld worden met bisfosfonaten of oestrogeenpleisters op de huid als je in de menopauze bent.
De jeuk kan je uit je slaap houden. Dat is erg vervelend en kan je opbreken. Maar als je cholestase hebt, is dit niet gevaarlijk voor je gezondheid.
Cholestase is galstuwing door vernauwing of afsluiting van de galgangen die de gal van de lever naar de darm voeren. De obstructie kan veroorzaakt worden door galstenen (in de meerderheid van de gevallen) maar ook bijvoorbeeld door een levertumor, galwegtumor of pancreastumor.
Bij kwetsuren ontstaat dan een neuropathie. Deze neuropathie uit zich dan met ernstige jeuk, en vervolgens kan ook neuropathische pijn ontstaan, met gevoelsstoornissen en zelfs hyperpigmentatie van de huid. Dus samengevat: jeuk, pijn, prikkelingen en overgevoeligheid of ongevoeligheid van de huid voor prikkels.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die kan berusten op een stofwisselingsstoornis. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is dan jeuk.