Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op. "In de winter vangen stropers soms negenhonderd kilo per week", weet De Bruin.
Hangt er een beetje vanaf waar je het koopt en welke kwaliteit, maar het wordt geregeld voor tussen de € 10,- en de € 20,- p/kg. aangeboden.
Hoe smaakt snoekbaars? Snoekbaars is een witvis met stevig vlees, weinig graten en een verfijnde smaak. Kenmerkend is de zoetige neutrale smaak. Hij staat ook wel bekend als Nederlandse delicatesse vanwege zijn unieke smaak.
Snoekbaars fileren
Schraap met een mes voorzichtig de organen eruit, en verwijder het laatste restjes met je vingers. Dan komt het eigenlijke fileren: snijd langs de rugvin de vis langs de ruggengraat helemaal in, en snijd het laatste stuk van de filet los van de staartvin.
De snoekbaars heeft stevig visvlees, waardoor hij zich voor vrijwel alle bereidingen goed leent, zoals bakken, grillen, pocheren, stomen en garen in zoutkorst of bladerdeeg. In tegenstelling tot snoek, heeft de snoekbaars geen grote hoeveelheden graten, waardoor het ook met hele vissen fijn werken is.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag. Op, aan of nabij het viswater mag een visser niet meer dan 10 dode zoetwatervissen groter dan 15cm in zijn bezit hebben.
Het is een zoetwatervis. De snoek eet kleinere vissen zoals voorntjes, baarsjes en kolblei. Het verschil tussen de snoekbaars en de snoek is dat de snoekbaars meestal stekels heeft en de snoekbaars is een beetje grijs en heeft geen stippen. De snoek kan 10 jaar oud worden, maar ze worden meestal maar een paar jaar oud.
Kenmerkend voor zeebaars is dat die aanbeet in de regel direct wordt gevolgd door een onberekenbare,snelle run! Snoekbaars blijft daarentegen na de aanbeet meestal een tijdje (kopstotend) dicht tegen de bodem zwemmen, zonder echt spectaculaire runs te ondernemen.
Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden. Natuurlijk gaan wij daar naar niet vissen, aangezien snoekbaars het loodje legt als je ze van grote diepte vangt. Raadzaam is om een maximale visdiepte van 10 meter te hanteren.
De ogen zijn groot en glazig. De snoekbaars kan 120 centimeter lang en 10 tot 12 jaar oud worden. De mannetjes kunnen worden onderscheiden aan hun donkere buik.
Snoekbaars heeft een voorkeur voor kleinere vis en eet ook dood aas. Baars eet voornamelijk nog kleinere levende prooivis. Roofblei begeeft zich voornamelijk in de bovenste waterlagen met flinke stroming, terwijl de snoekbaars foerageert nabij de bodem of obstakels.
Snoekbaars vissen vanaf de kant doe je vooral met kunstaas shads. Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen. Je kan hierbij ook je hengel wat bewegen.
Geen alledaags koken en bijzonder om te doen! Zo kunt u traditionele paling roken in uw eigen tuin. Maar ook vissoorten als forel, zalm, platvis, makreel, baars, snoekbaars, brasem en snoek zijn een delicatesse als zij gerookt worden.
Snoekbaars vissen natuurlijk aas
Dode visjes en stukjes vissen worden door ruim 40% genoemd als het beste aas voor het snoekbaars vissen. Een dood visje is hierbij favoriet en scoort nauwelijks lager dan de nummer 1 aassoort shads en andere softbaits.
Op groot water met kans op groet snoek en snoekbaars vissen we meestal met grote pluggen of grote shads. In kleiner water gebruiken we liever wat kleinere pluggen of shads, maar komt ook een kunstaassoort zoals de spinner om de hoek kijken. Probeer bij het snoeken of snoekbaarzen altijd wat af te wisselen.
Op rivieren vind je snoekbaars in de zomer vooral tussen de kribben. In de avond vind je ze daar zelfs tegen de kant. Vergeet deze plekken ook niet als je gaat snoekbaarzen want ze leveren in de zomer mooie vangsten op. Op plassen en kanalen kan je het beste de wat ondiepere stukken opzoeken.
Snoekbaars is best een schuwe vis, dus voor de onderlijn is Fluorcarbon de beste optie. 20/00 ongeveer is een goede dikte hiervoor. Om die dunne lijn te beschermen komt nu de parabolische van de hengel goed van pas. Een enkele haak maat 2 of 4 completeert je uitrusting.
De snoekbaars is een zoetwatervis die behoort tot de familie van de baarsachtigen. Het is een slanke roofvis met een lange spitse snuit. Hij kan tot 120 centimeter lang worden, bij een gewicht van 12 tot 18 kilogram en een leeftijd van 10 tot 15 jaar. In Nederland wordt hij meestal niet groter dan 80 centimeter.
Voor het vissen op snoekbaars is een roofvismolen van de maat 2500 voor een 2.40 hengel ideaal en een 3000 molen is het mooiste bij een 2.70m hengel. Verder mag het molentje lekker licht zijn, je staat er immers heel de dag mee te gooien.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
Op basis van de bestaande wettelijke minimummaten, moet snoekbaars kleiner dan 42 cm ook terug. Je mag dus nu per dag niet meer dan 2 snoekbaarzen van 42 tot 70 cm in je bezit hebben.
Snoek 45 cm. Snoekbaars 42 cm. Zeelt 25 cm. * voor de baars geldt, met uitzondering van het IJsselmeer, in twee gevallen een uitzondering.
Dan zoveel u wilt. Chocola en snoep mogen gewoon. Van honing mag u maximaal 2 kilo meenemen. Vis of visproducten mogen ook, maar maximaal 20 kilo.