De meeste vleesvervangers hebben sojabonen als belangrijkste grondstof, vaak in combinatie met eiwitten uit bijvoorbeeld tarwe of ei. Veel kant-en-klare vleesvervangers zijn rijk aan eiwitten, maar bevatten ook veel verzadigde vetten en zout. Net als bewerkt vlees maakt dat veel vegaproducten minder gezond.
Een vleesvervanger is een gezonde keuze als deze voldoende eiwit, ijzer en vitamines B1 en B12 bevat. Van alle eiwitrijke producten zijn zeewier, kelp, peulvruchten, noten, plantaardige kant-en-klaar vleesvervangers, tofu en tempé de betere keuze voor het milieu.
Veel kant-en-klare vleesvervangers zijn helaas niet zo gezond.Ze bevatten te veel zout, suiker en verzadigd vet en te weinig eiwit, ijzer en B-vitamines. Vervang je je vlees op een goede manier door meer peulvruchten, granen en noten te kiezen. Dan eet je over het algemeen vaak een stuk gezonder.
INGREDIËNTEN. Veganistisch gehakt op basis van soja Ingrediënten: SOJASTRUCTUUR 89% (water, SOJA-EIWIT, GERSTEMOUTEXTRACT), natuurlijke aroma's, azijn, dextrose, zout, gistextract, specerijen (peper, knoflookpoeder, uienpoeder, koriander, gember, foelie), gekarameliseerde suiker, ijzerpyrofosfaat, vitamine B12.
Het is mogelijk om stamcellen van dierlijk weefsel te laten “groeien” in een laboratorium onder gecontroleerde omstandigheden. Door spiercellen uit weefsel te scheiden van de vetcellen ontstaan er myotubes.Door deze in dunne laagjes op elkaar te stapelen ontstaat er mager vlees.
Dit proces omvat het forceren van zachte vetten door een machine genaamd een extruder, die de textuur verandert.Het vet wordt vervolgens toegevoegd aan de plantaardige proteïne, zodat er geen scheiding is . Dit heeft verschillende effecten, zoals marmering, wat dierlijk vlees nabootst.
Wat is kweekvlees? Bij het ontwikkelen van kweekvlees wordt er een biopt uit een dier afgenomen (zonder dat het dier lijdt of gedood hoeft te worden) waarvan de stamcellen in het laboratorium 'gevoed' worden en zuurstof en warmte krijgen, zodat ze uitgroeien tot spier- en vetweefsel.
Het rundergehakt bevat ongeveer 1/3 meer calorieën dan het plantaardige gehakt, wat te wijten is aan het hoge vetgehalte. Gehakt (of het nu dierlijk of plantaardig is) vormt een belangrijk eiwitcomponent binnen een maaltijd en hoeft dus geen hoge bron van vetten en energie te zijn.
Ook voedingsdeskundige Fleur Voerman zegt dat vleesvervangers niet direct gezond zijn. "Je moet altijd kritisch kijken wat erin zit. Ze voegen er vaak B12 aan toe, maar ook zout als conserveermiddel om het langer houdbaar te maken, smaakversterkers en suiker.
Vegetarisch gehakt wordt meestal gemaakt van getextureerd plantaardig eiwit, zoals soja of mycoproteïne . Het is vaak eiwitrijk en vetarm en kan worden gebruikt in plaats van rundergehakt om bolognese, chili, lasagne of cottage pie te maken.
Zoals je net al las zijn er ontzettend veel verschillende peulvruchten die je kunt gebruiken als vleesvervanger. Dit zijn bijvoorbeeld bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen en sojabonen.
Maar is kip dan echt veel gezonder dan zijn plantaardige vervangers? Niet per se. Voor consumenten die graag een vegetarisch of vegan dieet volgen, is plantaardig vlees nog steeds waardevolle eiwitbron. Het bevat namelijk een goed aminozuurprofiel.
Plantaardige vlees- en zuivelvervangers kenmerken zich, net als ultrabewerkte voedingsmiddelen (UPF's), door enerzijds hoge energiedichtheid, veel natriumzout, verzadigde vetten en enkelvoudige suikers. Tegelijkertijd zijn ze arm aan vezels, vitaminen en belangrijke mineralen.
Zijn vegaproducten gezond? Het goede nieuws is dat een deel van de vleesvervangers veel eiwitten bevatten . Daardoor zijn zij net als vlees een goede eiwitbron. Toch zijn veel vegaproducten volgens het Voedingscentrum niet zo gezond, omdat er vaak veel zout en verzadigd vet in zit [2].
80% magere melk, plantaardige olie (maïs, raapzaad, zonnebloem, in wisselende verhoudingen), verdikkingsmiddel (calciumalginaat, methylcellulose), kippenei-eiwit, havervezel, voedingszuur (kaliumlactaat), stabilisator (polyfosfaat), moutextract (gerst), natuurlijk aroma, uienpoeder, zout, zwart zout, ijzer.
Met twee eieren kun je ongeveer 100 g vlees vervangen. Een eitje kan echter ook een portie vlees vervangen in combinatie met een ander vleesalternatief zoals vis of peulvruchten.
Nadelen van vleesvervangers: Verwerking en bewerking: Sommige vleesvervangers kunnen sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn, met toevoeging van zout, suiker, conserveermiddelen of andere ingrediënten om de smaak, textuur en houdbaarheid te verbeteren.
Nadat mensen veganist zijn geworden, kunnen ze nog steeds hunkeren naar dierlijke producten die ze kennen, omdat onze smaakpapillen tijd nodig hebben om zich aan te passen. Veganistisch vlees, plantaardige melk en andere veganistische producten kunnen helpen de kloof te overbruggen en het makkelijker maken om van dezelfde smaken te genieten zonder dieren te schaden .
Peulvruchten, noten, eieren en producten die hiervan zijn gemaakt worden daarom ook wel vleesvervangers genoemd. Vleesvervangers zijn onderdeel van een gezond eetpatroon met minder of geen vlees.
Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling.
Een persoonlijke favoriet uit de eerste categorie is het seitangehakt van Delhaize, met een heel hoog eiwitgehalte van 25 gram per 100 gram en met maar 0,6 gram verzadigd vet. In vergelijking: het boerengehakt bevat maar liefst 7 gram verzadigd vet per 100 gram.
Twee derde van de producten blijkt te veel zout en/of verzadigd vet te bevatten, luidt de conclusie. De Consumentenbond zag dat zowel supermarkten als A-merken ongezond samengestelde vegaburgers maken. Daar vallen onder andere namen als Vivera, Valess, De Vegetarische Slager en Lidl onder.
Onderzoekers van de universiteit van Californië hebben onderzocht of kweekvlees dan een groener alternatief is. Vlees geproduceerd uit gekweekte cellen kan tot 25 keer slechter zijn voor het klimaat dan regulier rundvlees, tenzij er nog een manier wordt gevonden om het productieproces minder energieslurpend te maken.
In de westerse cultuur wordt vrij veel vlees gegeten en de 3D-printer kan mogelijk deze vraag beantwoorden. Het vlees uit de printer wordt gemaakt met plantaardige eiwitten. Deze eiwitten worden zo aangepast dat de structuur lijkt op een echt stuk vlees.
Separatorvlees is de amorfe roze of grijze vleesmassa, ook wel gekend als 'spuitvlees', 'schraapvlees' of 'pink slime', verkregen uit de karkassen van geslachte dieren. Vooral bij pluimvee, soms varkens. Separatorvlees wordt mechanisch met een lage- of hogedrukmachine van de resten van de botten gesepareerd.