Voor de productie van tequila wordt de agave gekookt, terwijl mezcal veelal wordt gerookt en hierdoor een rokerige smaak heeft. Daarnaast moet tequila gemaakt zijn van de blauwe Weber agaveplant, terwijl het voor mezcal niet uitmaakt welke agaveplant wordt gebruikt.
Tequila is gemaakt van het hart van de blauwe Agaveplant en kan tot 90 kg wegen. In Mezcal worden wormen gebruikt om de aanwezigheid van Agave aan te tonen. Daarnaast zou het beestje ook extra smaak aan het product geven.
Vroeger werd de larve toegevoegd aan de fles om het alcoholgehalte te garanderen. Als de larve gruis werd, wist men dat het alcoholgehalte te laag was. Hedendaags zijn de flessen met worm vaak van minderwaardige kwaliteit.
Tequila moet voor minstens 51% uit agavesap bestaan. De rest is meestal suikerriet. Deze tequila's worden ook mixto genoemd. Hoge kwaliteit tequila's bestaan voor 100% uit Agave tequilana.
Tequila mag alleen tequila heten als het van de blauwe weber-agave (ook wel agave tequilana genoemd) wordt gedistilleerd, en in een van de vijf tequilaregio's in Mexico wordt geproduceerd. Om wettelijk tequila te mogen heten moet het voor 51% uit agave bestaan. Dit wordt dan aangevuld met een distillaat van suikerriet.
Tequila is een goed digestief
De agaveplant bevat een hoge hoeveelheid inuline, een oplosbaar voedingsvezel. Inuline bevordert de aanmaak van goede bacteriën in je darmflora. Deze probiotica hebben een positief effect op je darmen, hart en stofwisseling.
Een shotje tequila bevat 64 bevat 64 calorieën en 0 gram vet en koolhydraten. 30 ml Amaretto bevat 110 calorieën en 0 gram vet en 17 gram koolhydraten. 30 ml rum bevat 65 calorieën en 0 gram vet en koolhydraten.
Dan komt één van de betere jongens: de reposado. Dit is Tequila die meer dan twee maanden tot een jaar gerijpt is in houten vaten. Het zorgt ervoor dat de smaak zachter wordt en het een licht bruine kleur krijgt. Mijn favoriet: Cava de Oro, maar ook een Jose Cuervo is zeker de moeite waard.
Tequila sunrise is als een echte zonsopgang in je glas. Het is geel en rood en helder en zoet.
Tequila is een Mexicaanse gedistilleerde drank en heeft een minimale alcoholpercentage van 35% vol. Tequila dient voor minstens 51% uit agavesap (agave tequila) te bestaan en is gezoet.
Voor de productie van tequila wordt de agave gekookt, terwijl mezcal veelal wordt gerookt en hierdoor een rokerige smaak heeft. Daarnaast moet tequila gemaakt zijn van de blauwe Weber agaveplant, terwijl het voor mezcal niet uitmaakt welke agaveplant wordt gebruikt.
Mezcal & tequila; de overeenkomsten
Mezcal en tequila hebben met elkaar te maken, maar het zijn toch echt twee verschillende drankjes. Wat ze gemeen hebben is dat ze allebei hun oorsprong in Mexico hebben en dat ze van de agave plant gemaakt worden.
Zo drink je voortaan shortjes zonder iets van de alcohol te proeven: als eerste moet je helemaal uitademen. Vervolgens neem je het shotje. En dit is dus alles! Je zou het haast niet geloven maar het werkt dus echt.
'Gouden' tequila is niet per se beter.
Veel mensen zeggen dat ze liever "gouden" of "bruine" tequila hebben, maar volgens Hare zegt de kleur niet per se iets over de kwaliteit. Er zijn vele soorten tequila. "Blanco" bijvoorbeeld is wit en is tequila in zijn puurste vorm. Dit wordt ook wel zilveren tequila genoemd.
Dan vliegt het geld je portemonnee uit. Aan een shotje ben je in de kroeg al gauw €4,- kwijt. Met dezelfde €4,- kun je thuis 4,6 shotjes schenken.
Afhankelijk van de drank die u gaat consumeren, kan de hoeveelheid shots veranderen. Als je bijvoorbeeld kiest voor rum, gin, wodka of whisky, kun je tot 18 shots per fles krijgen. Als u de voorkeur geeft aan veel sterkere dranken, zoals tequila of aguardiente, bedraagt het aantal 24 dranken per fles.
Met zout kon je de smaakpapillen net genoeg verdoven om de drank naar binnen te kunnen werken. Dat moest dan wel in één teug en met een schijfje citroen pal daarna, anders kwam de intens bittere smaak alsnog naar voren. Het zout- en citroenritueel bleef een traditie, ondanks de verbeterde kwaliteit van de tequila.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
Alle effecten van alcohol die staan bij 'aangeschoten' en 'ontspannen', worden sterker. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen. En je kijkt niet meer kritisch naar jezelf. Je gezicht wordt rood en zwelt op.
Zoals bij elk aperitief of digestief hoort tequila nergens van te snacken. De uitzonderingen zijn citrusvruchten, chilipepers, guacamole (puree van avocado, hete pepers en andere ingrediënten).
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
“Idioot”, aldus de Consumentenbond, want juist sterke drank bevat behalve calorierijke alcohol ook veel suiker en soms vet. “Dit moet transparant worden”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. “Een glaasje Baileys bevat ruim 2 suikerklontjes, zo'n 4 gram ongezond verzadigd vet en 150 kilocalorieën.”