Kunstdarmen gemaakt van cellulose, een vezelachtige stof, afkomstig van hout, stengels, stro, planten en katoen of vruchten. De slager gebruikt ze omdat ze zich mooi soepel laten vullen en omdat ze verkrijgbaar zijn bedrukt met zijn eigen logo en/of tekst.
Kunstdarmen van plastic
Een plastic kunstdarm is ideaal voor bijvoorbeeld het maken van een grillworst, leverworst of andere worststoorten waarbij de darm eraf gehaald moet worden. Een plastic kunstdarm kun je namelijk niet op eten.
Krans- of kromme darm
De darm is stevig en kan tegen een stootje. Het rund beschikt over ongeveer 40 meter van dit product dat over het algemeen gebruikt wordt voor gekookte worst en leverworst.
Over het materiaal van het velletje om de worst zegt Van den Hooven poëtisch: "Je kan alles tussen mond en aars gebruiken." Traditionele worst zit over het algemeen in een darm, meestal van een varken. Van den Hooven gebruikt ook runderdarmen, varkensblazen of schapendarmen (bijvoorbeeld voor merguez).
Selo levert darmen gemaakt van kunststof. Wij kunnen verschillende soorten kunststofdarmen produceren, met verschillende barrières. Kunststof darmen met een hoge barrière, bieden naast een langere vers garantie tevens bescherming tegen verkleuring of het indringen van zuurstof.
Een mens kan leven zonder dikke darm. Alle voedingsstoffen worden in de dunne darm al opgenomen. De dikke darm zorgt er voornamelijk voor dat de ontlasting wordt ingedikt. Dit gebeurt door middel van vochtonttrekking.
De meeste mensen hebben 4 tot 6 weken nodig om te herstellen van een darmoperatie. Uw kracht en conditie komen pas terug na ongeveer 10 tot 12 weken, afhankelijk van de grootte van de operatie en uw leeftijd.
Maar geen paniek! De maximum toegelaten hoeveelheid nitriet in worst is bij wet geregeld, en er is een enorme veiligheidsmarge ingebouwd, dus mag je gerust droge worst, paté, filet americain of Yorkham eten... maar dan met mate, zoals alles in het leven.
"Sommige worsten worden van natuurdarmen gemaakt. In dat geval kun je het velletje gewoon opeten. Maar als er collageen, dat is een soort plastic, wordt gebruikt, dan kun je het niet eten."
De schimmel helpt namelijk bij het rijpingsproces van de worst; hij voorkomt het oxideren van het vet, en verhoogt de pH door ammonia aan te maken. Daarnaast krijgen we ook vaak de vraag of de worsten nog eetbaar zijn als er een grijze schimmel op zit die er ''harig'' uitziet.
Waar kan ik de darm bestellen? Je kunt een darm kopen bij de betere slager, maar je kan de darmen ook online bestellen. Een belangrijk aandachtspunt is de maat van de darm, die bepaalt namelijk het formaat van de je worst. De maat wordt aangegeven in milimeter.
Iedere worst wordt omhuld door een natuurlijke darm of kunstdarm.
Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van natuurdarmen? Ze hebben een specifieke vorm en een natuurlijke kleurschakering afhankelijk van oorsprong en ras, maar dat geeft hen ook meteen een erg ambachtelijke uitstraling. Ze zijn poreus waardoor ze vocht, lucht en rook doorlaten en smaken goed opnemen.
Het antwoord blijkt vrij simpel te zijn: het is schimmel. Al nemen niet alle producenten het daar even nauw mee, zo blijkt. Misschien ben je wel een grote liefhebber van droge worst en heb je je al vaker afgevraagd wat dat witte, vaak poederachtige, laagje op je favoriete snack doet.
Wit laagje
Dat is schimmel. Althans, meestal. Grote, commerciële producenten rollen de worsten gewoon even door wat meel om ze er authentiek en ambachtelijk uit te laten zien. Schimmel of meel, in beide gevallen is het gewoon eetbaar.
Collageen. Door naar de worsten van menig fabrikant. Omdat natuurdarmen voor grootschalige productie nadelen kunnen hebben (stug, ongelijke dikte), richt de fabrikant zich op vellen van collageen. Met deze kunstdarmen (een elastisch eiwitproduct) is het eenvoudig om identieke exemplaren te maken.
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Fuet worst. Fuet worst kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Dat witte spul dat je een echte salami ziet omhullen, heet penicillium nalgiovense en wordt eigenlijk gebruikt om het vlees te beschermen tegen onveilige schimmels terwijl het uithardt. De schimmel geeft het product ook vaak de specifieke smaak.
Samenstelling Fuet droge worst
Bij alle worsten kunt u de buitenkant ook opeten. Die is gemaakt van varkensdarm. Dit is dus natuurlijk en dus eetbaar. De worsten wegen tussen de 160 en 180 gram.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Niet op één hoop gooien. Toch kun je niet álle vleeswaren op één hoop gooien, stelt de Consumentenbond. 'Zo zit er in kipfilet, rosbief en ham beduidend minder vet dan in andere vleeswaren. ' Enkele vette vleeswaren zijn spek en bacon, maar ook in grill-, boterham- en leverworst zit bijna 10 procent verzadigd vet.
Vaak zult u de eerste tijd na de ingreep last houden van pijn. U mag pijnstilling innemen volgens afspraak. Als u eenmaal thuis bent, is het voor uw herstel van belang dat u actief blijft, maar uzelf niet overbelast.
U zult merken dat u snel moe bent. Het kan ook enkele maanden duren voor u zich weer net zo fit voelt als voor de operatie. Luister daarom altijd naar uw lichaam. Het is verstandig uw activiteiten aan te passen aan pijn en vermoeidheid.
Het is na een darmoperatie belangrijk dat u vezelrijk eet, dit helpt om de ontlasting weer de normale vastheid aan te laten nemen. Vezelrijk voedsel bestaat uit groente, fruit, aardappelen, volkoren producten zoals bijv. muesli, zilvervliesrijst, pasta en volkorenkoekjes.