Raapolie of raapzaadolie is een plantaardige olie die koudgeperst wordt uit de zaden van raapzaad (Brassica
Raapzaadolie is een gezonde keuze omdat het van deze oliën dus het meeste onverzadigd vet bevat, en een menu met minder verzadigde vetten is zoals je weet goed voor je cholesterol.
Zaadoliën kunnen ontstekingen veroorzaken en bijdragen aan chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en hormonale problemen. Dit komt doordat ze bij hoge temperaturen verwerkt worden, wat oxidatie van vetzuren bevordert. Bovendien bevatten ze veel omega-6-vetzuren, wat de omega 3/omega 6-balans verstoort.
Raapolie, ook wel koolzaadolie genoemd, wordt gemaakt uit kool- of raapzaad.Raapolie bevat voor het merendeel onverzadigde vetzuren. Deze olie wordt vaak met andere plantaardige oliën vermengd.
Het Voedingscentrum beschouwt raapzaadolie als een geschikt alternatief voor zonnebloemolie omdat je er probleemloos mee kunt bakken en frituren. Koolzaadolie wordt daarentegen beschouwd als een olie die met name geschikt is voor saladedressings.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Zonnebloemolie en raapzaadolie bevatten aanzienlijk meer gezonde, onverzadigde vetzuren dan palmolie.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Het hoge gehalte aan ALA maakt koolzaadolie dus een gezond keuze. Maar het heeft ook een nadeel: het kan snel ranzig worden en dan smaakt het niet meer lekker. In de voedingsindustrie bewerken ze de koolzaadolie zodat die minder ALA bevat en dus minder snel bederft. Maar daardoor wordt het ook minder gezond dus!
Is de raapzaad giftig? Sommige mensen beschouwen het als een eetbare groente, maar de raapzaad heeft een lage toxiciteit. Eet deze plant niet in grote hoeveelheden. Als u na het eten ongemak ervaart, raadpleeg dan tijdig een arts.
Kies voor de bereiding vloeibare frituur-, bak- of braadvetten, die hittebestendig zijn. Gebruik hier geen olie met veel omega-3-vetzuren (bv.lijnzaadolie, koudgeperst raapzaadolie), omdat deze makkelijker in transvetten worden omgezet! Deze vetten zijn wel geschikt (en heel gezond!)
In de voedingsmiddelen industrie wordt de olie als ingrediënt gebruikt in bijvoorbeeld margarines en koekjes. De olie wordt vaak met andere plantaardige oliën, zoals sojaolie, vermengd tot slaolie.
Waarvoor wordt raapolie in de bakkerij gebruikt? Raapolie wordt gebruikt in lossing- en broodverbetermiddelen.Ook wordt het gebruikt om de poedervormige broodverbetermiddelen minder te laten stuiven.
Recent hebben onderzoekers van de Temple University in Philadelphia ontdekt dat koolzaadolie bijdraagt aan de vorming van plaques in de hersenen. Deze plaques worden in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer en andere cognitieve beperkingen, zoals leermoeilijkheden en geheugenverlies.
Palmvet is kunstmatig en ongezond
De meest gebruikte vorm van palmvet is kunstmatig gehard palmvet. Dan wordt de palmolie zo bewerkt dat het hard wordt, dit heet hydrogeneren. Helaas komt er bij dit proces transvet en de stof 3-MCPD vrij. En dat wil je niet in het lijf van je kleine hebben.
Koolzaad- en raapzaadolie
Deze soorten olie zijn perfect voor gebruik in warme en koude gerechten. Koolzaadolie en raapzaadolie die in Nederland te verkrijgen is, zijn een duurzame keuze, omdat de olie geproduceerd wordt in Europa in landen waar voldoende water aanwezig is.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Hoewel het twee verschillende variëteiten betreft, worden de beide namen in de praktijk door elkaar gebruikt. Koolzaad is een landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is. Wat betreft hoeveelheid calorieën en het soort vet is er ook (nagenoeg) geen verschil.
Avocado olie is bijzonder rijk aan oliezuur. De avocado bevat zowel omega 3, omega 6 vetzuren en omega 9 vetzuren. Hoewel avocado-olie een hoge verhouding tussen omega-6 en omega-3 (13: 1) heeft, hoeft dit geen probleem te zijn, aangezien de totale hoeveelheid omega-6 relatief laag is.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Olijfolie is gezonder dan boter
Een van de belangrijkste redenen om olijfolie te verkiezen boven boter is de impact op de gezondheid. Olijfolie bevat voornamelijk onverzadigde vetten, die gunstig zijn voor het hart, de bloedvaten, de hersenen en het immuunsysteem.
Koolzaadolie/raapzaadolie bevat een grote hoeveelheid onverzadigde vetten en antioxidanten. Dit maakt het een zeer gezonde olie.
Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten.Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Door de aanleg van palmolieplantages worden veel bossen gekapt. Producten met duurzame palmolie kunnen herkenbaar zijn aan het RSPO-keurmerk.