De stad is bekend om de 'nougat de Montélimar' die er wordt geproduceerd. Ze is de bakermat van de noga zoals hij in het noorden van West-Europa het meest bekend is.
Montélimar vandaag de dag
Vandaag de dag staat deze stad wereldwijd bekend als de stad van de nougat. Deze lekkernij komt oorspronkelijk uit deze omgeving . In de stad bevindt zich het museum van bonbons en nougat.
Kocht jij vroeger ook wel eens nougat tijdens een stop op de autosnelweg in Frankrijk? Dan doet Montélimar misschien wel een belletje rinkelen! Dit stadje in de Drôme is de bakermat van de nougat.
De stad Montélimar, gelegen aan de legendarische Nationale 7 in Drôme provençale, is beroemd voor zijn specialiteit: de noga. Zijn bekendheid is gegroeid vanaf de jaren 1950, met de oneindige files die door de stad trokken richting het zuiden van Frankrijk.
De nougat is standaard verpakt per reep van 100 gram. Alle smaken nougat zijn te koop voor € 6,95 per reep van 100 gram. Koop je er twee of meer, dan zijn ze € 6,50 per stuk.
Noga of nougat is een lekkernij. De vernederlandste naam noga komt van het Franse woord nougat. Dit woord komt uit het middeleeuws Latijnse nucatus (met noten), een afleiding van nux (noot) zoals ducatus (leiderschap) van dux (leider).
In Frankrijk ontstond de typische amandelnougat van Montélimar nadat Olivier de Serres de eerste amandelbomen in de Ardèche plantte. De oorsprong van nougat is echter veel ouder, historische sporen zijn teruggevonden tot in het Byzantijnse Rijk (van de late Oudheid tot de Middeleeuwen).
De lekkernij komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse zee en het Midden-Oosten, aangezien de basis ingrediënten noten en honing daar in overvloed aanwezig zijn. De eerste sporen van nougat dateren uit het Byzantijnse Rijk, dus van de late Oudheid tot de Middeleeuwen.
Noga is een Provençaalse specialiteit die oorspronkelijk uit Marseille komt en toen nog gemaakt werd met walnoot. In de achttiende eeuw werd de amandelboom door de landbouwkundige Olivier de Serres in de Provence geïntroduceerd. Vanaf dat moment werd noga gemaakt met amandelen in plaats van walnoten.
Noga of nougat
Het lekkernij wordt gemaakt van honing, suiker en glucosestroop, opgeklopt eiwit en geroosterde noten of gedroogde vruchten. De suikers worden tot een gloeiend hete suikersiroop gekookt en die wordt toegevoegd aan het eiwit. Tot slot worden de noten of vruchten erdoor gemengd.
Op de autoroute naar het zuiden van Frankrijk ligt Montélimar: een mooie Provençaalse stad die je niet mag missen! Deze stad heeft een middeleeuws centrum en een bijzondere levenskunst.
Er zit 2 gram vet in 1 stuk (12 gram) nougat, waarvan 0,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Vertaal noga van Nederlands naar Engels
nougat.
Alle Noga van het A-kwaliteitsmerk Quaranta is glutenvrij. En van de Luxe Ambachtelijke Taartjes van CasaRinaldi zijn ook een paar glutenvrije versies verkrijgbaar. Wist u dat Fudge ook geen gluten bevat? Maar…
Nougatshop biedt u de nougat van het familiebedrijf Diane de Poytiers, dat in 1920 in Montélimar is opgericht, en dat op de dag van vandaag tot één van de beste nougatmakers uit de streek behoort, en tevens wordt aanbevolen door Gault-Millau.
De wekelijkse donderdagmorgen markt van Nyons is beroemd in de hele regio vanwege z'n belang, een belevenis op zich! Alle pleinen in het centrum van de stad zijn bezet en onze streek laat zich hier van z'n beste kant zien.
De rivier de Drôme is de natuurlijke grens tussen het noorden en het zuiden van het departement en ontspringt in La Batie-des-Fonds in de bergen bij Die.
Valence, de hoofdstad van departement de Drôme, is erg aantrekkelijk voor gezinnen. De middelgrote stad biedt leuke uitstapjes om samen met je gezin te doen. In één dag heb je de tijd om het oude centrum en de bezienswaardigheden te ontdekken, maar ook om te genieten van de omliggende natuur.