'Retsina' (Griekse woord voor hars) wordt gemaakt door tijdens de gisting van de most denne-hars van de Aleppo-boom toe te voegen, dat oplost in de zich ontwikkelde alcohol. Waarschijnlijk is Retsina ontstaan toen men de amforen waarin de wijn werd bewaard en afgesloten met houten stoppen, dicht smeerde met hars.
Retsina wijn wordt door heel Griekenland gemaakt, maar het belangrijkste productiegebied ligt in het centrale gedeelte van Griekenland en Attika. Retsina wijn wordt gemaakt van de Savatiano en Roditis druif.
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Retsina witte harswijn zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Retsina witte harswijn kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Retsina komt uit de buurt van Athene : uit Attika, Euboea en Boeotië. De druiven zijn vooral Savatiano soms versneden met Assyrtiko of Roditis. Het eiland Lemnos brengt ook een retsina muskaatwijn voort. Buiten Griekenland produceert enkel Cyprus retsina.
Retsina, de witte wijn met een typische harssmaak, lekker bij vis en zeegerechten. .. De heerlijke zoet dessert wijn van Malamatina in een 2 liter fles! .. De welbekende, goudgele dessert wijn van het eiland Samos.
Daardoor is de champagne zelf goedkoper. De champagne uit Italië die op deze wijze wordt gemaakt is de bekende Prosecco.
'Retsina' (Griekse woord voor hars) wordt gemaakt door tijdens de gisting van de most denne-hars van de Aleppo-boom toe te voegen, dat oplost in de zich ontwikkelde alcohol. Waarschijnlijk is Retsina ontstaan toen men de amforen waarin de wijn werd bewaard en afgesloten met houten stoppen, dicht smeerde met hars.
Vinho Verde is een bekende, grote wijnregio in het noordwesten van Portugal. Het ligt in de provincie Minho tussen Porto en de Spaanse grens. Sinds 1908 heeft de streek een DOC-keurmerk, wat een kwaliteitsgarantie biedt. Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan heeft Vinho Verde een koel en regenachtig klimaat.
De meest bekende wijnen zijn zonder twijfel de Prosecco, de Amarone, de Valpolicello (in vele varianten), de Soave en de Bardolino. Tevens komen er een paar heerlijke desertwijnen uit de regio, de Recioto di Valpolicella, Recioto di Gambellara en de Recioto di Soave.
Overal heeft Veneto een prachtig portfolio aan wijnen. De rode wijnen Valpolicella en Amarone, de witte Soava en de mousserende Prosecco.
Medium volle rode wijnen, bij lichtere gerechten zoals pasta en pizza. Zachte of oudere rode wijnen, lekker bij vleessoorten als eend en fazant. Jonge of stevige rode wijnen, bij biefstuk of wild. Veel droge witte wijnen, bij oesters en mosselen.
Het beste kan hij koel bij 7 tot 9°C geserveerd worden. Retsina wordt jong gedronken: een jaar of hoogstens twee jaar oud.
Van het Griekse eiland Samos komt de zoete griekse wijn, genaamd Samos. De wijn wordt gemaakt van 100% Muscat druiven. Muscat is een druivensoort die veelal wordt gebruikt voor edelzoete dessertwijnen. Samos heeft aroma's van gedroogd fruit als peer, rijpe meloen en abrikoos.
Amarone Cinque Stelle van Michele Castellani verovert alle smaakpapillen met zijn perfecte synthese tussen traditie en innovatie. Hoort tot de beste 1% Amarone's ter wereld, volgens Vivino. En scoorde 16 punten (goed-zeer goed) in het blad Perswijn van augustus 2020.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Valpolicella is een Italiaanse rode wijn met het kwaliteitslabel Denominazione di Origine Controllata (DOC) die wordt geproduceerd in de provincie Verona.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
De beste Vinho Verdes worden gemaakt van de aanzienlijk later geoogste Alvarinho druif, in de sub-regio Moncão. Dit levert prachtige volle witte wijnen op met tropische fruitsmaken en een mooie zuurgraad.
Douro is één van de oudste wijngebieden ter wereld met een beschermde herkomstbenaming. Het wijngebied ligt langs de rivier de Douro, beginnend bij de stad Regua en eindigend bij de Spaanse grens. Onofficieel valt het gebied in drie subgebieden uiteen; Baixo Corgo, de Cima Corgo en de Douro-Superior.
Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Brut is een vorm van een mousserende wijn. Brut is dus geen drankje, zoals prosecco, maar een variant van hoe jij je prosecco het liefste drinkt. Je kan dus geen glas brut bestellen. Een glaasje brut prosecco daarentegen wel.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.