Met een slaapbeen ga je niet naar de dokter. Even van houding veranderen volstaat. Heb je vaker last van een verdoofd gevoel of tintelingen in je lichaam als er geen aanwijsbare oorzaak is? Dan is het wel raadzaam om een arts te raadplegen, want paresthesie is een verschijnsel dat bij heel veel aandoeningen kan horen.
Tintelingen in handen (slapende handen), voeten, armen of benen worden vrijwel altijd veroorzaakt omdat de doorbloeding van de zenuw, die met de zenuw meeloopt, in de verdrukking raakt en daardoor niet optimaal wordt doorbloed.
Een 'slapende' voet, wie kent het niet? Je kunt last krijgen van tintelende voeten als je te lang op je voet of met je benen over elkaar hebt gezeten, of als je verkeerd gelegen hebt. De bloedtoevoer en zenuwen raken dan tijdelijk bekneld en de tintelingen vertellen je dat je van houding moet veranderen.
Nee, slapende ledematen zijn absoluut niet gevaarlijk en het is een ongemak van tijdelijke aard. Maar de achterliggende oorzaak kan wel gevaarlijk zijn. Als de doorbloeding langere tijd (meerdere uren) wordt afgekneld of belemmerd, kan er een zenuwbeschadiging ontstaan.
“Focus nu op je schouders en laat ze zo laag zakken als je kan. Voel hoe de achterkant van je nek ontspant. Adem diep in en adem traag uit, terwijl je de druk op je spieren uitblaast.” Denk nu aan je armen en begin met je rechterkant als je rechtshandig bent of links als je linkshandig bent.
Hoe dat komt is vrij simpel te verklaren: doordat je in een bepaalde houding zit of ligt, komt er druk op de bloedtoevoer te staan. Het gevolg daarvan is dat je bepaalde zenuwen afknelt. De beknelde zenuwen kunnen geen signalen meer afgeven van je hersenen naar je ledematen.
Wanneer bijna alle vingers van 1 of beide handen tintelingen of een slapend gevoel vertonen, is de kans groot dat het een doorbloedingsprobleem is. Zeker wanneer de tintelingen vooral in rust voorkomen (bv tijdens de nacht).
Bij een doof gevoel in uw teen heeft u last van een gevoelloosheid of een tintelend gevoel in uw teen. Het dove gevoel kan het lopen lastiger of pijnlijk maken en is dus erg vervelend. Het kan zijn dat u een hele korte tijd last heeft van een tintelende of gevoelloze teen.
Slaapt je voet of been, beweeg deze dan rustig en wandel eventueel voorzichtig rond. Door het verdoofde gevoel sta je namelijk wat minder stabiel op je benen, waardoor je makkelijker je evenwicht kunt verliezen. Het is overigens een fabeltje dat een slapend been gemakkelijk zou breken.
Tintelingen in benen kunnen worden veroorzaakt door beknelde of beschadigde gevoelszenuwen. Deze zenuwen krijgen onvoldoende zuurstofrijk bloed doordat één of meer slagaderen in het been vernauwd of zelfs afgesloten is.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn. Er wordt dan vaak gesproken van RSI (Repetitive Strain Injury).
Een klapvoet is het gevolg van een verlamming die de voet en tenen heffen, waardoor bij het lopen de voet niet goed afwikkelt of naar beneden valt. Meestal is er ook een andere groep spieren verzwakt, namelijk de spieren die de enkel stabiliseren bij het lopen en staan.
Aan de binnenzijde van de pols zit een tunnel waar een zenuw en pezen door lopen: de carpale tunnel. Is deze tunnel te nauw, dan raakt een handzenuw in de knel. Dit kan pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in uw duim, vingers en handpalm geven.
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen. Ze zijn eerst wit, dan paars en rood. Ze gaan tintelen en gloeien. De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen.
Bij het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) wordt de middenhandszenuw in de pols bekneld. Deze zenuw loopt door een tunnel en wanneer het bindweefsel in de tunnel gaat zwellen, raakt de zenuw bekneld. Dit geeft een prikkelend en pijnlijk gevoeld in de handpalm en vingers.
Tintelingen in een arm of been worden meestal veroorzaakt doordat er ergens een zenuw bekneld zit. Dit kan leiden tot pijn, krachtsverlies, een doof gevoel. Plaatsen waar een beknelling geregeld optreedt zijn de “tunnels” waar een zenuw doorheen loopt.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
De reden? Buikslapen veroorzaakt een verkeerde druk op de nekwervels en soms ter hoogte van de lage rug. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat buikslapen ongezond is. Maar volgens ergonomen is op de buik slapen wél slecht voor uw rug.
Wat is het probleem? Een klapvoet (voetheffersparese) is een vervelende aandoening die direct problemen geeft bij het lopen en een valgevaar oplevert. Een klapvoet heeft vele oorzaken, maar meestal gaat het om verminderd functioneren van de kuitbeenzenuw (nervus peroneus neuropathie).
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
Kun je autorijden met een klapvoet? In de meeste gevallen is het niet verstandig om auto te rijden met een klapvoet omdat je minder controle hebt over je voet en enkel. Dit zorgt ervoor dat je een gevaar bent op de weg voor jezelf en alle omstanders.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.