Epilon Mollengaas Enpilon mollengaas beschermt grasvelden tegen molshopen. Ook wordt het toegepast ter bestrijding van vogels in kerken en schuren. In koeienstallen komen we dit vaak tegen in combinatie met windbreekgaas. Het is gemaakt van een UV gestabiliseerde polypropyleen.
Mollengaas is een handig hulpmiddel om mollen op een diervriendelijke manier uit uw gazon te houden. U kunt het gaas gebruiken als u graszoden gaat leggen en ook als u besluit om gras te gaan zaaien. Het mollengaas is rotvrij en van uv-gestabiliseerd polypropyleen.
Mollen zijn in principe niet gevaarlijk, maar kunnen met hun scherpe tanden flink bijten. Omdat mollen geen schone dieren zijn kan hun beet nare infecties veroorzaken. Gelukkig zijn er ongediertebestrijders die zich gespecialiseerd hebben in het opsporen en bestrijden van mollen.
Je kunt het anti mollengaas ook als ondergrondse omheining om je tuin aanleggen. Zo voorkom je dat de mol überhaupt je tuin ìn kan komen. Net als de andere methode, werkt dit het beste wanneer de tuin nog aangelegd moet worden. Het gaas moet rechtop geplaatst worden en minimaal 1 meter diep ingegraven worden.
Je kunt hem proberen te verjagen met een mollentriller (op zonne-energie). Ook sommige katten zijn uitstekende mollenvangers. Gebruik nooit zelf gif om een mol te doden. Hoewel het niet zo diervriendelijk is kun je eventueel wel een mollenvanger plaatsen om ze in de val te lokken.
Mollen doorlopen vaak op gezette tijdstippen en met tussenpozen van gemiddeld 5 uur door hun gangen op zoek naar voedsel. De momenten waarop hij actief is, is vroeg in de ochtend, rond het middaguur en aan het begin van de avond.
Het plan: je maakt reepjes van oude stof, bijvoorbeeld katoen. Week de reepjes in azijn en leg ze dan in een mollengang. De mol zit niet te wachten op sterke geuren. Als deze theorie klopt, dan kom je dankzij de azijn wel van het beestje of de beestjes af.
Ze hebben een hekel aan sterke geuren, bijvoorbeeld die van sommige wortels en knollen. Er zijn dan ook genoeg planten waar de mollen liever zo ver mogelijk vandaan blijven. Denk bijvoorbeeld aan de keizerskroon, nieskruid, kerstroos. Daarnaast kun je ook een teentje knoflook in de mollengang neerleggen!
Mollen hebben een hekel aan bepaalde geuren zoals de geur van Keizerskroon (Fritillaria imperialis) en Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyris). Het beste koop je een commercieel verkrijgbare geurstof. Dit zijn meestal granulaten op natuurlijke basis. Ze werken langdurig en de mollen hebben een hekel aan de geur.
Strooi uien of knoflooksnippers in de gangen.Door de stank worden de mollen verjaagd. Stop een in terpentijn, ammonia of petroleum gedrenkte doek in de mollengang. Plant keizerskronen (Fritillaria imperialis) in groepjes om de 8 m.
Onder de grond heeft de mol geen natuurlijke vijanden, alleen zijn eigen soortgenoten. Boven de grond wordt de mol bejaagd door onder andere uil, buizerd, blauwe reiger, ooievaar, wezel, hermelijn en vos. Andere doodsoorzaken zijn honger door droogte en verdrinking door overstromingen.
In deze tijd komen de jongen vaak boven de grond en vallen dan regelmatig ten prooi aan roofdieren, of aan het verkeer. Veel jonge mollen overleven het eerste jaar niet. Mollen kunnen 6 jaar oud worden, maar dat gebeurt maar zelden.Meestal halen ze de 3 jaar niet.
Wat eet de mol? Mollen eten vooral regenwormen. Om te overleven moet een volwassen mol dagelijks minstens 50 gram eten, bijna de helft van zijn eigen lichaamsgewicht. Wormen zijn rijk aan eiwitten en bevatten ongeveer 80% water, waardoor een mol nauwelijks hoeft te drinken.
Een mooi gazon zonder molshopen? Plaats mollengaas onder de grasmat. Mollengaas is ook per vierkante meter verkrijgbaar, de prijs hiervan is € 1,85 per vierkante meter.
Ja, kunstgras kan zeer goed tegen mollen en wortels van bijvoorbeeld planten en bomen.
Mollen leveren een belangrijke bijdrage aan het ecosysteem en de bodemvruchtbaarheid, door gangen te graven waardoor water en zuurstof tot diep in de aarde kunnen doordringen. Omdat ze larven eten die graswortels vernietigen, zijn ze (op de molshopen na) ook goed voor het gazon.
Om mollen te vangen kunt u een klem gebruiken. Een mollenklem is een metalen voorwerp dat onder spanning in een mollengang kan worden geplaatst. Het principe achter de klem is dat de mol de klem laat dichtslaan door over een pal te bewegen. Daardoor berooft de mol zichzelf van het leven.
Mollen staan er ook om bekend dat ze een hekel hebben aan bepaalde geuren. De keizerskroon of de kruisbladwolfsmelk zijn planten die beiden wel een meter hoog worden. Plant deze planten op strategische plekken in je tuin. De geur van deze planten schrikt mollen af en ze gaan dan snel op zoek naar ander territorium.
De nestgrootte ligt tussen de 2 tot5 jonge molletjes met een gemiddelde van 4 jonge mollen per worp. Mollen hebben meestal één nest per jaar en heel soms een tweede. De jongen worden blind en naakt geboren, met een beboorte gewicht van 3 1/2 gram. Op een leeftijd van ongeveer 5 weken verlaten de jongen het nest.
Vandaar dat mollen veel in parken, weilanden en gazons te vinden zijn. Een mol hoeft overigens niet bang te zijn voor water: hij kan niet alleen goed graven maar ook goed zwemmen en klimmen. Een mol leeft van de insectenlarven en wormen die hij tijdens het graven tegenkomt.
Huisdieren zoals katten en honden staan erom bekend dat ze mollen opgraven of doden als deze zich aan de oppervlakte bevinden.
De molshopen die je ziet, zijn ontstaan uit de aarde die vrijkomt bij het bij het graven. Deze grond is niet meer nodig voor het verstevigen van de wanden en wordt door het beestje naar buiten geduwd. Een hoop aarde, aan het einde van één van de vele gangen, zorgt voor frisse lucht in de woning van de mol.
Ook voor het bewegen in een nauwe gang zijn slimme aanpassingen nodig. Verplaatsen doet de mol zich dankzij tot graafhanden omgevormde voorpoten, waarmee hij zich met 12 tot 15 meter per uur door de bodem weet te graven.
Wist je dat een mol gemiddeld een territorium van 400 vierkante meter heeft? Mollen die een bepaald territorium bezitten, dulden geen andere mollen in datzelfde territorium. In het voorjaar komen de mannetjes in actie en gaan ze op zoek naar een vrouwtje om mee te paren.
Mollen leven niet permanent onder de grond. Ze komen ook wel eens boven. Dan jagen ze op slakken, en er zijn zelfs waarnemingen van mollen die kleine kikkers vangen.